nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Contra el català a la salut

Un poc més d'un miler de persones es concentrà contra el decret de català a Salut. Els assistents reclamaren la dimissió del conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs

Els opositors al decret de català de la Conselleria de Salut es concentraren ahir a la plaça d’Espanya de Palma per expressar el rebuig a la nova normativa lingüística. La manifestació derivà en l’exigència de la dimissió del conseller Vicenç Thomàs, però també en atacs a la política lingüística del Govern. El setge a la seu de la Conselleria, convocat pel Sindicat Mèdic i el Sindicat d’Infermeria, aconseguí el suport d’un poc més d’un miler de persones, 3.500 segons els organitzadors i 2.200 segons la Policia Nacional. La Policia Local no en féu cap recompte, contràriament al que succeeix en altres ocasions. En anteriors protestes, la Policia havia donat xifres de participació molt més reduïdes per a mobilitzacions semblants.

Els presents exigiren el cap de Vicenç Thomàs i, malgrat alguns esforços per evitar que la concentració prengués un caràcter marcadament polític, molts dels presents corejaren consignes contra el català i exhibiren pancartes amb lemes secessionistes com "Català no, mallorquí i espanyol sí" i "El català a Catalunya". Entre els assistents, no hi faltaren personatges com el "camarada" Juan Boned, destacat líder falangista, el metge expedientat Jorge Skibinsky, com també una delegació del Círculo Balear. Aquests darrers intentaren situar-se ben a prop d’un nombrós grup de dirigents i militants del Partit Popular, que escenificà públicament el suport a les demandes dels manifestants.

Rosa Estaràs, presidenta del PP, liderà la comitiva i s’afegí a exigir la dimissió de Vicentç Thomàs, a qui acusà d’haver "polititzat la sanitat". "Saber la nostra llengua, el mallorquí de Mallorca, el menorquí de Menorca, l’eivissenc d’Eivissa i el formenterenc de Formentera, les nostres modalitats, ha de ser un mèrit i mai un requisit", digué Estaràs. En la delegació també hi figuraren el secretari general, Guillem Estarellas; els batles de Marratxí i Selva, José Ramón Bauzà i Joan Rotger;  a més dels exconsellers Francesc Fiol i Aina Castillo.

La norma

El Consell de Govern aprovà divendres passat el decret que exigeix al personal sanitari uns coneixements mínims de català per accedir a un lloc de feina fix en la sanitat pública balear. La norma impulsada per Salut diu que fins al 2012 els metges i infermeres que es presentin a oposicions tindran dos anys per arribar a presentar el nivell B exigit. La Conselleria preveu que aquells que no presentin el corresponent certificat passats els dos anys no perdin la plaça, si continua la manca de facultatius.

El PSM critica la moratòria fins al 2012

El PSM, membre del Bloc i soci en el Govern del Pacte, criticà ahir la decisió de la Conselleria de Salut (PSOE) d’ajornar la petició del nivell B de català en les convocatòries de places de metges i infermers dels propers tres anys. Els nacionalistes, que veuen el decret del català a la Sanitat com un avenç, entendrien que no s’exigís el català en la primera convocatòria de places públiques, però consideren que la moratòria anunciada no s’hauria de fer extensiva a les places que surtin en els anys 2010 i 2011.

La reacció del PSM sorgeix després que el director general del Servei de Salut, Josep Pomar, signàs dimarts una resolució que desenvolupa el decret del català a la Sanitat per la qual s’eximeix del requisit del coneixement del català fins al 31 de març de 2012 tots els metges i infermers en qualsevol convocatòria de selecció i mobilitat de personal estatutari fix i temporal —interí, eventual i substitut— i les del personal laboral fix i temporal del Servei de Salut. En qualsevol cas, tots els metges i infermers que aconsegueixin aquestes places tindran dos anys per acreditar el nivell B de català que s’ha exigit a tot el personal. El PSM creu que es pot acabar donant la sensació que aquest Govern està ajornant els efectes del decret fins després de les eleccions autonòmiques, perquè no serà fins al 2011 que es materialitzarà un canvi. Amb tot, el partit integrant del Bloc no farà cap passa més enllà de fer evident el malestar per la darrera decisió presa per la Conselleria de Sanitat i Consum.

Tanmateix, la insatisfacció del PSM no es limita només a la durada de la moratòria anunciada per Sanitat, els nacionalistes són encara més crítics amb la Defensora del Pacient, Maria José Rodríguez (UM), qui s’ha mostrat contrària a l’aplicació del decret i ha afirmat que no tenia constància que hi haguessin queixes lingüístiques. El PSM va retreure ahir que la Defensora del Pacient "en lloc de defensar els drets lingüístics dels usuaris, sembla que estigui atacant-los". La direcció del PSM considera que s’hauria de cridar l’atenció a aquest càrrec del Pacte i veu contradictori que mantingui aquesta posició respecte al català quan Rodríguez és militant d’UM.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 14
Siguiente
Per titet, fa mes de 14 anys
Deberiais por empezar a cambiar a toda esta "colla" de rojillos nacionalistas que se llenan la boca de presumir de lo mallorquines que son y cuando tienen la oportunidad de revindicarse de verdad ante ESPAÑA van los muy gilipollas y salen hablando en castellano,me refiero a los atentados.......con gobernantes asi no es de estrañar que os la clavemos doblada...........GRITAT CONMIGO VIVA ESPAÑA
Valoració:-9menosmas
Per Fang, fa mes de 15 anys
En pupas aquest......Quin tuf que fot d'anticatalà. O bé és un mallorquinet bufes butifarres, o bé un foraster acomplexat. De totes maneres cosa bona no és.
Valoració:4menosmas
Per tip, fa mes de 15 anys
Et respect a tu igual que respect qui digui que se sent alemany del land de Mallorca, upúpid pudent.
I això, per cert, és bastant més que el que tu respectes la catalanitat dels mallorquins, vuit segles d'història de la qual tu renegues.
Bona nit si et colgues.
Valoració:21menosmas
Per Upupa epops, fa mes de 15 anys
Et record que el meu nick representa "abubilla"=puput en bon mallorquí i en llatí Upupa epops, un pocenfora de la lectura errònea que has fet de "pupas"
Sempre un s'en pot anar a ormir aprenguent una cosa nova, no ho trobes tipet?
Valoració:-4menosmas
Per Upupa epops, fa mes de 15 anys
Gràcies Tip per la teva honradessa i fidelitat d'idees!!! Supós que estaràs d'acord amb jo, si és que em pareixes lo raonable que crec, que també molts de noltros tenim dret a sentir-mos mallorquins i espanyols i no per això deixam de sentir-mos orgullosos de ser mallorquins; al contrari, els ser espanyols ens reforça la regió estimada d'Espanya pe la qual ens sentim espanyols...
Esper que ho entenguis i ho respetis!!!
Valoració:-5menosmas
Per Cu_cut!, fa mes de 15 anys
El dia que a Europa els estats deixin de tenir importancia per passar a un sol Estat Europeu representat pels pobles i ètnies que hi viuen. Aquest serà el nostre alliberament i els dels altres pobles europeus oprimits pels estats que no en reconeixen la seva identitat. Escocesos, bretons, flamencs, occitans, bascs, catalans, corsos, sards.........units per una Europa dels pobles.
Valoració:4menosmas
Per tip, fa mes de 15 anys
Mira, Pupas, una cosa són els papers i una altra la realitat.
Quan jo vaig néixer, em digueren Tip. Quan em van obligar a dur un DNI espanyol, en lloc de Tip, el meu nom pareixia que era "Harto". Què te pareix? Tothom sempre m'havia dit Tip i un que em miràs el DNI pensaria que em dic "Harto", i no Tip. Llavors vaig poder canviar el nom, i ara el DNI que duc -no el meu DNI- diu que em dic Tip. Molt bé. Això, arreglat.
Però les lleis que m'obliguen a dur aqueix DNI no em permeten corregir això de la nacionalitat, és per això que en això el DNI menteix, en el meu cas i en el d'uns milions de persones més. Clarament, el problema el té el DNI, no jo.
Uns altres papers on diuen coses que no són vera són els de l'església catòlica. Oficialment, jo som cristià i a més catòlic, perquè em batiaren. Molt bé. Llavors, quan vaig poder confirmar-me, no ho vaig fer. Ara hauria d'apostatar per acabar-ho de corregir. Es pot apostatar d'Espanya? Com es fa?
Hi podria haver també una mena de confirmació per a això de l'espanyolitat, que jo tampoc no faria. Abans la mili feia una mica aquesta funció, te'n recordes? Per això no hi vaig anar. Ara la mili ha passat a la història. També arribarà el dia que deixarà de ser obligatori que els mallorquins duguem un DNI espanyol dins la butxaca. Això sí que és una imposició!
Valoració:9menosmas
Per Lector, fa mes de 15 anys
La concepció provinciana regional de la cultura de Mallorca com una part de la cultura espanyola és una idea caduca que els mateixos factors es van encarregar de deixar de banda ja des de finals del segle XIX quan manifesten la seva consciència nacional catalana.

Vegeu Damià Pons
“Entre l'afirmació individualista i la desfeta col·lectiva” a:

http://books.google.es/books?id=RJnQ8FoUY0UC&pg=PA110&dq=Entre+l%27individualisme+i+la+desfeta+col%C2%B7lectiva&lr=&hl=ca#PPP1,M1
Valoració:17menosmas
Per Upupa epops, fa mes de 15 anys
Solleric, jo no me crec que tu diguis que ets solleric o de Mallorca i tots els estrangers sàpiguen que Mallorca pertany a Espanya, la qual cosa deduiràn que ets espanyol!!!!
No em facis riure!!!
Valoració:6menosmas
Per Upupa epops, fa mes de 15 anys
Tip, veig que no has llegit el que t'he escrit: tu no ets català!!! ets espanyol!!! Vols fer el favor de agafar de la teva cartera el DNI i allà on posa nacionalitat, veuràs si saps i vols llegir: ESPAÑOLA!!
Et record lo d'abans:
Tip: obri la teva ment!!
El bilingüísme a Balears es sobreentèn "per defecte" que és castellà-català. Quan viatges pel món i et demana la nacionalitat, tu que dius? catalana? sí és així ja podem aplegar, a més de que s'en riuran de tu; de moment perteneixem a Espanya i la nostra nacionalitat és espanyola, per tant a ningú ens cap dubte que el castellà que es parla a la totalitat del país, és la llengua comuna, desprès, nosaltres, galicia, catalunya i els bascs tenim la sort de poder utilitzar una altra llengua que és cooficial i que dona riquesa cultural a aquestes comunitats d'un mateix país: Espanya!!!
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 14
Siguiente