cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 15°
15°

Són algerians i anaven a Almeria

Els 10 immigrants interceptats a Cabrera asseguren que la mala mar els desvià de la ruta. Ahir passaren a disposició judicial i d'aquí a poc els traslladaran a centres d'internament de la Península

Els deu tripulants de l’embarcació que despús-ahir interceptà la Guàrdia Civil a Cabrera són probablement de nacionalitat algeriana i partiren del port de Ghazkwat, segons informà ahir el delegat del Govern central, Ramon Socias. De les declaracions dels immigrants fetes a la Policia Nacional es desprèn que la seva destinació era Almeria, però que la mala mar va fer que arribassin fins a la costa del parc nacional durant la nit del divendres al dissabte. L’opinió de Socias és que els immigrants, en el seu moment, digueren mentides quan afirmaren que n’hi havia que eren del Marroc, altres d’Egipte i uns altres d’Algèria. "Es tracta d’una tècnica habitual per fer embullar els investigadors i dificultar el seu retorn", assegurà el delegat del Govern. D’altra part, Socias informà que els interceptats afirmen que cap d’ells no és el patró de l’embarcació. "Aquest és un engany habitual per evitar la presó", manifestà Socias.

Tots ells passaren a disposició judicial ahir horabaixa. Ara, es troben a l’espera que els traslladin a un centre d’internament per a estrangers de València o de Barcelona. Cap d’ells no ha hagut de menester assistència sanitària ja que el seu estat de salut és bo. Només pateixen l’esgotament típic després d’haver travessat la mar. Segons les declaracions dels magrebins, la seva embarcació formava part d’un comboi de tres embarcacions més que partiren a la vegada i en la mateixa direcció. És per això que Delegació del Govern passà ahir l’avís a les autoritats d’Almeria perquè estiguin alerta davant una possible arribada.

Port de Ghazkwat

A diferència de les barcasses que han arribat a Balears del 2006 ençà, que sortiren del port algerià de Dellys, aquesta ho féu de l’esmentat port de Ghazkwat, que es troba molt propera a la frontera amb el Marroc. Això fa creure als investigadors que, en aquesta qüestió, els deu immigrants sí que diuen la veritat, ja que és molt més fàcil arribar a la costa andalusa que no a Balears. La barqueta emprada per la travesia és una llanxa recreativa, ja que es tracta d’un model forabord Kahima 8460 de 85 CV de potència i de quatre metres d’eslora.

Segons el delegat del Govern, aquesta arribada no guarda cap tipus de relació amb les anteriors. "L’embarcació no és de la mateixa casta de les que arribaren l’any passat, el port de partida també és diferent i tampoc no s’han apreciat plans concrets per desplaçar-se a la Península pagant el bitllet d’una determinada companyia marítima", assegurà Socias. Els radars instal·lats al Migjorn de Mallorca no varen ser capaços de detectar l’arribada dels deu immigrants, ja que aquest aparell només té una autonomia màxima de fins a 20 milles. A més, l’orografia de les illes i illots del Parc Nacional Marítim i Terrestre de Cabrera dificulten la detecció d’embarcacions que s’acostin per aquella part. Socias informà que, ara, la Guàrdia Civil té previst dotar Cabrera amb un SIVE, és a dir, un radar tipus Sistema Integrats de Vigilància Exterior.

Del 2006 ençà han arribat 12 bascasses per l’estil a les Balears. En total, 130 estrangers han intentat entrar de manera il·legal. Aquestes xifres no són comparables a les que es registren a comunitats com Andalusia o les Canàries, on les arribades són quotidianes i de vegades es pot arribar a assolir el centenar d’immigrants en un dia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Floreal, fa mes de 13 anys
Són algerians però no delinqüents. Aquest Estat practica la xenofòbia quan les penalitza i les condueix a un camp de concentració. Es diuen socialistes però són més aviat nacional-socialistes.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente