algo de nubes
  • Màx: 13.84°
  • Mín: 7.77°
13°

De Tagomago a Madagascar

Falcons marins nascuts a les Balears i que han estat seguits per satèl·lit mostren que les seves rutes migratòries travessen tota l'Àfrica passant per la zona dels Grans Llacs

La comunitat científica internacional està amb els cabells drets de veure que dos polls de falcó marí (Falco eleonorae) que varen néixer l’estiu de 2007 a l’encletxa d’una penya de l’illot pitiús de Tagomago, i que foren marcats amb un radiotransmissor per satèl·lit, travessen tot el continent africà fins a arribar a Madagascar, on passen l’hivern. Això ha suposat una gran descoberta ja que, fins ara, els ornitòlegs es pensaven que aquests animals es desplaçaven cap al sud anant vorera de mar. La hipòtesi era que es dirigien cap a l’extrem oriental de la Mediterrània, llavors baixaven per la mar Roja i, després, resseguien les costes del conegut Corn d’Àfrica.

Res de semblant. Els senyals dels aparells que se’ls col·locaren gràcies a un conveni entre la Conselleria de Medi Ambient i la Universitat d’Alacant demostren que aquestes aus, tan valorades pel senyor de la Dragonera, el bisbe de Barcelona en època medieval, creuen tot el continent africà tirant pel cap dret. Això vol dir que passen per damunt el desert del Sàhara i llavors es dirigeixen a la zona dels Grans Llacs. "Se suposa que en aquest punt, on hi ha moltes d’àrees humides, hi poden trobar molt de menjar perquè hi ha grans quantitats d’insectes. És ben segur que s’hi aturen per recuperar forces", explica Toni Muñoz, ornitòleg del GOB que fou un dels encarregats de marcar els polls tagomanencs.

"El falcons marins –explica Muñoz– són els més tardans a néixer. Ho fan devers el setembre. Aquest moment coincideix amb les migracions d’aus europees que van cap al sud. Com que tenen els polls joves, han de menester molt de menjar per alimentar-los i cacen diversos tipus de preses. Al cap d’un mes, els joves ja poden volar. És llavors, a final d’octubre, que prenen el vol cap a Madagascar. El viatge pot durar entre 21 i 47 dies. Ara, encara hi són, allà. No serà fins a final de març que tornaran a reprendre el vol cap aquí".

Per l’estiu de 2008, també se n’equiparen, de falcons, amb radiotransmissors. Alguns dels exemplars marcats eren nascuts a les illes Columbretes, davant la costa castellonenca i a la mateixa Dragonera, on, als penya-segats de la cara nord de l’illot, hi ha la colònia més ben conservada de totes les Balears. La vigència de l’estudi s’allarga fins al 2011. Durant els propers anys, s’espera poder marcar polls nascuts a les Canàries i, també, a Creta i a les illes gregues.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.