algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
19°

Buils fa fora dos alts càrrecs i UM demanarà a Antich el cap del conseller si no rectifica

El conseller de Turisme, crític amb la nova direcció d'UM, destitueix dos homes afins al sector de Miquel Ferrer. Per unanimitat, la direcció dóna fins avui a Buils perquè readmeti els dos càrrecs cessats. Nadal intentà sense èxit que aquest li donàs explicacions, però avançà al president del Govern les intencions del partit

La destitució de Damià Nicolau a la Conselleria de Medi Ambient del Govern, acordada dilluns passat per l’executiva d’Unió Mallorquina (UM), que fou rebutjada per un sector del partit i que s’explica en clau interna, ha precipitat els esdeveniments en el si de la formació fins al punt de veure’s afectat l’organigrama de l’Executiu autonòmic.

El conseller de Turisme, Francesc Buils, crític amb la direcció del partit, respongué ahir amb el cessament de dos alts càrrecs del seu departament afins al sector que encapçala el secretari general d’UM, Miquel Ferrer, que fa costat al president, Miquel Nadal. Els dos destituïts són el director general de Promoció Turística, Joan Sastre Barceló, i el director gerent de l’Institut d’Estratègia Turística (Inestur), Antoni Oliver Ensenyat.

Buils treballava en aquests canvis dins la seva conselleria des de feia temps, però el posicionament adoptat dilluns per l’executiva del seu partit el motivà a actuar ahir de manera immediata. La seva doble decisió hauria de tenir, en principi, l’aval de l’acord del Consell de Govern –es reuneix demà–, per la qual cosa s’haurà d’esperar la posició que s’adopti dins el Pacte arran d’aquesta situació.

L’envit del titular de Turisme juntament amb altres descatats dirigents respon al malestar amb l’executiva d’UM, encapçalada per Miquel Nadal, per haver fet fora Damià Nicolau de la gerència de l’Agència Balear de l’Aigua quan. En el darrer consell polític de la formació, Nadal insistí a negar que existissin ‘llistes negres’ preparades en aquest sentit, un rumor estès des de feia mesos.

La decisió sobre Nicolau, exsecretari general i home de confiança en el seu moment de Maria Antònia Munar, s’entengué com una depuració interna per tractar-se d’un membre del partit crític amb l’actual direcció, al marge de la seva gestió a la Conselleria de Medi Ambient.

Munar en fou informada dimarts

Francesc Buils informà de les seves intencions en el dinar que compartí dimarts amb destacats membres d’UM, entre els quals es trobava Maria Antònia Munar, com informà ahir dBalears.

En aquest encontre a taula d’un restaurant de Palma, també hi assistiren el portaveu parlamentari Bartomeu Vicens i Damià Nicolau, coordinador municipal de la formació i l’afectat per la decisió de l’executiva del partit, un dia abans, de cessar-lo com a gerent de l’Agència Balear de l’Aigua.

Nicolau ja s’havia pronunciat públicament en el sentit que no acceptaria la ‘sortida’ que li oferien per anar-se’n amb Margarita Nájera al Consorci de la Platja de Palma com a director executiu, un càrrec que encara no està creat.

En el dinar s’expressà el malestar perquè l’executiva hagués pres la decisió sense que tingués el suport majoritari del consell polític, com s’havia evidenciat en les darreres reunions.

A més d’això, Buils també es queixà que el nou càrrec designat per Nicolau hauria d’haver tingut el seu vistiplau com a titular de la Conselleria de Turisme.

El president Antich i els afectats foren avisats al matí

El conseller Francesc Buils avisà personalment ahir dematí el president del Govern, el socialista Francesc Antich, i els dos afectats, Joan Sastre i Antoni Oliver, de les destituicions.

Pel que fa al seu partit, Buils parlà almanco amb el secretari general d’UM, l’alcudienc Miquel Ferrer, perquè estigués assebentat del que faria hores després.

De manera oficial, el titular de Turisme els traslladà a ells que la seva decisió venia motivada per una "pèrdua de confiança" amb els seus alts càrrecs i amb la intenció d’emprendre una remodelació a la seva conselleria.

Dos homes propers a l’anomenada ‘Lliga Nord’

Joan Sastre i Antoni Oliver, els dos homes que Buils va fer fora ahir de la Conselleria de Turisme en resposta a la destitució de Damià Nicolau, són dos membres d’UM lligats al sector que ja s’anomena dins el partit com la "Lliga Nord", per allò que està liderada pels batles d’Alcúdia i Pollença, Miquel Ferrer i Joan Cerdà, respectivament.

Sastre, exbatle de Porreres, és un home de pes dins la Part Forana i, des que es va saber que UM gestionaria aquesta legislatura la Conselleria de Turisme, es parlà d’ell per ocupar un alt càrrec. Joan Oliver, pollencí i home de confiança de Cerdà, és un reconegut escriptor i fou director de l’institut del seu municipi.

