algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

L'OCB recorrerà contra el nou Reglament per a l'ús de les llengües oficials de Calvià

Al ple de l'Ajuntament de Calvià, aquest dijous, el pacte PP-VOX deroga l'actual Reglament de Normalització Lingüística, vigent des del 1998, i se n'imposa un altre perquè el català deixi de ser la llengua vehicular. Així, amb el nou reglament pretenen eliminar el català com a llengua preferent de l'Ajuntament. Això afectarà, a banda de les comunicacions, qualsevol tipus de retolació municipal.

Sobre aquest canvi, a banda de MÉS i PSOE, s'hi ha pronunciat l'Obra Cultural Balear (OCB) qui remarca que «no s’ajusta a la legalitat vigent». Així, assenyalen que el Reglament que presenten és contrari a la Llei de Normalització Lingüística, a diversos preceptes de la Llei 3/2003 del règim jurídic de la CAIB, i al Decret 49/2018 sobre l’ús de les llengües oficials en l’administració de la CAIB en els aspectes que resulten aplicables a les corporacions municipals.

«La derogació de l’actual Reglament de Normalització Lingüística, aprovat el 25 de maig de 1998 trenca amb el consens en matèria lingüística que ha presidit les actuacions de l’Ajuntament al llarg d’aquests darrers 25 anys», han remarcat.

Segons ha afirmat Antoni Llabrés, membre de la junta directiva de l’OCB, «aquest intent de capgirar els usos lingüístics institucionals i administratius per relegar la llengua catalana en la vida diària municipal suposa un atac al drets lingüístics dels ciutadans del terme de Calvià». Llabrés ha afegit que la iniciativa «s’emmarca en el context de persecució de la llengua catalana i dels catalanoparlants propiciat pels acords de governabilitat PP-VOX tant a nivell autonòmic, com insular i ara també local».

Com a part interessada, l’OCB hi presentarà al·legacions (reclamacions, objeccions o observacions en la terminologia de la Llei municipal i de règim local de les Illes Balears) dins del termini d’audiència pública que ara comença. Si l’Ajuntament de Calvià no les pren en consideració, l’OCB interposarà un recurs contenciós administratiu contra l’aprovació definitiva d’aquest Reglament per la seva contradicció amb la legalitat vigent. «Cap agressió a la llengua catalana, la pròpia de les Illes Balears, quedarà sense resposta», ha assegurat l'entitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Recursos i recursos, fa 2 mesos
Com així l'OCB no va posar cap recurs contra la concessió de les emissions de Ràdio Calvià a Jaime Mora, ara càrrec de confiança del PP, perjudicant d'aquesta manera la bona feina que havia fet Ona Mediterrània, anterior concessionària? Potser perquè en aquell moment al municipi hi governava el PSOE amb el suport de Més i Podemos?
Valoració:5menosmas
Per Josep Miquel, fa 2 mesos
A veure Destroyer, incapaç d'obrir un simple yogurt, vosté el que te destroçat es el cervell, incompleix lleis per tant als Tribunals, i recordi el que li va passar al Alferes Nolotil, i al seu segon que en quatre o cinc anys a la Uned, te gracia estudiant dret, va aprovar apenes una o dues assignatures. Que els hi va passar ido? i miri pobre ignorant no sap que aquesta xusma du mes de 300 anys intentant acabar amb la nostra llengua i tot aquest temps van de fracas en fracas i pegant amb ses banyes per sa paret? Doncs va pegui amb les seves banyes per sa paret, succedani de miura que en realitat es un no-ningú a les ordres de els seus amos, jo diria que a ca seva comanda mes el ca que no voste
Valoració:5menosmas
Per Destroyer, fa 2 mesos
La OCB os está señalando todos los preceptos y normas que hay que modificar. Manos a la obra..je...je
Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente