cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

Els Governs central i autonòmic tanquen la compra de Planícia

L'Estat aportarà 10 milions i serà titular de la major part del terreny. En el seu entorn es pretén desenvolupar un centre d'interpretació de la Serra de Tramuntana

El Govern balear i l'Executiu central han segellat avui el protocol de col·laboració per a l'adquisició de la finca de Planícia, pel qual el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí aportarà 10 dels 11,18 milions d'euros que ha costat l'incorporar aquesta zona de gran valor ecològic al patrimoni públic.

Amb aquest conveni, el Govern central serà titular de 427 hectàrees de Planícia -un 96 per cent- mentre que la Conselleria de Medi Ambient del Govern ho serà de les restants 18 hectàrees que inclouen les cases de la possessió, de 1.400 metres quadrats, i gestionarà la finca.

Entre els objectius que persegueix l'adquisició de Planícia, es troba l'estudi de diversos usos mediambientals, com pugui ser allotjar un refugi d'excursionistes, el centre d'interpretació de la Serra de Tramuntana o el desenvolupament d'activitats d'educació ambiental o experimentació.

L'acord ha estat rubricat avui a Madrid per la titular del departament, Elena Espinosa, i el president del Govern, Francesc Antich, durant un acte en el qual han destacat la bona col·laboració existent entre ambdues administracions. A l'acte també hi ha acudit el conseller de Medi Ambient, Miguel Angel Grimalt.

BONA COLABORACIÓ PER A LA SOSTENIBILITAT

En una compareixença conjunta, Espinosa ha agrait a l'actual Executiu autonòmic el seu treball en favor del desenvolupament sostenible de les illes, ja que la seva riquesa mediambiental és un dels grans valors de la comunitat.

"És una finca que té un gran valor ecològic, que està ubicada al paratge de la Serra de Tramuntana i vull agrair públicament al president de les Balears que ens hagi permès el treballar conjuntament per enriquir el nostre Domini Públic Marítim Terrestre", ha afegit Espinosa.

Per la seva banda, Antich ha destacat la sintonia amb el Govern central en matèria mediambiental, com mostra els protocols en matèria de qualitat i depuració d'aigües que ascendeixen aproximadament a 450 milions d'euros.

Sobre l'adquisició de Planícia, el president del Govern ha afegit que els seus recursos naturals són "de primer ordre" i amb una sèrie d'edificis que poden dedicar-se al centre d'interpretació de la Serra de Tramuntana, que així mateix és una de les zones de més valor ecològic de l'arxipèlag.

"Ara estarà al servei de la ciutadania i passarà a aquesta xarxa d'espais protegits i al servei de la nostra gent", ha agregat Antich qui ha ressaltat que aquesta incorporació al patrimoni públic també suposarà un atractiu turístic que augmentarà l'atractiu de l'oferta de Balears.

IMPULSAR ELS VALORS DE PLANÍCIA

Per la seva part, Grimalt també ha celebrat l'acord i ha recordat que la Conselleria ha avançat es quantitats per a la compra de Planícia després d'aplicar el dret de retracte. També ha explicat que aquest compromís de l'Executiu central es formalitzarà en pròximes dates junt amb la creació d'una comissió mixta entre les administracions per acordar les línies d'actuació de la gestió conjunta.

El conseller ha destacat que la part de la finca que gestionarà Executiu autonòmic permet el desenvolupament del centre d'interpretació i que, amb aquesta incorporació a l'ús públic, es pretén fomentar el trànsit de turistes i senderistas dins un espai del gran valor paisatgístic i ecològic.

Grimalt ha afegit que el protocol marca la creació d'aquesta comissió de seguiment la que haurà d'acordar les inversions sobre les actuacions futures, per al qual també ha assenyalat que "seria agraït tot el suport econòmic" que l'Administració central vulgui atorgar el desenvolupament de les actuacions futures.

Es pot recordar que l'adquisició d'aquesta finca s'ubica en el compromís del Govern central de destinar 40 milions d'euros en el desenvolupament de la legislatura autonòmica per a la compra de terrenys d'alt valor ambiental. Així mateix, Planícia va ser un dels punts que es van incloure en el pacte de governabilitat de les illes.

A més, els objectius de la Conselleria és que Planícia sigui un referent i el nucli de la gestió ambiental de la zona de la Serra de Tramuntana, tant per l'enclavament on està situat així com les condicions que compleix aquest paratge.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pau, fa mes de 14 anys
Per favor! Un altre centre d'interpretació? Això és una vergonya. La Serra s'ha de viure. No hem de menester més museus de coses mortes. Pareix que els polítics són tan limitats que si no fan un "centre de congressos", la seu oficial d'un organisme "important", un "centre d'interpretació" o un refugi per massificar els indrets, ja no saben que fer. Ja està bé de fotos!
Valoració:0menosmas
Per fart d'espanya, fa mes de 14 anys
Aquests espanyols compren les finques amb els nostres doblers i encara els hi hem d'agrair . Tot i així em sembla be la compra
Valoració:4menosmas
Per Sí al centre d'interpretació, fa mes de 14 anys
Siguem realistes. Avui dia el 99% de la població és urbanita, tant si viu a una ciutat com si no.. Per viure la Serra hem de mester que ens la interpretin.
Valoració:0menosmas
Per ull clínic, fa mes de 14 anys
Bona feina del conseller d'um
Valoració:-4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 14 anys
Si! Sempre és un bon moment per a recuperar allò que pertany als mallorquins. El que no haurien de fer es tudar els doblers en cap centre d'interpretació. La serra no s'interpreta!!!! La serra se viu
Valoració:22menosmas
Per Uf, fa mes de 14 anys
Aquesta adquisició em semblaria molt bé en unes altres circumstàncies socials i econòmiques. És ara un bon moment perquè les administracions públiques comprin finques si aviat no tindran liquidesa!!!???
Valoració:-22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente