algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

S'amplia fins al 31 d'agost la veda del raor

La Conselleria d'Agricultura augmenta el temps de captura d'aquesta espècie a Mallorca i Menorca. L'objectiu principal de la mesura és impedir la pesca de les femelles durant el període de reproducció

109594
El raor és un dels animals marins amb més prestigi. | Antoni Mateu - Arxiu

La Conselleria d'Agricultura i Pesca ha ampliat el termini de veda del raor fins al 31 d'agost tant a les aigües mallorquines com a les menorquines. Amb el canvi (el tercer des de l'any 2000), només es podrà capturar aquesta espècie en el límit balear entre dia 1 de setembre i dia 1 d'abril. L'objectiu d'aquesta mesura és, segons la consellera Mercè Amer, evitar la pesca de les femelles en període de reproducció, que s'estén des del maig fins al començament del setembre. "Si evitam la captura de femelles ouades i protegim de manera adequada els nostres recursos marins, podrem continuar gaudint d'un peix de tant de prestigi gastronòmic com aquest", sentencià Amer.

Mesures efectives

Diferents estudis iniciats a mitjan dècada dels 90 han demostrat que la implantació de períodes de veda no tan sols influeix en la població del raor (Xyrichthys novacula), sinó també en la morfologia del peix (major pes i mida). La constant pressió pesquera, com també les dimensions minvants del raor, va fer que es fixàs una primera regulació de la pesca d'aquesta espècie marina l'any 2000. Així, quedà prohibit capturar-ne cap exemplar entre l'1 d'abril i el 31 de juliol. Un any després, la data límit es va ampliar fins al 15 d'agost. Des d'aleshores només ha estat modificada una vegada, el 2006, quan les Pitiüses aprovaren una ampliació de veda fins al 31 d'aquest mateix mes.

L'efectivitat d'aquests terminis ha quedat demostrada amb una recuperació de la mida mitjana del raor, ja que han contribuït a l'augment del 16% de la grandària i del 75% del pes en comparació amb les xifres que presentaven diverses poblacions a les Balears l'any 1999, un any abans de la implantació de la primera veda. Els grans avantatges que suposa mantenir aquests períodes de prohibició de pesca tenen, segons Mercè Amer, "l'aprovació de tots els aficionats a la pesca i de la societat en general".

Baix rendiment pesquer

Tot i que aquestes mesures contribueixen a l'increment de la població d'aquesta espècie marina, sembla que en general la productivitat de la captura del raor ha quedat estancada. Segons Antoni Grau, responsable del Servei de Recursos Marins, el rendiment pesquer pot tenir més relació amb la qualitat del medi que no amb les vedes i el seu nivell de protecció. Les mitjanes de l'any passat indiquen que la pesca del raor és bastant reduïda (5-6 exemplars per hora), però algunes zones concretes destaquen per registrar xifres molt superiors, com ara Freu Gros i la Mola (Formentera), Freu Petit (Eivissa) i el Llevant de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.