algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Un diagnòstic equivocat

L'estiu de 2005 Francesc Ramis va patir una intoxicació, però fou mal diagnosticat perquè el metge que el va atendre no entenia el català

Demà diversos sindicats del sector sanitari es concentraran davant el Consolat de la Mar per protestar contra la voluntat del Govern balear d’exigir el domini de la llengua catalana per accedir a un lloc de treball en la sanitat pública. A Francesc Ramis aquest requisit li hauria evitat una mala experiència. Un dels principals arguments dels col·lectius oposats al requisit és que així es desincentivaria l’arribada a Balears de professionals d’altres territoris de l’Estat.

A causa de la tradicional manca de personal sanitari a les Illes, no vinguessin de la Península treballadors del sector el nostre sistema de salut podria deixar de ser inviable tal com està concebut ara. En definitiva, argumenten els contraris al requisit lingüístic, aquesta mesura repercutiria –negativament– en l’usuari. Però la història de Francesc Ramis fa veure precisament el contrari.

Mala atenció

El mes de juliol del 2005, Francesc, un veí de Palma, es trobava malament; li feia molt de mal el ventre i decidí acudir al servei d’urgències al Punt d’Atenció Continuada de Son Pizà. Un pic allà, s’adreçà en tot moment en català al personal sanitari. Pel que sembla, el metge que l’atengué no entenia gaire bé la llengua catalana i exigí al seu pacient que parlàs en castellà. "Llavors no jo vaig voler canviar de llengua perquè m’ho digué de males maneres", explica Francesc.

El metge diagnosticà Francesc i aquest se n’anà a casa. Abans, però, presentà una reclamació al mateix centre de salut per la situació que havia viscut. El mal de panxa no li va espassar i dos dies més tard tornà al centre de salut, on aquesta vegada l’atengué el seu metge de capçalera. En la segona visita el facultatiu descobrí que el seu col·lega s’havia errat en el diagnòstic i que per aquesta raó Francesc no millorava.

El protagonista d’aquesta història fou víctima de la intoxicació que a tot l’Estat provocaren uns pollastres precuinats aquell estiu. A més de posar-se malalt, Francesc quedà sense la posterior indemnització. "Per accedir a la compensació necessitava el tiquet de compra del producte i el diagnòstic mèdic, però el justificant de compra ja l’havia llençat i el diagnòstic era incorrecte", explica Francesc.

D’altra banda, un parell de mesos més tard l’Ib-salut respongué la reclamació que havia presentat Francesc. La missiva (vegeu-la reproduïda abaix) anava signada pel director gerent d’Atenció Primària, Alberto Anguera Puigserver, i per la representant de la Subdirecció Mèdica, Natividad García Regalado. El text, a més d’agrair a Francesc l’ús del sistema de reclamacions, l’instava a canviar de llengua en casos com el seu per preservar la salut. Francesc posà el cas en coneixement de l’STEI-i.

A favor i en contra

Pel que fa a la concentració de demà, el Círculo Balear comunicà ahir la seva adhesió a la protesta convocada contra el requisit lingüístic i serà present a l’acte. El Comitè d’usuaris i usuàries de la sanitat pública ha convocat per a divendres a les 19 hores, també al Consolat de la Mar, un acte de protesta per exigir el dret dels ciutadans a ser atesos en català a la sanitat pública.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Black Cat, fa mes de 15 anys
Totalment d'acord amb en Joan. El català ha de ser a totes les feines.

També l'han de sebre parlar els treballadors de CASA ALFREDO, no fos cosa que demanis una cosa i ten facin una altra!

Valoració:2menosmas
Per Caterina, fa mes de 15 anys
Joan,

No has berenat? On treu cap aquesta agressivitat amb na Reyes? Estam d'acord que saber català hauria de ser necessari per a tot, i que hem de reconquerir la ciutat i tot el que vulguis, però ella té raó que la realitat ens demostra que a moltes bandes ara com ara no és necessari, encara que no t'agradi. I has de reconèixer que el tema lingüístic a una hamburgueseria no és tan perillós com a cal metge.

I sí que és un problema greu per a la gent major. No tens padrins? Hauries de veure com se senten d'indefensos quan estan malalts i no s'entenen amb el metge...
Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 15 anys
Ja està bé de presentar el català com una cosa de vells i de la part forana.
Per fer feina a un hospital fa falta el català però també per fer feina a un Mc Donalds.

Ho has entès, reyes Peña?
Estam parlant de drets i no de beneficiència ni de gent com tu que perdones la vida als mallorquins!
Valoració:0menosmas
Per Reyes Peña, fa mes de 15 anys
Fa 52 anys la meva padrina, natural de Extremadura i analfabeta, arribà a Mallorca. Aquesta dona no sabia ni tan sols escriure ni llegir en la seva llengua materna. Però va aprendre a xerrar el Català. Ella no treballava ni a un centre de Salut ni a un hospital, no tenia les facilitats que tenim avui dia (cursets, etc...) i a més afegim que era analfabeta.
Amb això l'únic que em queda clar, és que si un vol, no és difícil aprendre la nostra llengua.
És una falta d' interès i de respecte per part de les persones que treballen a la Sanitat a Balears i és neguen a aprendre la nostra llengua. Cal recordar, que a Balears tenim una població major, que molts de pics els costa moltíssim expresar-se en Castellà. Que el personal sanitari està per garantir la salut de totes les persones, incloent la d'aquestes que no poden o no saben expresar-se be en Castellà. I que si no saben xerrar Català, simplement no hauríen d'ocupar aquests càrrecs. O és que son els nostres majors amb 85 o 90 anys els que han d'aprendre a aquestes altures una altre llengua per facilitar al personal que ve de la península la seva estància?? No sé que tenen al cap els sindicats, els metges, els infermers i la resta de personal. Però han elegit una professió en la qual han d'assistir i ajudar a les persones malaltes, no només a recuperar-se d'una malaltia sinó també a que el pas per aquesta sigui el menys desagradable possible.

Pot ser això no sigui un problema de llengua sinó mes be un problema de vocació errada. Segur que al burguer king no és necessari aprendre Català per treballar-hi.

S' anyora el seny a questa illa!!

Salut i força!
Valoració:3menosmas
Per Mateu-Joan, fa mes de 15 anys
I encara protesten els sanitaris per obligar-los a sebre una miqueta de la llengua de la terra que els dóna de menjar.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente