algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

“Respondre als conflictes amb intel·ligència és ràpid i eficaç”

L'expert en conflictologia Eduard Vinyamata i el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra Lluís Paradell participaren en les jornades de cultura municipal

Oferir els recursos i coneixements de la Universitat per millorar les polítiques municipals. Amb aquests termes, el professor d’Economia Aplicada de la UIB Joan Mir explicà l’objectiu de les primeres jornades universitàries de cultura municipal realitzades divendres i dissabte en el Teatre de Vilafranca.

La trobada va tenir la participació d’especialistes de primer ordre. En són alguns Lluís Paradell, sotsinspector dels Mossos d’Esquadra i expert en l’anàlisi de fenòmens migratoris i violència juvenil, i Eduard Vinyamata, doctor en Ciències Socials, expert en conflictologia i director del Campus per la Pau de la Universitat Oberta de Catalunya.

Paradell i Vinyamata indicaren a aquest diari la importància de modernitzar les pautes d’actuació dels cossos policíacs per tal de millorar la seva efectivitat. Una reforma que ha d’incloure, segons reconegueren ambdós, l’adopció de noves estratègies basades en la resolució de conflictes evitant la utilització de la força i aprofundint en el coneixement de les realitats que s’han d’afrontar.

Vinyamata destacà la necessitat de transformar les conteses per esquivar-les i també defensà la necessària col·laboració entre les disciplines científiques universitàries i els cossos policíacs. "Respondre als conflictes amb intel·ligència és més ràpid, barat i eficaç", assenyalàVinyamata. Així, indicà que el contacte de les forces de seguretat amb la universitat i la societat "aporta experiències i maneres de fer que poden ajudar a millorar la convivència en la nostra societat". El conflictòleg posà com a exemple d’aquesta comunicació entre seguretat i agents socials els processos de diàleg establerts amb les bandes de joves llatinoamericans, que haurien conduït a una reducció notable de la conflictivitat.

Evitar la criminalització

En la mateixa línia es manifestà Lluís Paradell. Ell també defensà la necessitat de trencar amb els mites existents sobre la immigració per impedir-ne "una criminalització que ens crea enemics". "Cal establir mecanismes de diàleg constant amb aquests grups per evitar la formació de guetos", indicà el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra.

La intervenció de Paradell i Vinyamata no fou l’única. A part d’un taller per al foment dels usos interpersonals de la llengua catalana, els assistents gaudiren de les intervencions del filòleg Joan Melià, el geògraf Pere Salvà, l’historiador Sebastià Serra i el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, a més del mateix Joan Mir. De la cloenda s’encarregà la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.