algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

80.000 aturats a final d'any

El Govern admet que ja treballa amb les xifres pronosticades pels sindicats i invertirà 16,1 milions d'euros en mesures extraordinàries per reactivar l'ocupació i atendre els col·lectius amb més dificultats

La consellera de Treball i Formació del Govern, Joana Barceló, admeté ahir que el seu departament ja treballa amb el càlcul que a final d’any la xifra d’aturats a Balears arribarà a les 80.000 persones, un pronòstic avançat pels sindicats i que representaria un increment del 60% respecte a 2007. Barceló afegí que d’aquestes persones que es trobaran sense feina n’hi haurà unes 15.000 que quedaran "sense cobertura", és a dir, sense dret a cap tipus de prestació per atur. La titular de Treball admeté la situació durant la compareixença amb el president Francesc Antich per explicar les mesures extraordinàries que el Govern posarà en marxa des d’ara i durant el 2009 per reactivar l’ocupació i atendre els col·lectius que es vegin amb més dificultats.

Es tracta d’un pla avançat per la mateixa Barceló el passat 3 d’octubre i inclòs en les 13 mesures "anticrisi" anunciades per Antich el passat mes de juliol. En total, l’Executiu autonòmic invertirà 16,1 milions d’euros i l’Estat n’aportarà 4,4 més.El càlcul fet sobre el nombre d’aturats amb què Balears tancarà l’any representa un increment espectacular respecte al 2007, que acabà amb 50.004 persones en situació d’atur a les Illes. Balears tancà el passat mes de setembre amb 46.807 persones registrades a l’atur amb un increment interanual del 49,9%. Tot i les males previsions, la consellera cridà ahir a "no caure en el desànim" i a afrontar amb "coratge i confiança" una situació que, assegurà, Balears ja ha viscut en altres circumstàncies.

Respecte al conjunt de mesures presentades es tracta de les ja avançades durant les darreres setmanes, ara amb el nom global de Pla de Reactivació de l’Ocupació a les Illes Balears (PROIB) i dividides en cinc blocs i que desenvoluparà el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB). Una de les més importants són les ajudes que es donaran durant tres mesos a unes 4.000 persones aturades sense dret a prestació. Cobraran devers 350 mensuals que pagaran a parts iguals la Comunitat i l’Estat.

El pla també preveu una millora de les infraestructures del SOIB i una injecció pressupostària als programes de formació, requalificació professional i desenvolupament local. En aquest sentit, el Govern signarà convenis amb els ajuntaments per tal d’assolir l’objectiu de contractar unes 1.000 persones aturades per fer treballs comunitaris d’interès general.

15.000 afectats sense dret a cap tipus de prestació.

De les xifres exposades ahir per la consellera Joana Barceló, la més preocupant és la que es refereix a les prop de 15.000 persones que quedaran a l’atur sense dret a cap tipus de prestació. El Govern, juntament amb l’Estat, donarà una ajuda econòmica dirigida a aquest col·lectiu, però només es podrà donar cobertura a unes 4.000 persones. Les estimacions d’UGT van més enllà i calcula que els aturats sense dret a prestació a Balears se situaran durant l’hivern entre les 20.000 i les 25.000 persones. No serà el cas del fixos discontinus, un col·lectiu nombrós a les Illes.

Antich: "És el moment de fer pinya"

El president del Govern, Francesc Antich, va fer ahir una crida a tots els partits polítics perquè davant la crisi econòmica "és el moment de fer pinya". Quan li demanaren sobre quina serà la línia principal del seu discurs en el debat sobre l’Autonomia de la propera setmana, Antich digué que l’escenari de dificultats que travessa la comunitat fa que aquest sigui un moment "per als acords i no per als retrets".

Avançant també quin serà el contingut de la seva exposició sobre l’acció del Govern, el president defensà ahir que el seu Executiu està actuant de manera transversal i a través de nombrosos fronts per tal de reduir els efectes de l’augment de l’atur a Balears a causa de la crisi econòmica. A més a més, digué que les mesures que s’han pres van "més enllà de la solidaritat i d’una situació conjuntural", ja que apuntà que pretenen aprofundir en un canvi del model econòmic de les Illes. També subratllà que totes les accions estan consensuades amb la resta d’institucions i els agents socials, "incentivant la cultura del pacte", i que existeix una comissió de seguiment sobre la crisi que avaluarà l’efectivitat de les mesures adoptades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Ramon Bosch Sangroniz, fa mes de 15 anys
El futur de molts immigrants a Balears estava cantat que no seria color de rosa, això des de el Pla Mirall. Balears no pot donar feina de forma permanent a tanta gent, desgraciadament. El poc que conec a la nova Consellera hem fa confiar amb ella, fara el que podrà per capejar la crisi de feina que ha començat, però no podrà fer miracles.
Valoració:0menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 15 anys
A RT
No oblidis el principi que "el qui paga, mana". Els emigrants extracomunitaris no perjudican a qui cobran més de 33000 euros anuals. Per els qui cobran més de 33000 euros ès millor que hi hagi més il·legals i emigrants extracomunitaris, per axò pagan. Són els que cobran manco dels 33000 els qui no galdiran del "welfare" i hauran de mortificar-se i fastidiar-se.
Valoració:-2menosmas
Per RT, fa mes de 15 anys
La justícia social és això: que els que tenen més recursos econòmics paguin el que no poden pagar aquells que no en tenen tants. Si resulta que sols aquells que guanyen més de 33.000 euros/any haurien de poder gaudir dels serveis socials estaríem ben arreglats, perquè això voldria dir que no hi hauria consciència de justícia social.
Valoració:0menosmas
Per Txe, fa mes de 15 anys
Als homes simples donem-los solucions simples.
Valoració:1menosmas
Per Txe, fa mes de 15 anys
Estudiantet, la solució a tot és: 42.
Valoració:-1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 15 anys
La cultura popular i la premsa empra el terme "immigrant" incorrectament, Millor seria dir migrants: emigrants i immigrants. Jo empr "immigrant extracomunitari" que seria un "emigrant". Els "immigrants de la comunitat" serian immigrants propiament dit. Actualment els treballadors que mantenen la "justitia social" dins l'estad espanyol han de guanyar més 33.000 euros anuals, els altres són subsidiads, reben més de lo que aportan, encara que la seva declaration de hazienda sigui positiva.
Valoració:-4menosmas
Per Just, fa mes de 15 anys
Ja està bé d'acomiadaments a la carta. Ja està bé de doblers dels pobres per als rics. Que paguin la crisi els que l'han generada, els capitalistes. És necesari un partit anticapitalista com el que s'està bastint a França.
Valoració:0menosmas
Per Alioune Diop, fa mes de 15 anys
Només mirau pels immigrants, vosaltres. I als d'aquí, què passa? Que ens bombin a tots, supòs... Feis peguera.
Valoració:6menosmas
Per RT, fa mes de 15 anys
Estudiantet, aquesta discriminació per motius econòmics em sembla impresentable. De veres creu que qui guanya menys de 33.000 euros a l'any és un fracassat i una càrrega social? Si aquesta és la "lògica mercantil" que s'ha d'ensenyar, m'estim més que la nostra societat sigui analfabeta en aquest sentit. Hi ha altres paraules que van per davant d'aquesta "lògica": justícia social, solidaritat, cooperació. Els meus padrins també van ser immigrants que arribaren a Mallorca cercant un futur millor per als seus fills.
Valoració:0menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 15 anys
Ja ès hora de aplicar la lógica mercantil. Balears ha de aplicar la directiva europea de permetre només els immigrants extracomunitaris si guanyan legalment més de 33.000 euros anuals. Si un immigrant extracomunitari no guanya a Balears més de 33000 euros anuals ès una càrrega social i també un fracassad. An el seu país de origen guanyar 3000, 2500, 2000, 1500, 1000 euros anuals seria suficient per viure millor que aquí amb 33000 euros anuals. Ès necessari ensenyar comptabilitat an els empresaris, polítics i altre personal.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente