muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Miquel Nadal : “Aquest és un pacte difícil per a UM, però bo per al país”

Manté un posat tranquil, reposat, i només se’l veu nerviós quan se sent l’objectiu de la càmera fotogràfica. El president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal (Palma, 1960), defensa la decisió del seu partit per ser tinent de batle de Cort i es mostra conciliador amb la batlessa, però marca distàncies amb Eberhard Grosske.

Quin balanç feis del Pacte?

És un pacte difícil per a Unió Mallorquina, però bò per al país.

Vós no el vàreu negociar...

No.

Però us heu cansat de dir que el complireu.

És que un dels signes d’identitat d’UM és complir els acords.

L’hauríeu negociat així?

No se sap mai, però la decisió la pren el Consell Polític d’UM.

Que és el que menys us agrada del darrer any?

Que encara no hagi arribat finançament de Madrid. Un dels motius principals pels quals vàrem signar el pacte era perquè coincidia el Govern de l’Estat amb el de Balears, Mallorca i Palma i això significaria que hi hauria inversions importants, però no arriben. Arriba el moment de passar de les paraules als fets. No són inversions per no-res, són perquè hi hagi més hospitals, per fer escoles, per fer transport públic, per reconvertir la Platja de Palma...

Es dóna imatge d’inacció?

A les conselleries que són responsabilitat d’UM feim feina perquè això no passi. Basta mirar el Butlletí Oficial per veure que les obres que es contracten són de conselleries d’UM. En una situació de desacceleració, les administracions no poden estar aturades, han de fer inversions i afavorir que l’Estat compleixi.

Des que hi ha una nova executiva a UM amb vós de president, les tensions amb el PSIB s’han incrementat. Això s’ha vist amb la Llei de l’habitatge.

La Llei de l’habitatge que finalment s’ha aprovat és molt millor. Des d’UM ens sentim orgullosos d’haver contribuït a l’aprovació per unanimitat d’una llei que perdurarà més en el temps.

Però les discrepàncies no es limiten a la Llei de l’habitatge.

No hi ha discrepàncies. UM és un partit que vol donar seny a les decisions. Estam pel diàleg, per arribar a acords. No ens agraden les bregues ni les discussions.

Però a base de condicionar, pot semblar com si posassin constantment el dit a la llaga.

No posam el dit a la llaga. Aquest Govern no té majoria absoluta i necessita arribar a acords. Des d’UM volem fer feina per fer-los possibles.

Cap on voleu dur UM?

A ser el partit majoritari a Balears. Un partit nacionalista, no independentista, liberal i centrat, moderat.

Manteniu bones relacions amb Maria Antònia Munar?

Boníssimes. És amiga.

És més fàcil negociar amb Francesc Antich que amb Aina Calvo?

Tenen personalitats i formes d’actuar diferents. Amb els dos és molt fàcil negociar-hi.

Volíeu ser batle, no tinent de batle.

Em vaig presentar per ser batle i no renuncii d’aquí a tres anys, quan hi torni a haver eleccions, a ser-ho si el meu partit em tria com a candidat.

Però diguéreu que just entraríeu a l’equip de govern per ser batle.

Però el meu partit decidí que era bo que entràs per donar estabilitat a l’equip de govern. Sobretot gent propera a l’esquerra creu que un president d’UM, que és regidor i no està en l’equip de govern, suposa un risc permanent de ruptura. Per tranquil·litzar aquest sector de l’esquerra més poc tolerant és bo que entri. A més, crec que puc fer feina per reactivar projectes que no estan prou actius. Abans de les eleccions, hem de fer que Palma tingui un tranvia, que la Façana Marítima sigui un parc per als ciutadans, que al Camp Rodó hi hagi un projecte de reconversió, que la neteja arribi a tots els barris...

Antich és qui més ha fet perquè UM proposàs la vostra entrada?

Ho hauria de demanar a Antich. No seria elegant que digués coses que ell m’ha dit.

Però quin paper hi ha tingut Antich?

Com a secretari general del PSIB, Antich vol l’estabilitat de tots els governs en els quals participa el seu partit.

El conflicte per la vostra entrada al govern de Cort us reforça internament?

Em sent molt reforçat internament, cada dia més. Hi ha companys que en el passat congrés podien tenir altres preferències i ara em donen suport en la gestió del partit.

Havíeu dit que si no entràveu era també per no compartir juntes de govern amb Grosske.

No m’és gens agradable compartir juntes de govern amb Grosske.

Per què?

Perquè tenim unes diferències ideològiques molt importants. Amb el PSOE hi ha punts d’acord importants, però amb el senyor Grosske hi ha més diferències que acord. Però en un govern de coalició, tots hem de fer esforços, ens agradi o no, i treballar pensant en els ciutadans i en el país.

Tampoc no us agrada compartir comitives a les fires amb Aina Calvo.

Síííííí. La batlessa de Palma és la senyora Calvo. Hem de ser institucionals, a UM som els primers que ho consideram així, i el paper de representació de la nostra ciutat pertoca a la senyora Calvo.

El vostre blog diu que no celebrau el Maig del 68 i sí la caiguda del Mur.

Vaig viure la caiguda del Mur de Berlín i ha estat un dels canvis més importants dels darrers temps. Encara hi ha hereus de la ideologia que defensaven els països de l’Est, una ideologia que es demostrà inconsistent perquè el que ells creien utopies eren, en realitat, règims totalitaris. Jo em confés liberal, tolerant, obert. Jo crec en el diàleg, en la capacitat d’arribar a acords.

Us heu identificat també amb Obama.

Obama és un fenòmen que permet aprendre moltes coses, però això no vol dir que m’identifiqui amb ell. Si hagués de triar a qui votar, i crec que perdrà, votaria Clinton. Segurament perquè és dona. •

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per artist, fa mes de 15 anys
És un pacte difícil per a um, però segons l´enquesta d´uh d´avui no sembla que la cosa li vagi tanmalament, no? Endavant, um! D´aquí a quatre anys, a doblar número de diputats!
Valoració:2menosmas
Per llonguet, fa mes de 15 anys
no és independentista...però xerra de país...quin país?
Valoració:2menosmas
Per joan, fa mes de 15 anys
No renunciem del tot a la utopia. Que UM, amb partits afins a les altres illes, sigui el partit majoritari a tota la comunitat pot semblar una somni a alguns. Però no té per què haver de ser així. Si Convergència és hegemònica a Catalunya, UM també ho pot ser aquí.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente