nubes dispersas
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
24°

“Les filtracions suposen un trastorn per a la causa”

Bartomeu Barceló, fiscal en cap de les Balears, denuncia que es coneguin detalls dels casos que investiga Anticorrupció

El fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), Bartomeu Barceló, lamentà ahir les "filtracions" constants que es produeixen entorn de les investigacions sobre els diferents casos que es troben en fase d’instrucció a càrrec de la Fiscalia Anticorrupció a l’Arxipèlag. Barceló volgué fer així especial referència al suposat coneixement del qual gaudia el conseller de Turisme del Govern, Miquel Nadal (UM), respecte de l’inici de l’anomenada operació Peatge, que començà la setmana passada i que afecta diferents càrrecs polítics del Consell de Mallorca. Un fet que, en cas de ser cert, suposaria, segons Barceló, "una de tantes i tantes vegades que, lamentablement, es filtren notícies que van en perjudici de la instrucció de la causa", denuncià.

A més, el magistrat recordà que "quan hi ha una filtració és, evidentment, un trastorn per a la causa", ja que "posa obstacles" a la investigació que està en marxa. El major responsable de la Fiscalia a les Balears justificà les seves paraules en contra de les filtracions sobre casos de corrupció de la manera següent: "És evident que això dificulta, entrebanca i en ocasions també impedeix l’obtenció de proves contundents per a la incriminació d’una persona que ha comès una infracció penal". D’altra banda, el fiscal en cap de les Illes afirmà que l’òrgan que dirigeix no actua per motius polítics ni ha rebut "cap instrucció" de la Fiscalia General de l’Estat en els casos que investiga, en resposta a les crítiques efectuades des del PP sobre la coincidència de la imputació de Miquel Nadal i l’esmentada operació Peatge. Precisament, la formació conservadora preveu fer una pregunta aquesta setmana al Congrés sobre aquest tema.

"La política és un poc aliena al món de la Fiscalia", assegurà ahir Bartomeu Barceló, per afegir a continuació que els fiscals es mouen "per altres criteris". Respecte d’això, assegurà: "Nosaltres investigam fets i, en el moment en què sorgeixen, es practiquen les diligències corresponents". En relació amb les insinuacions del PP, manifestà: "Evidentment, quan algú es pot veure afectat directament o indirectament per una determinada investigació, mai no considera que en sigui el moment oportú". Barceló insistí que la coincidència entre les dues suposades trames de corrupció és una simple "casualitat" i que "no s’ha rebut cap instrucció" de la Fiscalia General de l’Estat.

Els casos vénen donats

"Sense cap dubte, jo tampoc no he donat a cap fiscal instruccions perquè, en el moment en què s’instrueix un cas, es realitzi una intervenció judicial, fiscal o policial", sentencià Barceló. A més, subratllà que "això són meres coincidències que, evidentment, es produeixen i sempre hi pot haver algú que les intenti connectar". Quant a l’inici de noves investigacions sobre situacions de presumpta corrupció a les Illes, el magistrat indicà que "són qüestions que van sorgint" i que els fiscals no les cerquen, sinó que "els vénen donades".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.