L'executiva d'UM avisa

L’executiva d’Unió Mallorquina (UM), reunida ahir d’urgència, decidí per unanimitat demanar al conseller de Turisme i membre del partit, Francesc Buils, que "rectifiqui" la decisió que havia pres hores abans de manera unilateral de cessar el director general de Promoció Turística, Joan Sastre, i el gerent de l’Institut d’Estudis Turístics (Inestur), Antoni Oliver, ambdós membres d’UM propers al secretari general, Miquel Ferrer. Si no readmet els càrrecs avui, la direcció del partit demanarà al president del Govern, Francesc Antich (PSOE), que cessi Buils de les seves funcions com a conseller.

De fet, Antich ja fou informat ahir dels esdeveniments durant la reunió de l’executiva d’UM per part del president del partit, Miquel Nadal. Nadal explicà a Antich el que havia fet Buils i li avançà que, si el conseller no rectifica, li demanarà avui que el destitueixi. La direcció d’UM donà per fet que Antich acceptarà la seva destitució i, fins i tot, ja s’ha apuntat que el portaveu del partit al Consell, Miquel Àngel Flaquer, en seria el substitut. La presidenta d’honor del partit, Maria Antònia Munar, també conversà amb Antich. Des del Consolat, no es volgué comentar res del cas.

Les fonts consultades manifesten que en el transcurs de la reunió de l’Executiva, que durà tres hores, Nadal intentà posar-se en contacte amb Buils via telefònica perquè explicàs la decisió que acabava de prendre el dematí, però no ho aconseguí. La direcció demana al conseller que sotmeti a l’executiva la proposta de cessament dels dos alts càrrecs perquè, segons els estatuts del partit aprovats en el darrer congrés, és aquest òrgan l’únic que té potestat per cessar i nomenar càrrecs.

Oficialment, la direcció només demana a Buils que rectifiqui i manté que Munar no està darrere de Buils, tot i que ambdós compartiren taula el dia abans en un dinar amb altres membres del partit crítics amb Nadal.

No convoquen el consell polític

L’executiva d’UM no decidí convocar el consell polític, màxim òrgan del partit entre congressos, per valorar la situació. En canvi, ha cridat per avui a tots els batles i caps d’oposició municipals per explicar-los els darrers esdeveniments que ha viscut el partit en àmbit intern. En la convocatòria no ha tingut res a veure el coordinador de política municipal del partit, Damià Nicolau, qui dilluns fou cessat del seu càrrec a la Conselleria de Medi Ambient i s’obre la capsa dels trons.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Txe, fa mes de 15 anys
En Nadal ja fa temps que demostra el seu poc seny i quin tipus de polític és. Basta veure que després de ser el candidat menys votat dels que tingueren representació a l'ajuntament de Palma, gairebé exigia l'alcaldia. Aquest fet demostra les llums del senyor en qüestió.

Ara amolla dos míssils contra en Nicolau perquè no és dels "seus"... i que s'esperava que els descontents d'UM fessin mambelletes?? Idò ja tens les conseqüències.

Jo en aquest senyor veig un temerari... fa més por que una gelada!

I si UM volia un líder per fer créixer el partit a costa del PP, el que ha trobat és un senyor que trencarà en mil bocins als seus...i el PP gustosament en recollirà els rèdits.
Valoració:15menosmas
Per peko, fa mes de 15 anys
Molt de renou y res mes , aqui ningu deixa la cadira ni s'en va enlloc , tots depenen de tots y si se romp el pacte tota a l'atur.Ja ho vorem y no estirem gaire temps.
Valoració:3menosmas
Per Corleone, fa mes de 15 anys
Vendetta!! Vendetta!! Caro Francesco!!
Guerra a Don Natale!!
Valoració:5menosmas
Per Lluc, fa mes de 15 anys
La dimissió de Buils és absolutament necessària per a la regeneració d'UM.
Valoració:3menosmas
Per cresques, fa mes de 15 anys
Que li passa al mallorquinisme polític ?
A finals dels anys noranta UM i PSM no foren capaços d'encetar negociacions per aconseguir un diputat nacionalista al Congrés de Madrid tot i governar conjuntament institucions a Mallorca.
Després de la desfeta del 2003, el PSM no és capaç de fer un relleu tranquil i acava dividit.
Després de donar bandades de mala manera, el PSM accedeix a constituir una candidatura nacionalista amb Unitat a les darreres eleccions generals, però ho fa tard i cap partit d'Unitat aconsegueix mobilitzar les seves bases per aconseguir el diputat.
Ara bregues internes dins UM que, pel que es veu, tendeixen al suicidi polític.
I ELS ESPANYOLISTES MENTRESTANT ES FREGUEN LES MANS !!!
Quan hi haurà una mica de seny dins tot el ventall del mallorquinisme polític per posar el PAIS per sobre d'interessos personals i partidistes ????

Valoració:3menosmas
Per Josep, fa mes de 15 anys
Si destitueixen Buils, el Govern s'en ressentirà més del que es pugui pensar.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente