muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

El Pacte, a mig fer

A l'equador de la legistatura, els partits governants encara no han assolit la meitat dels punts als que es comprometeren en l'Acord de 2007

38176
Antich i els seus consellers prengueren possessió del càrrec a la Llotja el 6 de juliol de 2007. | Arxiu

Es diu "Acord per a l'estabilitat política i el futur sostenible de les Illes Balears" i és més conegut com a "Acord de Governabilitat" o simpliment "el Pacte". Aquest document signat ara fa just dos anys havia d'esdevenir el full de ruta, "la Bíblia", dels partits governants a les principals institucions durant aquesta legislatura. Un difícil acord de mínims, en ocasions amb un redactat massa abstracte, entre el PSIB-PSOE, UM, Bloc per Mallorca, Eivissa pel Canvi i PSM-Verds Menorca. Ara que es passa l'equador de la legislatura, un anàlisi de l'acord del Pacte mostra que aquest és a mig fer. Si és cert que encara hi ha temps per assolir alguns punts pendents, també ho que és altres ja han estat descartats o no hi haurà temps material per complir-los. Dels 105 objectius acordats fa dos anys, es poden donar per complits o en vies de materialització 51 d'ells, mentre que els 54 restants encara estan lluny de poder-se executar per manca de voluntat política, recursos o ambdues coses.

El Pacte dividí el seu acord en vuit grans blocs part tal de fixar les seves prioritats i, com diu el document en el seu preàmbul, "garantir un futur de progrés, d'avenços i de modernitat per a les Illes Balears", sota els següents títols: Desplegament del nou Estatut i un major autogovern, configuració d'un territori equilibrat i sostenible, mesures per a una major prosperitat compartida, impuls de l'educació com a instrument bàsic de redreçament del país, garantia d'una sanitat moderna i d'excel·lència, priorització de les persones, avanç cap a una societat més informada i potenciació de la identitat cultural en un món divers. El compliment dels distints punts de cada bloc a dia d'avui és pot considerar globalment gairebé del 50% encara que, per la seva importància, s'han de donar especial rellevància a algunes de les fites assolides i, de la mateixa manera, a algunes que no s'han dut a terme.
En quan el desplegament estatutari, el Pacte ha donat les primeres passes operatives, com la creació de l'Agència Tributària o el pagament del deute acumulat als consells insulars, però hi ha qüestions cabdals encara per fer com la redacció d'un nou Règim Especial -l'acord es donava un termini de 12 mesos-, la concreció de convenis inversors amb el Ministeri de Medi Ambient, la transferència de les competències de Justícia o la creació de la policía autonòmica. En qüestions territorials s'ha dut a terme gran part d'allò acordat, però hi ha "punts negres" com la manca d'aprovació de les lleis del sòl i el paisatge o que encara no s'hagi posat en marxa cap dels grans projectes ferroviaris anunciats. El Pacte per la Competitivitat dóna aixopluc a les mesures econòmiques però acords més concrets no s'han arribat a materialitzar.

En sanitat el gran pacte anunciat no s'ha assolit i el projecte de l'hospital de Son Espases no es traslladà a Son Dureta després de "comprovar la seva factibilitat", com deia ambiguament l'acord. En educació, com passà amb el PP, s'ha incomplit de moment la gran promesa de la gratuïtat universal per als llibres de text i, en matèria social, hi ha prestacions incompletes per la manca de recursos, tot i avanços com la Llei de Serveis Socials En quan a la societat de la informació, el canvi de model d'IB3 i la nova llei que ha de regular l'ens encara és un compromís, mentre que la potenciació de la llengua i la cultura no arriba a allò que s'acordà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.