muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

El Govern preveu que Balears just creixerà un 0,8% el 2009

El projecte dels pressuposts pronostica que aquest increment sigui “molt moderat”, perquè el sector de la construcció accentuarà la seva recessió fins als dos punts i el de serveis se sostindrà només amb un 1,2%

L’economia balear creixerà només un 0,8% durant l’any 2009. Aquesta és la previsió amb què ha treballat la Conselleria d’Economia i Hisenda per elaborar el projecte de pressuposts de la Comunitat que ahir es lliurà al Parlament perquè comenci la seva tramitació. El conseller Manera explicà que aquest increment "molt moderat" es produirà perquè el sector de la construcció accentuarà durant l’any que ve la seva recessió fins a davallar un 2% i perquè el de serveis, que inclou el turístic amb un pes de més del 80% sobre el total de l’economia de les Illes, només pujarà un 1,2%.

El responsable econòmic del Govern defensà que, malgrat les dificultats derivades de la crisi global, "l’economia balear té més fortaleses que altres de l’Estat" i "una major capacitat per fer front als problemes". Tot i això, les previsions mostren que Balears creixerà l’any que vé 0,7 punts menys que els països de l’eurozona i dues dècimes menys que el conjunt de l’Estat. Les grans dades dels comptes públics "anticíclics" presentats ahir, d’un global de 3.558,9 milions d’euros, ja foren avançades quan el Consell de Govern aprovà el projecte i la seva distribució entre conselleries, durant la negociació entre els partits del Pacte.

Manera tornà a posar ahir especial èmfasi en destacar que el fort increment del deute –662 milions– per poder mantenir les inversions en la situació de crisi es pal·liarà durant el mateix exercici amb els recursos ‘extra’ que aporti el nou model de finançament autonòmic que es negocia amb l’Estat. També insistí que existirà un major control de la despesa amb especial atenció a les empreses públiques. Precisament sobre el pressupost d’aquest sector públic, Manera assegurà que l’any que ve tindria unes "variacions mínimes" en una tendència de "manteniment". En tot cas, el projecte preveu que l’entramat d’empreses, ens, consorcis i fundacions dependents del Govern aglutini l’any que ve uns recursos de quasi 817 milions d’euros, gairebé un 10% més que els 749 milions que ha gestionat pressupostàriament enguany.

3.559

Pressupost total de la Comunitat. El pressupost total de la Comunitat per al 2009 arribarà als 3.559 milions d’euros.

Manera confia que els comptes s’aprovin "amb els mateixos vots que havíem previst"

El conseller d’Economia i Hisenda, Carles Manera, mostrà ahir la seva confiança que en el projecte de pressuposts per a 2009 s’aprovarà "amb els vots que el Govern pensava que tindria", en al·lusió a la crisi propiciada per la situació judicial de l’exportaveu d’UM, Bartomeu Vicens. En tot cas, el conseller instà a "actuar amb responsabilitat" durant la tramitació parlamentària d’uns comptes dissenyats per fer front a la crisi econòmica. Aquesta tramitació començarà amb el termini per a la presentació d’esmenes fins al 25 de novembre. Els consellers compareixeran a partir del proper dia 4 per explicar les partides dels seus departaments. El debat final es produirà dies 16, 17 i 18 de desembre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.