lluvia ligera
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
22°

El Senat rebutja que l'Estat es faci càrrec de l'exhumació de fosses

Tots els grup polítics, llevat del PNB, voten en contra de la proposta de Sampol que pretenia canviar la Llei de memòria històrica. El senador apel·là a la compassió pels familiars però no obtingué gaire suport

El Senat rebutjà ahir la proposta de modificar la Llei de memòria històrica que féu el senador del grup mixt Pere Sampol. L’autonòmic plantejava que la responsabilitat del procés de localització, identificació i exhumació de les restes de persones assessinades durant la Guerra civil recaigués sobre l’Estat. La motivació aferrissada del parlamentari no evità que tots els grups en votassin en contra, llevat del PNB. Sampol féu referència a la concentració convocada per l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica que tingué lloc davant l’Audiència de Palma per protestar contra l’anul·lació de les diligències del jutge Garzón per exhumar les restes de determinades fosses, com les del cementeri de Montuïri i el de Calvià.

"Actuació urgent"

"Com pot esser que una persona sana, intel·ligent, imparcial i justa consideri que el fet de recuperar el cos d’un desaparegut i retornar-lo a la seva família no sigui una actuació urgent? Com és possible que el fiscal digui que recuperar les restes d’una persona desapareguda fa setanta anys pugui causar perjudicis irreversibles de difícil recuperació?", plantejà Sampol al Senat. Fins i tot, el senador apel·là la compassió i afirmà que tot el procés de localització, excavació, identificació i trasllat "no es pot deixar a mans de familiars, sobretot de persones majors, o de les associacions que les emparen. Un treball tan complicat ha de menestar la coordinació entre distintes administracions amb la conseqüent intervenció de professionals qualificats i de sistemes d’identificació científica".

"L’Administració de l’Estat —va explicar Sampol— no pot limitar-se a col·laborar amb els interessats, subvencionant part del cost d’aquest procés tan llarg". Segons el senador, maldament hagin transcorregut més de setenta anys i hagi desaparegut una dictadura militar, "un Estat de Dret no pot abdicar de la seva responsabilitat". La iniciativa pretenia aconseguir la modificació de quatre articles de la Llei vigent 52/2007, coneguda amb el nom de memòria històrica. El representant del PNB Joseba Zubía, l’únic grup que va votar de manera favorable la proposta del senador balear, digué que "la llei actual no ho inclou tot i aquesta mesura ens sembla útil i propícia davant la insuficiència que s’ha demostrat que té la llei actual vigent". Per part del PSOE, Susana Sumelzo va rebutjar aquesta iniciativa perquè "és innecessària". Per alltra banda, va afirmar que el Govern de Zapatero està "compromès amb el desenvolupament íntegre d’aquesta llei".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Flipant, fa mes de 13 anys
i ERC tampoc votà a favor?
Valoració:7menosmas
Per Josep Suarez Ferrer, fa mes de 13 anys
¡¡¡A QUIN PUNT DE BESTIALITAT HEM ARRIBAT!!!!! Quina persona pot dir que: "Ès innecessari" que unes famílies recuperin els ossos dels seus estimats després de setanta
anys de no permeter-lis i es consenti que restin en l'oblit més absolut. ¡¡¡Aixó és no tenir entranyes !!!!!!!!!!!!
Valoració:15menosmas
Per Guillem, fa mes de 13 anys
Doncs ara ja tenim ben clar que a part de que no hi ha voluntat judicial tampoc hi ha voluntat politica. Es ben trits comprovar que els mateixos socialistes renegen dels seus, a partir d'ara que els votin els del PP.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente