algo de nubes
  • Màx: 19.41°
  • Mín: 9.02°
19°

La Fiscalia imputa tres delictes a Nadal

La jutgessa del cas veu prou indicis contra el conseller de Turisme per citar-lo a declarar. El Ministeri Públic estudia per què el polític d'UM posà la seva firma al “preu màxim” dels solars i l'investiga per malversació, falsedat i prevaricació

El conseller de Turisme del Govern i president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal, està imputat per tres delictes diferents: prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat documental. Són els delictes genèrics que s’investiguen en la trama de Can Domenge, i els mateixos tres que també s’imputaren al diputat i exdirigent d’UM Tomeu Vicens i al portaveu d’UM al Consell de Mallorca, Miquel Àngel Flaquer, que ja declararen com a imputats pel mateix cas fa poc més d’un any davant el jutge i la Fiscalia. Miquel Nadal es converteix així en el primer conseller del Govern balear imputat, però els suposats delictes els hauria comesos quan era vicepresident del Consell. Fonts internes de l’operació asseguren que se l’investiga, sobretot, per una signatura del seu puny i lletra que avalà la fixació d’un "preu màxim" en el projecte urbanístic de Can Domenge, una de les principals línies d’indagació, a més de la imposició d’uns terminis molt limitats per presentar els possibles projectes urbanísitcs per edificar als dits solars.

Els fiscals Anticorrupció, Pedro Horrach i Juan Carrau, demanaren a la jutgessa del cas la compareixença com a imputat de Nadal a principi de març, quan també sol·licitaren devers cinc proves documentals i la convocatòria de testimonis dels presumptes delices comesos al voltant de l’adjudicació de Can Domenge. Llavors, el Jutjat d’instrucció número 12 de Palma començà a estudiar la possibilitat de citar Nadal com a imputat, tal com ja ho féu amb Vicens i amb Flaquer. El 12 de març passat, l’acusació particular en nom l’empresari denunciant del cas, Josep Lluís Núñez, se sumà a la petició fiscal i sol·licità també la compareixença de Miquel Nadal.

Tot seguit, la jutgessa decidí acceptar la petició perquè Nadal es presentàs, que dilluns mateix fou notificada al conseller de Turisme del Govern en persona. La instructora del cas considera que citar Nadal en qualitat d’imputat és, per ara, una "qüestió de garanties" ja que, si els indicis que hi ha contra ell fossin més sòlids, la investigació sobre Nadal hauria de passar a mans del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ja que com a conseller gaudeix de la condició d’aforat i, per tant, no pot ser formalment imputat per cap jutjat d’Instrucció ordinari.

Els dos del PP, rebujtats

El conseller Nadal declararà davant la jutgessa i els fiscals Anticorrupció el 30 d’abril vinent, i després la magistrada haurà de decidir si els indicis són més clars i s’inhibeix a favor del TSJIB. A banda de Nadal, els altres dos polítics que han comparegut com a imputats a petició de la Fiscalia i de l’acusació són Vicens i Flaquer. Per la seva banda, l’acusació en nom de Josep Lluís Núñez, que es querellà contra tots els consellers del PP i d’UM del Consell en la legislatura passada, també sol·licità la convocatòria com a impuats de l’exconseller de Medi Ambient Jaume Font (PP) i l’exportaveu del PP a la institució insular Fernando Rubio. Tanmateix, la jutgessa rebutjà la petició, que qualificà de "prematura".

Què passa a Can Domenge?

