algo de nubes
  • Màx: 19.01°
  • Mín: 9.02°
18°

Fracassa una tensa reunió per salvar el Pacte

La coalició d'esquerres refusa l'urbanisme a la carta pactat dissabte per PSOE i UM, i descarta que es puguin aprovar noves urbanitzacions a la ponència del decret llei Nadal, que es votarà dijous al Parlament. El fracàs de la primera cimera a tres bandes posa en perill el futur del pacte de govern

111400
Els representats del Bloc reien abans d'entrar. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga

El Bloc per Mallorca no accepta, de cap de les maneres, el principi d'acord al qual arribaren dissabte el PSOE i Unió Mallorquina. El pacte havia de possibilitar el retorn de la formació presidida per Miquel Àngel Flaquer al Govern del Consell de Mallorca i tancar de manera definitiva la polèmica sobre la possibilitat de construir un camp de golf a Son Baco (Campos). Ara, el rebuig del Bloc deixa enlaire ambdues qüestions. El nou termini màxim per arribar a un acord és dijous, quan s'haurà de votar al Parlament la ponència del decret nadal, que possibilita la construcció de Son Baco. Ahir horabaixa, més de tres hores de reunió tensa al Consolat de Mar no serviren per tancar l'acord. Això, sí, els posicionaments són clars i el PSIB sap perfectament quines són les exigències d'UM -Antich n'ha acceptat moltes- i també coneix quines qüestions són inacceptables pels representants del Bloc. El principal punt de discrepància entre PSIB-UM i el Bloc és el desenvolupament de les Àrees de Reconversió Territorial.

Socialistes i uemites pretenen ara forçar el Bloc a acceptar una negociació definitiva sobre les ART. En canvi, Biel Barceló, Joana Lluïsa Mascaró i Fina Santiago, que acudiren al Consolat, tenen clar que les ART s'han de desvincular del problema de Son Baco. El Bloc deixà clar des del primer moment que no consentirà que s'aprovi cap urbanització amb el drecret llei Nadal. Durant el matí, el president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina, Armengol, i el president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, escenificaren la seva entesa a Cala Rajada, on tingué lloc una nova edició de la Fira de la llampuga. Els dirigents del PSOE i d'UM passejaren, conversaren i dinaren plegats en un ambient de festa i d'alegria.

A Llucmajor, en canvi, els principals dirigents del Bloc (PSM, EU, ERC i Els Verds) mantingueren una llarga cimera i foren contundents a l'hora de rebutjar el preacord al qual arribaren dissabte el PSOE i UM. La posició del Bloc és coneguda pel president del Govern, Francesc Antich, i per la màxima responsable del Consell, ja que Fina Santiago, convocada dissabte horabaixa amb urgència, ja els va fer saber el seu malestar pel preacord. De fet, des del Bloc sempre s'ha refusat amb contundència l'anomenat urbanisme a la carta. Gabriel Barceló, portaveu parlamentari del Bloc, explicà que mai no aprovaran els malabarismes urbanístics pactats per PSOE i UM. En aquest sentit, el Bloc considera ridícula la possibilitat de desenvolupar les Àrees de Reconversió Territorial de la Vinyola o la Ràpita a canvi de la renúncia d'UM a la construcció del golf de Son Baco. Barceló, almanco en principi, descarta que es pugui desenvolupar alguna ART, però té assumit que el Pacte de centreesquerra només assenyala que es revisarà el Pla Territorial amb la intenció d'eliminar-les. Clar, i no estan disposats a negociar totes les ART amb la necessitat d'arribar a un acord per salvar la governabilitat.

PSOE i UM pactaren dissabte que el camp de golf de Son Baco no es dugués a terme, però a canvi pretenien introduir una esmena transaccional a la ponència del decret llei de mesures urgents -més conegut com a decret Nadal- que possibilitàs el desenvolupament de la Ràpita Est. UM, inicialment, pretenia mantenir l'us turístic de la Vinyola i la Ràpita Est i estava disposada a suprimir la zona residencial. El preacord, però, just afecta finalment la zona de la Ràpita Est, que s'aprovaria mitjançant el decret llei de mesures urgents. El Bloc ho considera intolerable. Té clar, en aquest sentit, que no es pot aprofitar la tramitació d'un decret llei per aprovar urbanitzacions a la carta. Així mateix, PSOE i UM acordaren que el balneari de Sant Joan de la Font Santa pugui ampliar la capacitat fins a 150 places. Des del Bloc no es descarta que l'establiment pugui créixer, però ni es preveu la possibilitat que es faci de manera semblant i amb un procediment tan inusual com extraordinari.
A més, la coalició d'esquerres descarta traslladar l'edificabilitat de l'hotel San Pedro a la zona humida de l'Ullal (Pollença).

Sobre la mesa de negociació hi ha també la Televisió de Mallorca. UM pretenia inicialment suprimir-la i, finalment, s'acordà que [M] es convertís en el segon canal d'IB3. En tot cas, aquesta qüestió està encara oberta, perquè no seria possible dur a terme aquest acord a curt termini, sinó que seria ja durant la pròxima legislatura.
No hi ha entesa sobre el pla director de carreteres. La primera fase disposa del consens de les forces de centreesquerra, però en la segona hi ha desacord en diferents punts. El desdoblament de la carretera entre Manacor i Sant Llorenç i la variant de Sineu són algunes de les obres recollides en la segona gase del pla director de carreteres que no estan pactades i sobre les quals hi ha profundes divergències.

 

PSIB i UM volen que el Bloc accepti l'"urbanisme a la carta"

El Bloc per Mallorca està decidit a fer tot el que pugui per salvar el Pacte de centreesquerra que fa possible que Francesc Antich, Francina Armengol i Aina Calvo presideixin el Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma. Ara bé, els dirigents del Bloc explicaren ahir una i altra vegada als representants del PSIB i UM que no poden acceptar de cap de les maneres "l'urbanisme a la carta" que acordaren socialistes i uemites. En aquest sentit, Gabriel Barceló, portaveu parlamentari del Bloc, indicà que l'acord al qual arribaren dissabte PSIB i UM és inassumible des d'una posició coherent. En aquest sentit, no acceptaran que una esmena transaccional del decret llei Nadal faci possible noves urbanitzacions. Estan, en canvi, d'acord de parlar i negociar les Àrees de Reconversió Territorial, però no toleren l'obligatorietat d'arribar a un entesa de pressa per salvar el Pacte. Avui, no és previst cap tipus de reunió entre partits, tot i que sí que hi haurà diferents trobades internes.

"És vergonyós cedir als capricis d'UM"

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) considera que és una "vergonya" que el PSIB-PSOE i el Bloc per Mallorca "cedeixin als capricis urbanístics" d'UM, com és l'intercanvi del camp de golf "il·legal" de Son Baco per places hoteleres, amb la finalitat de mantenir el Pacte. L'entitat ecologista es demana quines diferències existeixen entre l'actual Govern i el de la passada legislatura, en considerar que "continuam exactament igual" referent a "urbanisme a la carta, creixement desmesurat, especulació" i altres problemàtiques similars. A més a més, el GOB exposa en un comunicat que "allò més greu" de la situació actual és el "descrèdit que representa l'incompliment dels acords del Pacte" sobre el territori. En aquest sentit, recorda que fa una setmana va demanar al PSIB-PSOE i al Bloc que no cedissin" a l'hora de renegociar amb Unió Mallorquina, referent als "compromissos" adquirits amb la ciutadania en polítiques urbanístiques.

ART

Segons l'organització, l'intercanvi de Son Baco -que recorden que va possibilitar el decret Nadal- per places turístiques a la Ràpita, per "compensar" que Unió Mallorquina retiri l'esmena al projecte, suposa "donar llum verda", per via parlamentària, a unes Àrees de Reconversió Territorial (ART) que la modificació del Pla Territorial de Mallorca "hauria d'haver eliminat", com "era previst" en l'acord de governabilitat del Consell. Referent a això, l'agrupació ecologista GOB recorda que les ART "han estat considerades períodes de prova de delictes penals" per la Fiscalia Anticorrupció, que les va definir com a "antijurídiques, arbitràries i que responien al benefici de particulars" sense gaire utilitat pública i social", diu l'entitat ecologista, que troba paral·lelismes amb la política actual, sotmesa al "xantatge polític" d'UM.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 11
Siguiente
Per Tomeu, fa mes de 14 anys
Que pena me dan los mallorquines, menuda lacra política que les ha tocado ni la mafia italiana se asemeja a lo que tienen Uds. Enhorabuena. cada uno tiene lo que se merece. Adeu Tomeu
Valoració:-1menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 14 anys
Comèdia de comendiants
Valoració:1menosmas
Per Ginjol, fa mes de 14 anys
Fa pena dir-ho però aquest Pacte ha demostrat una incompetència tant gran que crec que estarà estona a tornar a governar. S'ha de ser ben incompetent i tarat per governar de la manera que ho ha fet aquest Pacte. Han garantitzat que el PP torni al govern (amb UM o amb majoria absoluta). Però és que tot i ser uns lladres, pederastes i corruptes espanyols, ben segur que no són tant fracassats com els del PSOE i Bloc. UM per la seva banda ha demostrat que no té altra ideologia que ànsies de poder. Estam ben cuits. Cada poble és lo que representa, i nosaltres els mallorquins (en part amb influència dels colons espanyols i demés estrangers) tenim els representants polítics que hem escollit. Perquè ells representen amb exactitud la societat mallorquina. (Botiffarres, venuts, curts i ignorants). El meu vot no el tornaran a veure, si per mi fos, tots aquests energumens polítics lo únic que rebrien de jo serien unes bones garrotades. I punt.
Valoració:13menosmas
Per DIADA NACIONAL, fa mes de 14 anys
VISCA ESPANYA , VISCA MALLORCA , VISCA BALEARS
12 OCTUBRE DIADA NACIONAL
TOTS SOM ESPANYONLS, TOTS SOM MALLORQUINS
TOTS SOM BALEARS
DIADA NACIONAL,
DIADA NACIONAL
Valoració:-27menosmas
Per Juanito José, fa mes de 14 anys
Si salvàssim Son Baco pentura es podria salvar Sa Ràpita,.... o no??? Que facin es puta camp de golf i s'hotelet de merda i ja està
Valoració:-4menosmas
Per BITELCHUS, fa mes de 14 anys
BIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEN!!!! EL PP TRAURÀ MAJORIA ABSOLUTAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! El pacte es el unico animal que tropieza tropecientas veces con el mismo BLOCque de piedra!!!
Valoració:34menosmas
Per sones pases, fa mes de 14 anys
Son Espases és sa tomba d'aquest govern de corruptes qué són a sa cadireta gràcies a un diputat Vicens que no és a la presó per 100.000 euros. Tan corrupte és el sr.Vicens com la resta de diputats dels partits que governen, que per això tots cobren, i si no que dimiteixin però clar...sa cadireta és sa cadireta...i si lo de Son Espases no se podia aturar haver-ho dit a sa campanya electoral mentiders!!
Valoració:0menosmas
Per Galdent amb sentiment, fa mes de 14 anys
Ja mos torna sa plorera
i es desconsol evident
perquè sentim novament
es renou d'hormigonera.
Sa gent comença a estar farta
d'espectacles com aquests,
amb sos que es passen de llests
amb s'urbanisme a la carta.
Pareix que està tot perdut
això mos volen fer creure,
però amics, es nostro deure
és cercar net dins es brut,
i cridar-ho sense embuts
que tothom ho pugui veure
que no és pertot que put.
UM i SOE han firmat
una barrina ben trista
no pareix molt socialista
repartir fent parts i quarts.
Tanta sort de'n Barceló
que representant es BLOC
ha denunciat aquest joc
i mos manté s'ilusió.
Cop de puny damunt sa taula
lluenta des consolat.
Fins aquí hem arribat,
hem de complir sa paraula
i respectar lo firmat.
Mallorquins obriu ets ulls
no vos deixeu enganar
i cridau ben alt i clar
perquè no facin embulls.
Feis costat a en Barceló
i a tots es companys des bloc
per poder aturar es foc
de sa terra destructor.
Valoració:9menosmas
Per Nunca te acostarás sin saber una cosa mas, fa mes de 14 anys
Sabieu que les eleccions anticipades només poden ser al Parlament? I que al Consell, igual que als ajuntaments, han d'esperar al maig de 2011?
Valoració:10menosmas
Per martí, fa mes de 14 anys
ACMA,
Estat convidat a explicar sa llengo balear a s'universitat, ja que allà no tenen ni idea, demana hora i les hi ho expliques...

gràcies per a sa teva col·laboració
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 11
Siguiente