nubes dispersas
  • Màx: 18.97°
  • Mín: 13.93°
18°

Balears, en el centre del debat a Madrid

El complicat panorama polític de les Illes centra l'atenció juntament amb el de Canàries i Navarra

El complicat panorama polític de Balears resultat de les eleccions del 27-M fa que aquests dies el futur de les seves institucions se situï també en el centre del debat en clau estatal, on se segueix amb especial atenció el que pugui passar a les Illes. La manca de majories suficients i les dificultats per establir pactes provoquen les reaccions a Madrid dels dirigents dels principals partits, en què la situació de Balears comparteix protagonisme amb la de les Illes Canàries i Navarra. Durant la campanya electoral populars i socialistes ja marcaren Balears com un dels seus principals objectius. El resultat final de l'escenari postelectoral i qui es quedi amb el poder tindrà una lectura d'èxit o de derrota que per aquests dos partits anirà més enllà de l'Arxipèlag.

El debat obert pel president del PP, Mariano Rajoy, perquè siguin les llistes més votades en cada comunitat autonòma les que assumeixin els seus respectius governs és un dels principals motius d'atenció sobre Balears. Malgrat això, el propi Rajoy i Jaume Matas han defensat al mateix temps establir un pacte amb Unió Mallorquina que els permeti mantenir-se en el poder. Sobre això, Rajoy censurà ahir la possibilitat que el partit pugui ser desallotjat del poder a Balears per un pacte entre les altres formacions, una circumstància que digué que és «inintel·ligible».

Segons ell, s'ha de cercar una fórmula perquè la voluntat dels electors «sigui més repectada» i digué que aquesta situació no pot mantenir-se al futur. Rajoy també parlà ahir sobre el futur de Matas, i digué que no és «molt probable» que es pugui incorporar a les llistes per a les properes generals de l'any que ve perquè en el cas dels presidents autonòmics «haurien de presentar la seva dimissió». Per la seva banda, el coordinador general d'EU, Gaspar Llamazares, reclamà ahir al PSOE que «no frustri les esperances de canvi» d'esquerres dels ciutadans a Navarra i Balears. Demanà que els acords siguin «homogenis» perquè no pot ser que només hi hagi acord «on els convé» als socialistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.