El cas Can Domenge va néixer per una querella de l’empresari Josep Lluís Núñez contra tots els consellers del PP i UM al Consell de Mallorca en la legislatura anterior, els quals acusa de diversos delictes de corrupció. La promotora Núñez y Navarro es presentà al concurs pel solar de Can Domenge amb el projecte urbanístic més car. Núñez oferí pagar-ne la major quantitat de diners, devers 60 milions d’euros, el doble que la UTE de Sacresa i FerràTur, que guanyà. Els consellers votaren pel projecte de la UTE i, per fer-ho, s’escudaren en la idea que a les bases del concurs es fixava un "preu màxim" i es donava molta importància als terminis d’execució del projecte. Tot i així, Núñez hi percep un cas de favoritismes i interessos i sembla que, de moment, la Fiscalia també ho percep així.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Corleone, fa mes de 15 anys
En Nadal va dir que dimitiria si l'imputaven per l'afer de Son Oms. Per què no dimiteix ara que l'han imputat, encara que sigui per un altre afer?
Valoració:3menosmas
Per llevamà, fa mes de 15 anys
El PSM i el BLOC, com el PSM Menorca, Els Verds o ExC, són els 'únics partit amb responsabilitats a les Illes i sense cap imputat. Crec que mereixen una mica més de respecte.
Valoració:-15menosmas
Per HISTÃ’RIC GUERRILLER, fa mes de 15 anys
No m'agrada gens la política que dur a terme el PSM i el BLOC però encara m'agrada menys la política que dur a terme Entesa. Ells fóren amb la seva política els que propiciaren el principi del desconcert del PSM, militants d'Entesa fan feina com a càrrecs polítics a sou d'UM i del PSOE mantenint el carnet d'Entesa. Diuen que els d'Esquerra Unida són espanyols, i jo em deman si no ho són la major part d'UM i El psoE. Dins Esquerra Unida i Els Verds hi ha persones que són tan nacionalistes com ho puguin ser militants del PSM, Esquerra o Maulets.
Repetesc per si no ha quedat clar. NO m'agrada la política del PSM i del BLOC (PSM-EU-Verds-ERC) però molt menys la dels impresentables d'UM, PSOE i Entesa.
Cal una refundació del nacionalisme. Això està més que clar. Cal un lideratge potent i clar (que a hores d'ara no hi és i el que és pitjor, no el veig).
Potser la creació d'un nou partit que aglutinàs PSM, Entesa, ERC, partits independents locals, la part nacionalista d'EU-VErds i fins i tot gent provienent de l'Esquerra Independentista seria una solució. també no hem d'oblidar que molta gent treballa en el camp del nacionalisme cultural i que podria donar el pas a la política. Tot plegat és un panorama difícil però alguna cosa haurem de fer. Tot sembla indicar que ens encaminam cap al desastre electoral i cal tenir visió d'ESTAT oer una punyatera vegada i aparcar baralles, personalismes i beneitures i posar-nos a treballar de ferm no per la independència, sinó per la nostra pròpia supervivència, què ja és molt!
Valoració:28menosmas
Per Llebeig, fa mes de 15 anys
UM es UM. La Munar, ¿Qué es?
Valoració:7menosmas
Per Joan XXIII, fa mes de 15 anys
Jo crec que més que mai es necessari que el PSM s'en vagi del Bloc i es reunifiqui amb Entesa i altres petites formacions nacionalistaes, això si, honestes i netes. Es podrien aconseguir uns bons resultats doncs es captaria part dels votants que es varen deixar enganyar pels cants de sirena d'UM, que com s'ha vist te molt clar el que vol a la polìtica balear.
Valoració:-2menosmas
Per Francesc, fa mes de 15 anys
I aquest impresentable de Nadal encara té la barra de dir que està cansat de la política.Els que la fava avorrir són individus mediocres,acomplexats i sense escrúpols com ell que no tenen ideologia i només cerquen pintar-la a qualsevol preu.UM se n'ha de desfer JA i ha de triar un president digne,que sigui centrista i nacionalista DE DEBÒ.Munar cometé molts d'errors ,però li donava tres voltes a Nadal i,si m´més no,allà on governava-el Consell-defensà la nostra llengua,cosa que nadal no ha fet mai.Se l'in refot el català i la nostra identitat.Podria fer part del PP.
Valoració:3menosmas
Per lexatin, fa mes de 15 anys
Berenguer, la pastilla.
Valoració:7menosmas
Per Berenguer, fa mes de 15 anys
Després de la desfeta del PSM fusionant-se amb comunistes que depenen de Madrid UM començava a agradar a certs sectors nacionalistes illencs. Però realment és aquest partit el que em de tenir per representació els nacionalistes? La seva política es basa sols amb obtenir poder i càrrecs mitjançant especulacions urbanístiques, (no són gens diferents del PP, lo únic és que el PP mostra més un nacionalisme espanyol per obtenir vots castellanoparlants). Ha agafat mai cap estelada UM? Defensa l'autodeterminació de les Illes almenys? Jo l'únic que veig és "mafia mallorquina" que ho valora tot amb euros. UM no m'agrada gens i després d'aquests darrers esdeveniments que impliquen en Nadal i altres membres del Consell de Mallorca controlats per UM la legislatura passada embrutats per la corrupció em provoca ràbia i fàstic. PP-UM han convertit la política illenca en una república bananera. PSOE i BLOC demostren ser totalment ineptes i dèbils......Em queda mirar d'aprop els moviments d'Entesa, que té un missatge i voluntat d'Unitat. Però per una possible Unitat cal reciclar UM de mafiosos i el PSM dels cumbaias multicultis. Seguiré d'aprop Entesa.
Valoració:115menosmas
Per toni, fa mes de 15 anys
I aquest subjecte pot fer construir el golf de Son BAco?. Aquí hi ha marro. PERILL. CAmpaners vigileu. Inhabilitació immediata.
Valoració:7menosmas
Per GA, fa mes de 15 anys
Els polítics que callen i pacten amb els corruptes, també són de la mateixa condició que els corruptes.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente