algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

MÉS per Calvià rebutja la proposta de PP i VOX de derogar el reglament municipal de normalització lingüística

MÉS per Calvià ha rebutjat aquest dissabte la proposta de PP i VOX de derogar el 'Reglament Municipal de Normalització Lingüística', que es debatrà a la sessió plenària del pròxim dijous, i ha anunciat que emprendrà «accions polítiques i judicials per a protegir els drets dels catalanoparlants» en el municipi.

Així, l'agrupació de MÉS ha rebutjat de manera contundent la proposta de PP i VOX de derogar el reglament, que han definit com «la principal eina de defensa dels drets lingüístics de la ciutadania calvianera». Aquesta acció, que els ecosobiranistes consideren «emmarcada en un context general a tota Mallorca d'atacs per part de l'extrema dreta i els seus socis contra la llengua i la cultura catalanes», suposa per a MÉS una «vulneració de l'Estatut d'Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística» que, segons ha apuntat la formació, són «dos dels consensos socials més importants de la ciutadania mallorquina i calvianera».

«Tots dos són frontalment atacats per la reforma proposada per l'equip de govern municipal, que impulsa la retolació en castellà exclusivament en tot el municipi i suprimeix principis relatius a la necessitat de protegir el català i impulsar el seu coneixement», han lamentat des de MÉS.

El portaveu de la formació, Rafel Sedano, ha expressat la seva oposició al Reglament «per a l'ús de les Llengües Oficials» amb què es pretén substituir la normativa vigent, declarant que suposa «un atac contra el valor de la llengua catalana com a patrimoni cultural de Calvià i com a instrument de cohesió social».

En paraules del màxim responsable de l'agrupació local de MÉS, aquest reglament és «un lliurament del PP a les tesis ultres dels seus socis», una coalició «que encara no ha publicat el seu programa de govern i en tres mesos sol ha tingut temps per a apujar-se el sou i, ara, jugar amb la catalanofòbia per a atacar els drets de la ciutadania del municipi».

«El reglament impulsat per l'extrema dreta habilitarà a l'Ajuntament de Calvià i tots els seus ens dependents a no haver de fer comunicacions ni retolacions en català, una cosa terminantment prohibida per la Llei de Normalització Lingüística de les Balears, una normativa de rang superior que no pot ser contradita per un reglament municipal», han advertit des de MÉS.

En aquest sentit, Sedano ha afirmat que «MÉS per Calvià emprendrà totes les accions polítiques, socials i judicials necessàries per a defensar la llengua catalana i, per tant, els drets dels calvianers". També sobre la «vulneració de la Llei de Normalització Lingüística», ha remarcat «la incoherència del PP, que ataca normatives aprovades durant els seus propis governs i el remata mantenint un doble discurs entre Palma i Calvià».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per francesc calafell vallespir, fa dervers d'un any
marxaires calvia es un exemple de les politiques anti mallorquines que fan es directius des marxaires si voleu comprova mirau marxaires calvia
Valoració:3menosmas
Per Molt lleig, fa dervers d'un any
Ara no podem ni dir la veritat del greu problema que patim, amb la ultra dreta i amb alguns foranis que no volen integrar- se, els quals utilitzen el seus vots cap aquest partit, per destruir les vides al que no els cauen bé.
Perque resulta, que els fatxes que se fiquen aqui dins, quan parlam de la injustícia.que han fet amb noltros unes persones vingudes de fora, a les que els d'aqui pareix que els feim nosa, ens acusen de racisme perque callem i no protestem.
I aquesta acusació tan injusta, me recorda un comentari que vaig llegir i que havia escrit a les xarxes socials una persona que va tractar de comprar a un comerç de Palma, però que la dependenta el va treure defora del local, només perque havia demanat el que volia en Mallorqui. Que quan va contar el que li havien fet, encara en hi havia que li deien "nazi"a ell, per explicar a tothom el que li havien fet.
Primer te peguen i llavors te tapen la boca perque no contis que en hi ha que van en contra nostra.
Tot molt civilitzat i molt democràtic (Ironia).
Valoració:6menosmas
Per Noski bai, guapoa, fa dervers d'un any
@Alerta!

@Criaren corbs honek (hau eta beste ezizenekin) arrazakeriaren mugan dabil aspalditik.
Batez ere penintsulako eta hegoamerikarren aurka.
Egunkari honek ezer egiten ez badu ere, uste dut pertsonaia honek gehiegi arriskatzen duela norbaitek bera edo agintariek ofizioz gorroto delitu batengatik salatzeko.
Zertan ari den jakingo du.
Valoració:-1menosmas
Per sS, fa dervers d'un any
A ses illes tots tindriem que evitar el castellà, prou de fer l'orni.
Valoració:12menosmas
Per De Asprer, fa dervers d'un any
MES ni gobierna ni pinta nada hoy. Y ellos son expertos en ningunear a otros. Ahora les toca.
Valoració:-11menosmas
Per Millor no fer- li cas, fa dervers d'un any
Aquest que dóna la culpa de tot el que ha passat al Pacte, és el multinik, que intenta rematar- nos fent que
ens barallem entre noltros
No li faceu cas. Ell és beneit però també és dolent, mentider i fals. I per aquests motius, se la sap molt llarga.
Però no és cap sobiranista de centre, ni d'esquerres, ni tampoc cap socialista ni de UP. És un fatxa. I jo l'he descobert per un detall.
Millor no fer- li cas, perque tanmateix no és res més que un plasta, que diu dois, que no aporta res i que se fa pesadíssim.
Valoració:9menosmas
Per Kaimito, fa dervers d'un any
Ha ressucitat la inquisició o ha ressucitat el franquisme?
Valoració:8menosmas
Per Alerta!, fa dervers d'un any
Diria que l'escrit de @criaren corbs frega el racisme. Tant fa, el seu escrit oblida la generació actual de polítics i la responsabilitat que tenen, per exemple la de donar la concessió de la gestió de la ràdio municipal a un senyor que, per lo vist, ara és un càrrec de confiança del PP o de VOX. Als polítics presumptament progressistes ningú no els obligà a fer-ho. De la mateixa manera, l'OCB aquests darrers vuit anys s'ha queixat, potser de forma massa prudent, de la tibiesa de la política lingüística del govern de n'Armengol, del qual Més n'era part. Tota aquesta prevenció, tota aquesta por, no ha servit per frenar la dreta, ha servit per desmotivar la gent que aquests darrers vuit anys ha votat els que deien que eren progressistes. I això ho ha fet la generació actual de polítics, molts d'ells molt joves. Efectivament, ara plorar i reivindicar surt barat perquè no hi ha eleccions a la vista. D'aquí a tres anys que serà quan s'aproparan les noves eleccions autonòmiquea i municipals, ja en tornarem parlar.
Valoració:-2menosmas
Per Criaren corbs, fa dervers d'un any
L'ajuntament més ric de Mallorca i un dels més rics d'Espanya a merce dels forasterangos inadaptats, desagraïts i odiadors del nostre poble i de la nostra bona gent, han duit el caos, la prevaricació i probablement altres tipus de corrupció, simplement per enveja, per sentir- se superiors als mallorquins i per no voler mesclar- se amb noltros essent uns més.
Unes institucions de PP- VOX, son simplement la condemna que emeteix tota aquesta gent tan rara, contra els mallorquins.
I és que els nostres majors s'equivocaren greument i signaren la sentència de mort cultural dels seus successors, quan ells acolliren als pares i padrins dels que ens duen poc a poc a l'extermini cultural, els donaren feina, els ajudaren a prosperar i veient el seu estat d'analfabetisme total o funcional, no els obligaren a aprendre la nostra llengua, confiant en que les següents generacions s'haurien integrat, que ja no hi hauria diferències entre uns i altres. Però ja veim el que ha passat de veritat.
I és que la bondat i la maldat més que qüestions ambientals son qüestions genètiques sumades al que te transmeten els teus majors. I si la matèria prima no és bona, el producte tampoc ho pot ser.
Valoració:14menosmas
Per Xx (ver), fa dervers d'un any
El que cal és ser combatiu i no donar les coses per fetes, mocions en contra, publicitar els atacs nazi-fatxes en tots els aspectes antidemocràtics, els seus actes corruptes, defensar els drets democràtics dels ciutadans, entorpir totes les seves intencions unilaterals. Tan sols així defensarem la legitimitat de la vera democràtica !
Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente