nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Antich insisteix que el conveni de carreteres és imminent; ara, a l'abril

El president del Govern assegura que no es perdran les anualitats corresponents als anys 2007 i 2008, però admet que no pot estar content dels reiterats retards del Ministeri de Foment

La signatura del nou conveni de carreteres, que en el cas de Mallorca ha de significar una inversió de 685 milions d’euros fins a l’any 2017, dels quals 431 seran aportats pel Ministeri de Foment, és imminent. Això és almanco el que assegurà ahir el president del Govern, Francesc Antich, durant el ple del Parlament. En altres ocasions ja s’han fet aquests tipus d’afirmacions sobre el conveni, encara que Antich assegurà ahir que està treballant amb l’Administració central perquè s’aprovi ja durant el proper mes d’abril. En qualsevol cas, i després d’una dura interpel·lació de la cap de l’oposició, la popular Rosa Estaràs, el líder de l’Executiu admeté que "no puc estar content" dels reiterats retards que s’han propiciat des del Ministeri de Foment per materialitzar aquestes inversions. Amb tot, Antich manifestà que hi ha un compromís per no perdre les anualitats previstes en el conveni per als anys 2007 (23 milions), 2008 (39 milions) i 2009 (39 milions).

S’ha de recordar que el nou conveni de carreteres –després dels dos signats amb el Govern de José María Aznar els anys 1998 i 2004– se signà per primera vegada el setembre de 2007. Després d’un any i mig de reiterats incompliments per part de Madrid, Antich es reuní a final de l’any passat amb la ministra Magdalena Àlvarez per desbloquejar les inversions i aconseguir que els consells insulars disposin lliurament de les anualitats per agilitar l’execució dels projectes. Això implicava una nova aprovació del Consell de Ministres i la signatura del conveni en els nous termes. Això és del que s’està pendent ara. En aquest sentit, el Govern sospita que Foment està endarrerint de manera deliberada el desbloqueig del conveni com a mesura de pressió perquè es retirin els litigis pel pagament dels anteriors convenis, executats durant el mandat de Jaume Matas [veure informació a la pàgina següent].

Els anuncis i explicacions del cap de l’Executiu davant el Parlament no convenceren gens la presidenta del PP balear, Rosa Estaràs, que acusà Antich de tenir un nul pes polític davant els seus companys socialistes a Madrid i indicà que, si hagués negociat bé aquest conveni, a hores d’ara ja podrien estar fetes les obres de les variants de Son Servera, Porto Cristo i Llubí; el tercer carril de la via de cintura i l’enllaç amb el Molinar. "Des del 2007 vostè i ZP ens han fet perdre 101 milions d’euros –les anualitats que, segons ella, ja s’han perdut– que haurien generat uns 10.000 llocs de feina", digué. Antich li constestà afirmant que "no volem gastar els doblers incomplint els terminis com va fer el PP" i recordà els convenis en plet i les recents sentències contràries a les autopistes d’Evissa.

Estaràs acusa el president de permetre el "càstig sense misericòrdia" de ZP

La presidenta del PP, Rosa Estaràs, féu ahir el seu particular balanç sobre el primer any del segon mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, en el qual considerà que el socialista "només pot presentar incompliments" respecte al seu tracte amb Balears. Estaràs anà més enllà i acusà el president Francesc Antich de permetre fins ara el "càstig sense misecòrdia" al qual, al seu entendre, el president espanyol està sometent les Illes. "Amb vostè i ZP som més pobres i més febles", sentencià la cap de l’oposició. Antich esgrimí en la seva defensa els nombrosos convenis inversors signats amb l’Estat i recordà que, amb l’acord que aconseguí dilluns a Madrid, enguany s’invertiran 500 milions d’euros, "el doble que quan vostès governaven".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.