algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

El lent ressorgir de Raixa

Després de set anys de degradació, s'estan duent a terme importants tasques de rehabilitació a la possessió de Bunyola amb un objectiu clar: obrir-ne les portes al públic el pròxim 5 de setembre

38314
Les escales de Raixa, es troben en condicions lamentables. | T. Canyelles

Lent i problemàtic: amb aquests termes es pot qualificar el ressorgir de Raixa. No obstant això, ja s'ha fixat una data en la qual, molt probablement, les portes de l'emblemàtica possessió tornaran a obrir-se al públic: el pròxim 5 de setembre. Conclouria així un període confús en què "un dels béns patrimonials més importants de Mallorca" (segons la socialista Francina Armengol, presidenta del Consell de Mallorca) deixaria de tenir un "ús indefinit", com ha tingut des del 2002, quan fou adquirit pel Ministeri de Medi Ambient i pel Consell per 8,4 milions d'euros. Raixa ressorgeix, però amb un ambiciós pla d'acció de rerefons que pretén donar-li l'esplendor perduda després de set anys de decadència i poc profit.

Víctima dels temporals

Les darreres ventades i caps de fibló, sobretot els de final de l'any passat, van deixar Raixa en unes condicions d'absoluta degradació. Un total de 80 pins varen caure i feren malbé les infraestructures de la possessió: encara ara podem trobar estàtues, parets o columnes tombades. El safareig de Raixa, un dels racons amb més encant de la possessió, també ha estat víctima dels temporals: un pi de grans dimensions hi va pegar a dins.
La retirada d'aquests arbres, iniciada després d'una denúncia del grup ecologista Gadma, està resultant lenta i costosa (aproximadament uns 200.000 €). Segons Pere Fullana, director insular de Relacions Institucionals, aquesta és una rehabilitació lenta, perquè les 50 hectàrees de Raixa tenen la qualificació de BIC (Bé d'Interès Cultural). "Des de plantar un taronger fins a arreglar una paret o retirar un dels pins caiguts, totes aquestes accions rehabilitadores impliquen una sèrie de tràmits feixucs que fan que la neteja de Raixa sigui més lenta d'allò que estava previst", afirmà Fullana.

La retirada dels pins caiguts, sotmesa a un concurs públic, la duu a terme l'empresa de Bunyola Agroforest. Especialment complex serà llevar el pi del safareig, que s'efectuarà amb una grua de 70 metres. Aquesta tasca rehabilitadora es complementa amb la de l'empresa pública Tragsa, encarregada del manteniment i de la neteja de la possessió. De la mateixa manera, els jardins de Raixa seran restaurats totalment: per això caldrà invertir-hi 5 milions d'euros. Per Fullana, encara és "massa prest per determinar quan es podrà gaudir dels primers resultats". Tot i que lenta, la tasca rehabilitadora de Raixa avança per aconseguir que el 5 de setembre torni a ser allò que fou temps enrere.

Un projecte ambiciós permetrà als visitants gaudir de la nova Raixa

Han fet falta 7 anys d'espera i una inversió de més de 30 milions d'euros perquè Raixa ressorgeixi. Ho farà el 5 de setembre, però encara queda molta de feina per fer perquè aquesta possessió, situada als peus de la serra de Tramuntana, recuperi el prestigi després d'anys de decadència i, fins i tot, d'abandonament. Bona part de la rehabilitació implica la restauració completa dels jardins i zones boscoses: en aquests moments, l'empresa pública Tragsa s'encarrega d'accions com plantar-hi nous arbres, eliminar-ne espècies vegetals invasores i refer les marjades per oferir una millor imatge als visitants.

Un altre punt fort del procés rehabilitador de Raixa és, segons Pere Fullana, la creació de sales amb pantalles i altres recursos audiovisuals mitjançant els quals s'expliqui la història de la possessió al llarg del temps, com també les diferents funcions que tenien cadascuna de les sales. Igualment, els interiors de l'edifici s'estan "adequant i remodelant" a bon ritme; aquesta actuació inclou la construcció d'infraestructures que hi permetin l'accés a persones discapacitades. Especialment ambiciosa i complexa ha resultat la restauració de la tafona; tot i que encara hi queda feina per fer, aquesta oferirà una imatge molt fidedigna a com era segles enrere.

Regulació de les visites

Un dels objectius clars de la nova Raixa, segons Pere Fullana, serà fomentar-hi les visites guiades de turistes i grups d'escoles de Mallorca. No obstant això, i tenint present que Raixa és, en la seva totalitat, un BIC, el nombre de visites se sotmetrà a un control més estricte. Tot i que encara és prest per parlar de xifres i de previsions, les visites quedaran limitades a uns horaris i a una xifra concreta de grups que impedirà que Raixa quedi estibada a partir del mes de setembre. El temps (ara per ara, indeterminat) que durin la restauració dels jardins de Raixa impedirà que els visitants accedeixin a algunes zones tan emblemàtiques com, per exemple, les escales. L'objectiu és aconseguir-ne la rehabilitació total després d'haver patit un fort deteriorament arran de l'entrada massiva de turistes als anys 70. S'hi podrà tenuir accés una vegada que hagi conclòs completament aquesta ambiciosa actuació de conservació patrimonial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.