lluvia ligera
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Imputat

El jutge Castro cita a declarar com a imputats el pròxim 23 de març l'expresident, la seva dona, Maite Areal; el seu cunyat i exgerent del PP, Fernando Areal, i el president de Gesa, Bartomeu Reus

111674
L'expresident, en una de les darreres visites a Mallorca. | S. AMENGUAL

Jaume Matas, expresident del Govern de les Illes Balears, ja està involucrat en el cas Palma Arena. Ahir, el jutge José Castro assenyalà en una providència que ell i la seva esposa, Maite Areal, han d'acudir a declarar com a imputats al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma el pròxim 23 de març. Ara bé, no indica quins delictes se'ls atribueix. Bartomeu Reus, president de Gesa i propietari d'un pis de luxe a Madrid on viuen els fills de Matas, també ha estat citat com a imputat el 23 de març. Anticorrupció sospita que Reus és un testaferro de Matas i que l'habitatge de Madrid és de l'expresident. Així mateix, el cunyat i exgerent del PP, Fernando Areal, haurà de tornar a declarar el mateix dia que els seus familiars.

La resolució del jutge fa menció expressa al fet que Matas i la seva dona, que en l'actualitat viuen a Nova York, rebran la notificació mitjançant el seu misser Rafael Perera. També hi apunta que, "davant la present resolució, es pot fer un recurs de reforma en un termini de tres dies".

Perera va afirmar a través d'un comunicat que "crida l'atenció la llunyania de la data prevista" per a la citació judicial, com també "l'antelació inusual amb què s'ha fet pública". L'advocat entén que "causa un perjudici innecesari a l'interessat, que durant més de cinc mesos veurà en entredit, almenys mediàticament, la neteja de la seva actuació, sense que sigui possible aportar una eficaç versió exculpatòria dels càrrecs" que se li puguin imputar. En aquest sentit, Perera assenyala que "Jaume Matas fa constar que rebutja totes aquelles imputacions que puguin ser formulades contra ell i que desitja col·laborar amb la Justícia".

Amb la citació judicial, el cas Palma Arena apunta per primer cop directament cap a Matas i el seu entorn més pròxim. L'expolític es converteix així en el segon president del PP que declara com a imputat davant un jutge. El primer va ser l'expresident Gabriel Cañellas pel cas Sóller i va ser absolt pel TSJIB. La sentència digué que va aceptar un suborn del túnel de Sóller, però que el delicte havia prescrit. Areal, en la seva anterior declaració davant Castro, eximí de qualsevol responsabilitat el seu cunyat. A més a més, negà el finançament irregular del partit en l'anterior legislatura i possibles pagaments de factures de la campanya electoral "en negre".

En la providència que dictà ahir el jutge rebutja "del tot que pugui existir discriminació cap als imputats en aquesta causa en relació amb el tracte que es dispensa a la Policia". Castro també ordenà noves citacions judicials per al final d'octubre. Dimecres hi aniran a declarar el pare de Pepote Ballester, Daniel Ballester, com a imputat i Juan Carlos Alía, exdirector gerent d'Ibatur que dimití pel cas Rasputín, com a testimoni. Dimarts hi acudirà com a testimoni Miquel Àngel Bonet, exsecretari d'Ibatur.

Al final del setembre el jutge Castro incorporà al cas Palma Arena les indagacions sobre l'increment del patrimoni de Matas que l'Agència Tributària i Fiscalia Anticorrupció havien dut a terme. El magistrat afirmà llavors que existia una "connexió" entre el velòdrom i els béns de Matas. S'ha de recordar que el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va rebutjar les peticions d'Anticorrupció per prorrogar les investigacions. En aquest sentit, el jutge José Castro va permetre reactivar l'expedient conegut com cas Buckingham.

El setge s'estreny més

Amb la incorporació del cas Buckingham en el del Palma Arena, el jutge José Castro ha anat estrenyent el setge entorn de Matas fins a la seva imputació ahir. El magistrat veié una connexió entre les suposades irregularitats en la construcció del velòdrom i el presumpte enriquiment patrimonial de l'expresident. Les claus principals del cas Buckinghan fan referència a tres propietats immobiliàries a Palma, a Madrid i a la Colònia de Sant Jordi, i a un coneguda afició al luxe per part de la dona de Matas, Maite Areal. El maig de 2007, poques setmanes abans de les eleccions autonòmiques, Matas estrenà casa. Just abans havia venut l'immoble de Cas Català. La nova propietat és la planta noble de Can Sales Menor, un palau manierista del segle XVI acabat de rehabilitar i situat al carrer de Sant Feliu, al centre de Palma.

La superfície construïda és superior als 475 metres quadrats. També té un jardí exclusiu i places de garatge. Matas en pagà 950.000 euros, molt per sota dels 2,5 milions estimats en la taxació. En molts cercles de la societat mallorquina no havia passat desapercebut el ritme de vida de la família Matas la legislatura passada. Quan l'expresident perdé els comicis, inicià una nova vida i abandonà la política activa. Poc després se n'anà a viure als Estats Units, on començà a treballar com a executiu pel grup hoteler Barceló. Al mateix temps, el matrimoni mantenia un pis al barri de Salamanca de Madrid i pagaven els estudis dels seus fills en centres privats. Pel pis de Madrid pagaven un lloguer de 2.500 euros al president de Gesa i exconseller de Matas, Bartomeu Reus.

Mentrestant, el nou Govern, encapçalat per Antich, anava trobant presumptes irregularitats en diversos fronts, que feien augmentar el nombre de sumaris d'instrucció. Durant dos anys, els jutjats de Palma s'han omplit de casos de suposada corrupció. A final de 2008, arribaren també a la Fiscalia i a l'Agència Tributària una sèrie de denúncies anònimes referides a l'enriquiment de l'expresident. No anaren a parar a la paperera, sinó que s'inicià una investigació. Els tècnics d'Hisenda certificaren que el valor de la planta noble no era el del mercat i rastrejaren els ingressos del matrimoni: ell prop de 6.000 euros mensuals i ella uns 5.000 per assessories a empreses hoteleres o auditores. Els agents de la Guàrdia Civil descobriren que el titular del pis de Madrid, de nova planta i de 180 metres quadrats, era d'un exconseller de Matas, Bartomeu Reus, a qui ningú mai no ha vist per l'edifici. Els sorprengué que el senyal per l'habitatge el fes efectiu Fernando Areal, cunyat de l'expresident i aleshores gerent del PP balear.

Quan descobriren que Maite Areal havia dirigit obres a l'interior i assistia a les reunions de la comunitat de propietaris, deduïren que era ella, i no l'exconseller, la propietària de la casa. L'immoble -en realitat la unió de dos pisos- és d'obra nova de la constructora Sacyr Vallermoso. Així mateix, es recerques policials trobaren indicis estranys en el Centre d'Interpretació de Cabrera, a la Colònia de Sant Jordi. En el seu moment, el PSOE ja denuncià en el Congrés dels Diputats que els 1.000 euros per metre quadrat que pagà el Ministeri pels solars eren "desorbitats", perquè se'n podien trobar per 600. Però és que el venedor es reservà el solar situat en la primera línia de mar, on construí un bloc d'habitatges de luxe que lleva la vista de l'arxipèlag al Centre.

A més, l'Ajuntament de ses Salines (PP) introduí unes modificacions puntuals a les normes subsidiàries que permeteren duplicar l'edificabilitat de l'edifici. La Guàrdia Civil descobrí que hi ha pisos que no es venen, i sospita que Matas i altres dirigents del PP en podrien ser propietaris no declarats. Malgrat tots els indicis, el cas Buckingham no aporta cap prova concloent. El jutge Castro té endavant una tasca difícil. A hores d'ara s'ignora quina relació podria existir entre els milions tudats en el Palma Arena i el nivell de vida de l'expresident Matas.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per L'Amo en Pep de sa Sini, fa mes de 14 anys
Aquest està enemerdat dins tots es casos de corrupció que hi ha hagut durant tots aquests anys a Mallorca i Balears, no ho dubteu. Jo crec que lo millor que hagués pogut fer aquest "tipo" és no ficar-se dins sa política i seguir amb el negoci familiar que tenia a nes carrer Sant Miquel "Elèctrica Matas". Però clar amb lo avaricios que és no li basta un simple negociet familiar... Esper que sa podreixi a sa presó si hi acaba anant, però ben seugr que se'n salvarà. El que haurien de fer és desterrar-lo de per vida de Mallorca i resta d'illes, que no torni mai més per sa terra que el va veure neixer, quina vergonya de Mallorqui i representant de les Balears.
O sinó: "Que el pengin de ses Bolles a damunt es Puig Major!"
Valoració:1menosmas
Per VALENCIA-PALMA ARENA-PALMA, fa mes de 14 anys
algú s'enrecorda ara de l'INSTITUTO NOOS ?
Valoració:2menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Tenim un sistema judicial molt sàdic i masoquista.

Des de finals de 2008 i encara estan amb aquest sumari i no acabaran l'any 2010.

Lo màxim que se hauria de donar an es fiscals i jutges instructors haurien d'esser 7 setmanes.

Se sol donar 6 mesos, han d'esser molt sàdics es qui perllonguen a més de 2 anys i també molt masoquistes ses víctimes siguin culpables o innocents.
Valoració:-3menosmas
Per anvius, fa mes de 14 anys
Me gustaria saber las cantidades (los honorarios) que cobran los defensores de lo indefendible. Aunque los grandes ladrones tienen pasta para pagar enormes cantidades, es decir, una parte de lo robado. Y sin ningun rubor manifiestan " yo tengo la conciencia tranquila"
Valoració:5menosmas
Per Pep, fa mes de 14 anys
El que no entenc és que hi hagi gent que digui que no s'han de fer comentaris fora de to.
PERÒ SENYORS, AQUEST TIPO ENS HA ROBAT A TOTS !!!!, TANT ALS VOTANTS DEL PP, UM, PSIB, PSM, VERDS, ERC,... !!!
No vos sap greu que ho hagi fet?
Doncs a qui nos ha sabut molt de greu, ara ho volem celebrar:
A SA PRESÓ JA!!!
(Esper que ho tanquin, almanco per un anyet, i veurà que es sentir vergonya, que aquest mai n'ha tengut).
Valoració:0menosmas
Per Josep, fa mes de 14 anys
Això és positiu. Ara queda, entre els grans lladregots, na MAM, que sense cap dubte supera tots els altres amb escreix.
Valoració:2menosmas
Per Capital punishment, fa mes de 14 anys
Per què des del govern central no s'aprova la pena de mort per polítics corruptes?
A l'igual que pels violadors, assassins en sèrie, etc.
Jo crec que si es fés un referendum per reimplantar la pena capital guanyariem.
Valoració:5menosmas
Per Salvem La Real, fa mes de 14 anys
A LA FI !!!!!!! i mem si reben fort.
I quan s'investigarà Son Espases?
Valoració:14menosmas
Per Lluis, fa mes de 14 anys
Salvamé Porfavor!
Valoració:0menosmas
Per Llorenç, fa mes de 14 anys
Aquest cabota se creu que Madrid li farà costat. Li fotran una cossa pes cul, que fins i tot en Perera se farà es loco. Això promet.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente