Com que no es tracta d’un dia festiu l’assistència als actes matinals de la Diada de Mallorca, celebrats ahir a les portes del Consell, no varen ser gaire multitudinària. Gent major, nins i molts d’estrangers participaren de la bauxa que pretén ser la festa grossa de l’Illa. Una celebració consolidada però poc concorreguda commemora el dia del jurament per part del rei Jaume II de les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca.
Així, a ritme dels instruments tradicionals del grup Joch de Ministrils, la presidenta del Consell de Palma, Francina Armengol, féu una crida "a la participació ciutadana en els diferents actes organitzats amb motiu d’aquesta Diada" i felicità tots els mallorquins i mallorquines en el seu dia, mentre que el portaveu del PP en la institució insular, Jaume Font, al·legà que "el sentiment de festa no arriba als ciutadans perquè se commemora en un dia laborable". Per aquest motiu demanà que la Diada de Mallorca fos declarada dia festiu a l’Illa.
A més a més, el temps tampoc no va acompanyar. Els níguls, les previsions, les intenses pluges a altres municipis i quatre gotes que caigueren a Palma feien pensar que els actes programats al carrer podien ser suspesos. Però, finalment no va ser així. Amb un desafiament al cel i les seves ganes de ploure, el concert de Joch de Ministrils encetava la jornada amb les cançons antigues amb les quals pretenen recuperar les músiques del Regne de Mallorca.
A les portes del Consell de Mallorca, una quinzena de músics amb tradicionals del segle XVIII tocaren diverses peces amb els seus típics i originals instruments. Xeremies, tamborins, timbals, baixons i tarotes, entre d’altres, sonaren durant una mitja hora abans que se sentís l’himne de Mallorca, la Balanguera. Alguns dels assistents de l’Illa l’entonaren amb emoció, igual que ho feren Francina Armengol i Joana Lluïsa Mascaró, consellera de Cultura del Consell, que la cantaren des del principi fins al final.
A poc a poc la música anà animant els assistents, inclosos el 16 gegants que, ben engalanats per a l’ocasió, havien esperat estoicament fins que començaren a ballar sota la mirada atònita dels turistes. La primera dansa la protagonitzaren únicament els gegants del Consell de Mallorca, Jaume II, la reina Esclarmunda de Foix, el rei Sanç i Jaume III, els amfitrions de la Diada.
Després dels balls, el Joch de Ministrils, seguits dels gegants i de les autoritats, entre les qual hi havia Francina Armengol, Joana Lluïsa Mascaró i Jaume Font, a més del conseller de Presidència, Cosme Bonet;la consellera de Joventut i d’Igualtat, Fina Ramis; la consellera d’Economia i Turisme, Bel Oliver; la consellera insular de Territori, Maria Lluïsa Dubón; el portaveu del PSOE al Consell, Miquel Ramon; el conseller d’Obres Públiques, Toni Pascual; el conseller de Benestar Social, Jaume Garau i el conseller de Cooperació, Miquel Rosselló, enfilaren pel carrer Palau Reial en comitiva en un passacarrers cap a la Seu. A les portes de la catedral el grup féu la darrera aturada per tal d’iniciar l’ofrena floral de les autoritats al sepulcre de Jaume II.
Els gegants descansaren després d’acabar la festa per preparar-se per a la XII Trobada de gegants que avui reunirà prop de 40 colles amb els seus respectius gegants a la plaça de Cort.
Consolidada? ai que m'esbutz!!
poc concorreguda? i que voleu, si no hi creu en ella ni la mare que la va parir!!