cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
16°

“Som 1,5 milions en un territori la meitat de Menorca: Gaza”

El palestí Ayman Elahkras resideix a Palma des de fa 2 anys i mig. Ja era aquí quan, per Nadal, Israel bombardejà la franja de Gaza sense distinció i matà 1.300 persones, 412 de les quals eren infants. Ayman té tota la família a la Franja i agraeix la solidaritat de la gent de l'Illa. El 20 d'agost féu set mesos del final dels atacs

Ayman Elahkras ens cita a un bar llatí a prop de la plaça d'Espanya, potser per nostàlgia del continent sud-americà, on ha viscut llargues temporades. Fa dos anys i mig que es dedica a la decoració interior a Palma. En té 34 i en fa 14 que abandonà Rafah, la ciutat de la franja de Gaza on nasqué. Va ser detingut per l'Exèrcit israelià per primera vegada a 14 anys, quan participava en una manifestació durant la primera intifada. En total, ha passat més de dos anys en presons israelianes, té un germà que n'hi ha complert set i n'hi queden tres, i declara que no coneix ningú de la Franja que no hagi patit, directament o indirectament, l'opressió israeliana. Té previst tornar a Xile en poques setmanes per continuar promovent les relacions de Palestina amb l'exterior a través del seu partit, el Front Popular per l'Alliberament de Palestina.

Quines diferències trobau entre Palma i casa vostra?
No hi ha comparació possible. Allà vivim sota els atacs diaris, tant militars com de falta d'aigua i electricitat, que ens pren Israel. No hi ha a tot Gaza ni una família que es deslliuri dels atacs israelians. Pensau que som un milló i mig de persones vivint en un territori que és la meitat de Menorca.

Notau solidaritat per part dels palmesans?
Sí, aquí tothom coneix el conflicte i el viuen amb el poble palestí. Tinc molt bona relació amb tots els palmesans que conec.

Continua activa la Plataforma per Palestina?

I tant. Per la premsa, els atacs a Gaza han passat de moda, però els 1.300 morts no. A part de la constant tasca de sensibilització, actualment tenim dos projectes. El primer és enviar David Abril [coordinador d'Esquerra Unida a Balears] a Gaza, perquè ho expliqui en tornar. L'altre és portar infants ferits perquè siguin atesos en hospitals d'aquí, ja que els mitjans que tenim allà són insuficients. Hi ha metges que han d'operar els infants sense anestèsia, però això sembla que no és prou motiu perquè Israel concedeixi els permisos necessàris a fi que surtin de Gaza. Ho veig difícil.

Com creis que es pot ajudar des d'aquí a millorar la situació a Palestina?
Avui la guerra és econòmica, més que res. I el boicot als productes provinents d'Israel és clau. Perquè Israel segui a negociar de veritat necessita sentir-se pressionat, que el món li demostri que està en contra dels assassinats constants. De moment, Israel és molt fort econòmicament i per això pocs països s'atreveixen a prendre decisions en contra. Quan [el president José Luis Rodríguez] Zapatero criticà els bombardejos sobre Gaza, Israel amenaçà que les relacions podrien empitjorar.

Podeu explicar què vàreu sentir durant els atacs sobre Gaza per Nadal?

Personalment, tinc tota la família a Gaza i això et fa patir molt. Políticament, fou un atac cruel que no diferenciava entre resistència i societat civil. No pot explicar-se amb paraules.

Teniu esperança amb el nou president nord-americà, Barack Obama?

En teníem, però amb la seva visita al món àrab, malgrat els bons gestos i paraules, ha quedat clar que no representa un gran canvi. Continua negant-se a negociar amb Hamàs, el partit escollit democràticament pels palestins. Hauria d'obligar Israel a complir les resolucions de l'ONU. Això no obstant, com ja he dit, Israel és massa potent econòmicament.

La comunitat internacional considera Hamàs una organització terrorista...
Nosaltres entenem que quan vius sota l'opressió diària tens dret de defensar-te i ho anomenam resistència. Per altra banda, Israel ha imposat el bloqueig a Gaza per acabar amb la democràcia a Palestina. ‘Divideix i venceràs'.

El panorama actual és complicat. Per una banda, els palestins estan dividits en dos. I per l'altra, el nou executiu israelià és d'una extrema dreta poc habitual. Com veis el futur?
Tens raó que és complicat pel primer motiu que has donat, necessitam unitat, però no pel segon. Tant si al poder hi és la dreta com si hi són els laboristes, Israel actua igual de cara als palestins. Amb això, tanmateix, no vull dir que tots els israelians siguin igual; hi ha jueus dins Israel molt crítics amb els bombardejos a Gaza. I quant a la unitat, des del Front Popular estam fent un esforç. Fa poc organitzàrem una manifestació perquè [els dos grans partits palestins] Hamàs i Al-Fatah es reconciliïn. Hi acudiren entre 100 mil i 200 mil persones. Hem de mantenir-nos units contra la crueltat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Per què no aprens història i geografia?

Els país dels palestins esta desde el sud de Gaza fins els delta del Nil.

Axò que dius sobre el Operatiu ja està ben discutid a internet. Emprar nins com escuds humans.


Valoració:1menosmas
Per Arafat, fa mes de 14 anys
A Mallorca hi ha genteta que defènsa el genocidi palestí que Israel fa amb nom de uns drets que un Déu, inventat per ells mateixos, els hi dona. Molts d'aquets defensors son descendents dels jueus conversos.
Valoració:3menosmas
Per Kalhil, fa mes de 14 anys
Estudiatet, més val no frivolitzar amb els assassinats:

Amnistia Internacional va informar que 1.400 palestins van morir en l'Operatiu Plom Fos desencadenada per Israel, entre les víctimes 300 infants i centenars de civils.

http://www.webislam.com/?idn=14767
Valoració:2menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Idò que els palestins (els descendents dels filisteus) reclamin las terras dels antigs filisteus a l'actual Egipte, la part del Sinaí que era dels filisteus.

Des de el sud de Gaza a Pelusa a la vorera del delta del Nil (Pelusa seria o estaria prop de la actual Port Said).

Per què els palastins reclaman territoris o terras que mai foren dels filisteus, que foren dels cananeus?

En resum han de reclamar la part del Sinaí des de el sud de Gaza a Port Said a Egipte.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente