algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
24°

El fiscal en cap de Balears lamenta que hi hagi filtracions de les instruccions

Bartomeu Barceló ha deixat clar que la Fiscalia no actua per motius polítics i que tampoc reb instruccions de l'organ General de l'Estat

El fiscal cap del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB), Bartomeu Barceló, ha lamentat avui que s'estiguin produint filtracions de la fase d'instrucció de casos de corrupció que investiga el seu departament i que es troben en fase d'instrucció.

En declaracions als mitjans, Barceló s'ha referit al presumpte coneixement que tenia el conseller de Turisme, Miquel Nadal, que es disposava a esdevenir-se l'“Operació Peatge”, cosa de la qual cosa, de ser cert, ha dit que “és una de tantes vegades que, lamentablement, s'estan filtrant notícies que van en perjudici de la instrucció de la causa”.

“Quan hi ha una filtració és, evidentment, un trastorn per a la causa perquè va en perjudici de la pròpia investigació. És evident que dificulta, entorpeix i de vegades impedeix obtenir proves contundents per a la incriminació d'una persona que ha comès una infracció penal”, ha assegurat.

Barceló ha indicat que, en el cas de Nadal, la seva citació “no té res a veure amb la Fiscalia”, ja que és la jutge d'instrucció la que va acordar citar-lo com a imputat.

Aquesta citació no es va fer, segons el fiscal cap, perquè se l'“estigmatitzi”, sinó per “salvaguardar els seus drets”, ja que com a testimoni no tindria dret a la presumpció d'innocència i a no contestar a les preguntes.

El fiscal en cap ha afirmat a més que la Fiscalia no actua per motius polítics ni ha rebut “cap instrucció” de la Fiscalia General de l'Estat en els casos que investiga, en resposta a les crítiques del PP sobre la coincidència de la imputació de Nadal i l'esmentada operació. De fet, el PP preguntarà aquesta setmana en el Congrés sobre aquest assumpte.

“La política és una cosa aliena al món de la Fiscalia”, ha indicat Barceló, a la qual cosa ha afegit que els fiscals es mouen “per altres criteris”.

“Investigam fets i, en el moment en què sorgeixen, es practiquen les diligències corresponents. Evidentment, quan algú es pot veure afectat directament o indirecta per una investigació mai no considera que pugui ser el moment oportú", ha afegit.

Barceló ha insistit que la coincidència entre els dos casos és una “casualitat” i que “no s'ha rebut cap instrucció” de la Fiscalia General de l'Estat.

“Sens dubte, jo tampoc no he donat a cap fiscal una instrucció perquè en el moment en què s'està instruint un cas es realitzi una intervenció judicial, fiscal o policial; això són meres coincidències que, evidentment, succeeixen i que sempre hi pot haver algú que les intenti connectar”, ha subratllat.

Respecte a l'aparició de nous casos de corrupció a les Illes, Barceló ha indicat que “són coses que van sorgint” i que els fiscals no les busquen, sinó que els vénen donades”.

Quant a la sobrecàrrega de treball que sofreixen els fiscals de Balears, Barceló ha dit que l'àrea d'Anticorrupció està “absolutament desbordada per la quantitat de causes obertes”.

El fiscal en cap de les Balears ha indicat a més que les causes mediàtiques suposen un “plus afegit” ja que els fiscals “estan sempre a l'ull de l'huracà” i “són objecte de crítica”, cosa que, ha reconegut, tenen “assumit”.

Ha recordat que en junta de fiscals es va acordar ampliar l'equip humà del departament d'Anticorrupció, però ha indicat que “de moment resulta impossible” perquè hi ha altres àrees que també mereixen atenció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per el caso, fa mes de 13 anys
No diguis bajanades, Tomeu Barceló, que ja vos interessa tenir la premsa contenta. Llevat del cas Andratx, encara no n'heu tancat ni un, d'expedient. És normal aixó? Així que venga donar caramels als periodistes i crear ambient.
Valoració:-4menosmas
Per Neus, fa mes de 13 anys
Docs per Eivissa es lamenta més que per aquí no fotin brot. És increïble que passin de l'illa amb tot el que passa i ha passat. Què passa? que aquí hi ha un pacte de no agressió entre PP i PSOE i ho hem de pagar els ciutadans o què?
Valoració:4menosmas
Per culdesac, fa mes de 13 anys
"reb instruccions"???
deu ser REP.... nivell de català lamentable! fins i tot el traductor automàtic es pot emprar malament...
Valoració:-2menosmas
Per Maquiavel, fa mes de 13 anys
El Fiscal no ha de tenir por, i se'l ha de respectar. El nostre sistema judicial funciona bé. Massa bé i tot, ja que moltes situacions i problemes són duts davant els Tribunals amb l'esperança de que aquestos els hi resolguin la vida. Ús i abús. I si el criteri del Fiscal no coincideix amb el d'aquell que té problemes amb la Justícia ja l'hem montada! Ho veiem en els plets que només tenen una intenció política. I també en els que afecten al dret de família: denúncies que no són ratificades o bé que quan arriba el dia del judici no s'hi presenta el denunciant. Filtracions? Hi ha de tot, com sempre, i molta imaginació. El problema de la Justícia -en el sentit de mitjans- es resoldria immediatament si tots els assumptes que van a parar als Jutjats sense base legal o que no persegueixen la celebració d'un judici com cal, no sóssin admesos a tràmit. O bé que es demanessin 25 euros per cada visita al Jutjat als pledejadors compulsius.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente