muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Un congrés de tràmit que no tanca totes les ferides

UM cerca recuperar la tranquil·litat amb un conclave que situarà Flaquer de president d'una direcció sense nadalistes

Havia de ser de tràmit, per donar un caire democràtic al cop de timó de fa dos mesos, i el congrés extraordinari que Unió Mallorquina farà avui a Artà servirà per cobrir l'expedient, però no per tancar totes les ferides obertes durant els gairebé dos anys de lluites internes soterrades.

La decisió del fins fa poc president del partit, Miquel Nadal, de no integrar-se ni ell ni els seus dins els òrgans de direcció del partit que sortiran d'aquest congrés no fa sinó evidenciar que queden fronts oberts. El més important és Palma, que representa almenys un terç de la formació i que és clau per guanyar eleccions.

Ningú no sap amb certesa què persegueixen els nadalistes amb la decisió, però el perill que es creïn dues UM, una de Mallorca i una de Palma, és evident i gairebé tohom ho tem dins la nova direcció. Amb dues UM les contradiccions són més fàcils que amb una.

Al marge de Palma, que ja n'hi ha, els munaristes controlaran de manera còmoda els màxims òrgans de direcció del partit. ‘Homes forts' de l'anterior presidenta, Maria Antònia Munar, tornatan a ocupar llocs claus, dels quals havien estat defenestrats per la UM presidida per Miquel Nadal. Damià Nicolau, que fou destituït del Govern, tornarà a ser ara el número dos; Francesc Buils, dimitit com a conseller de Turisme, torna a l'Executiva i Matias Barón, que ni tan sols no tenia plaça al consell polític, estarà a la direcció.

Ells seran ara els encarregats de recuperar la tranquil·litat interna després de continuades tempestes, consolidar l'estructura als pobles, que s'havien pogut despistar amb el vaivé del partit, i garantir una estabilitat institucional que, fins ara, havien escatimat als socis del Pacte. Ideològicament, no s'esperen canvis. De fet, un congrés que comença a les 10.00 hores i acaba a les 14.00 no fa preveure grans debats.

Normalitat al Govern

La portaveu del Govern, la socialista Joana Barceló, advertí ahir que l'Executiu "no ha d'entrar en els problemes d'UM" i afirmà que en el Consell de Govern no es produí cap petició expressa ni cap comentari sobre la continuïtat de Nadal com a conseller de Turisme. Finalment, destacà que els tres consellers d'UM es comportaren amb "normalitat absoluta".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.