El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, ens depenent del Consell de Mallorca, ha sol·licitat al Govern el finançament, a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), de dos projectes que permetrien recuperar i conservar els valors del paisatge cultural que la Unesco, l’any 2011, va declarar patrimoni mundial.
D’una banda, s’ha sol·licitat finançar la restauració i millora dels sistemes hidràulics de Banyalbufar i d'Estellencs, un projecte que suposa una inversió de 4.356.000 d’euros, en quatre anys. «Aquests dos municipis representen un dels màxims exponents de la cultura de l’aigua i de l’aprofitament de les terres, amb un sistema de regadiu en marjades, d’origen islàmic, que està articulat per nombroses fonts i per xarxes complexes, de 15 i 9 quilòmetres, respectivament. Els darrers anys, amb l’abandonament de terres, tot aquest sistema s’ha anat deteriorant i recuperar-lo suposaria tant la posada en valor d’un element patrimonial essencial com una millora substancial per a la pagesia de la zona», han explicat.
D’altra banda, també s’ha sol·licitat finançament per al sanejament forestal preventiu de la Serra de Tramuntana, amb un import total d'1.830.125 euros repartits en tres anys. «El turisme i les noves provisions d’energia estan provocant l’abandonament de terres marginals i la pèrdua de l’aprofitament tradicional dels boscos; el que es tradueix en un increment del 65 % de la superfície forestal en 60 anys. Per aquest motiu, es fa necessari implementar una gestió agroforestal del territori que garanteixi la seguretat de les persones i de l’ecosistema», remarquen.
Segons el director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, «hem escollit dos projectes que, si s’executessin, beneficiarien no només els habitants i agricultors de la Serra, sinó també el turisme sostenible i cultural, i millorarien els camins i, sobretot, restaurarien un patrimoni hidràulic poc conegut, però de gran valor i atractiu».
De sortir endavant algun dels projectes presentats, seria la segona ocasió que el Consorci rep una subvenció provinent l’Impost de Turisme Sostenible. La primera va ser una aportació de mig milió d’euros per a adaptar i millorar el centre d’interpretació de la serra de Tramuntana a Raixa.
El Consell de Mallorca té el vistiplau de tots ells per fer el que diu que vol fer? Ha presentat els detalls de com fa comptes fer-ho? Fa comptes llevar els tubs de PVC que ara s'omplen de turc (calç) i s'embossen però eviten que les síquies hagin d'estar sempre netes (cosa impensable avui en dia)? Si lleva els tubs per "recuperar" les síquies, després se'n cuidarà de mantenir-les sempre netes de fulles, branques i pedres? Per sempre?