algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

“Tenir por de la crisi farà que odiem el veïnat negre”

La cèlebre politòloga Susan George parla a Palma de “Globalització i desenvolupament”, convidada pel Govern

"Els neoliberals només volen la intervenció del Govern quan les coses els van malament". Així començà el seu parlament la politòloga Susan George (Midwestern, Ohio, EUA, 1935) despús-ahir a Palma, convidada per la Conselleria d’Afers Socials, per participar al cicle "Altres veus, altres realitats". La feina actual d’aquesta filòsofa, que tot i ser americana de naixement gaudeix de la nacionalitat francesa (país on viu des de fa més de cinquanta anys), se centra a combatre el model actual de globalització i lluitar contra l’organització del comerç mundial i les entitats financeres internacionals.

Sota el títol "Globalització i desenvolupament", George féu una radiografia del revifament del neoliberalisme en l’actualitat i la cèlebre crisi econòmica. "Jo em consider part de la societat. Per això vull estar amb la resta dels meus consemblants, que també formen part d’aquesta societat nostra. En canvi, els neoliberals volen sistemes privats de tranport, sanitat privada, educació privada...", manifestà l’estudiosa.

"El plantejament que fan els neoliberals és que no volen la implantació de reglamentacions. Asseguren que si se’n posen, es tendeix cap al totalitarisme. Amb aquest pretext, però, es neguen a la protecció del planeta i són contraris que el Govern inverteixi els imposts que ells paguen per a l’ensenyament dels pobres", raonà l’autora de L’informe Lugano, una de les seves obres de més anomenada. L’argument que presenta aquesta intel·lectual és que la coneguda crisi financera serà portadora d’altres dues crisis més: la social i la climàtica. Totes dues, de terribles repercussions.

"Avui (despús-ahir, per al lector) he pogut comprovar el gran nombre de cotxes que hi ha a Mallorca. La darrera vegada que vaig estar-hi ja fa molts d’anys. Aquesta situació tendeix cap al col·lapse. El Govern té l’obligació d’invertir en projectes ecològics", assegurà l’estudiosa.

George és de l’opinió que la situació actual és semblant a la crisi viscuda durant els anys trenta del segle passat. "En aquell temps es començà a desenvolupar la indústria de guerra com a conseqüència de la fallida econòmica i aparegueren els feixismes", diu. La pregunta que ara es fa és: "Qui en pagarà les conseqüències, d’aquesta por de la crisi? Doncs, l’immigrant. La crisi farà que odiem el nostre veïnat negre, a qui culparem que ens falti el treball". La solució a aquest fenomen és, segons la politòloga i filòsofa, "la inversió que els governs han de fer en cohesió social".

Durant el seu parlament, George també féu esment a les eleccions nord-americanes. "No vull tornar a viure, ara, als EUA", digué. "És evident que m’estim més que guanyi Obama. Ara bé, si el futur president fos McCain no sé si tindria més arguments per tirar endavant les meves tesis. Baldament guanyàs el candidat republicà, seria molt difícil que els EUA començassin una guerra contra l’Iran. Ara no tenen exèrcit suficient. Una cosa diferent seria que donassin suport a Israel perquè ho fessin.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni Garrigel·lo, fa mes de 15 anys
Idò mira, reina. Mala sort!
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente