cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

El ple de l'Ajuntament de Manacor reconeix la discriminació dels xuetes i demana que s'investigui i es divulgui la seva història

El ple de l’Ajuntament de Manacor ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la moció sobre el llegat xueta i jueu al municipi de Manacor. La proposta ha estat registrada i presentada pel grup municipal MÉS-Esquerra i ha tengut el suport de tots els grups polítics.

D’acord amb el text aprovat, l’Ajuntament de Manacor insta l’Escola Municipal de Mallorquí que, com a institució de referència a Manacor pel que fa a la divulgació de la història de Mallorca, programi cursos monogràfics que permetin la divulgació de la història d’aquest col·lectiu a Mallorca i concretament de Manacor. Així mateix, també s’insta el Museu d’Història de Manacor perquè impulsi la investigació sobre la història del col·lectiu xueta a Manacor; i el disseny d’itineraris urbans pels llocs més significatius del llegat xueta a Manacor amb l’objectiu de contribuir a la divulgació d’aquest llegat.

Finalment, l’Ajuntament de Manacor en ple reconeix públicament la discriminació a què ha estat sotmesa la comunitat xueta a Manacor i a Mallorca i s’emplaça a fer feina amb totes les eines que estan a l’abast de la corporació municipal perquè cap altre col·lectiu no torni a ser discriminat a Manacor per qüestió de gènere, procedència, ètnia o pertinença a grup religiós.

Els xuetes són un grup social de Mallorca que es va originar durant l'Edat Mitjana, descendents dels jueus que varen ser obligats a convertir-se al cristianisme durant la Inquisició espanyola. Es tracta d’un col·lectiu històricament marginat i discriminat a causa del seu origen jueu, i els prejudicis i estereotips els han acompanyat al llarg dels segles i fins temps molt recents. «És un fet que la cultura, les tradicions i costums de la societat mallorquina no serien les mateixes sense l’aportació de totes les cultures que l’han conformat, entre elles la jueva», resa la moció. A Mallorca, els xuetes han contribuït de manera molt significativa a l’economia, la cultura i la política de l’illa. Amb tot, el llegat xueta i jueu a Manacor és a dia d’avui molt desconegut. L’acord reconeix la importància de conèixer la pròpia història. «La història de la comunitat jueva de Manacor és la d’una comunitat perseguida pels prejudicis, els rumors, l’estigma i la discriminació».

En aquest context, la moció aprovada pretén posar en valor la contribució de la comunitat jueva i xueta a Manacor, mostrar el respecte i l’empatia de l’Ajuntament de Manacor pel que fa al patiment i dolor al que va ser sotmès aquest col·lectiu. «Fer emergir aquest llegat històric és segurament la millor manera, com a poble, de començar a restituir aquesta discriminació», conclou l’exposició de motius.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per bastant clar, fa dervers d'un any
Xueta.- Cristià mallorquí descendent de jues conversos, relapses i posteriorment reconvertits.
Jueu.- Persona de raça hebrea especialment la que professa la religió de Moisés.
Moisés va viure al voltant de l'any 1.525 a C.
Valoració:2menosmas
Per Uroooooo!, fa dervers d'un any
Aquest de baix deu haver comprat la Història de Mallorca Gonella perque escriure més disbarats junts és impossible.
Valoració:-1menosmas
Per Joanet, fa dervers d'un any
No sé ben bé què ha aprovat l'Ajuntament de Manacor, però aquesta confusió entre jueus i xuetes, que deixa entreveure la notícia, fa olor de pura demagògia 'progressista'. Els jueus no eren xuetes i els xuetes no eren jueus, i no hi ha un "llegat jueu i xueta"... , i ni tan sols hi havia "un col·lectiu xueta", sinó persones a les quals s'acusava de pràctiques judaïtzants només perquè duien un llinatge cristià que era considerat -de manera interessada– propi només dels descendents cristianitzats d'antics jueus, convertits en caps de turc en totes les revoltes socials. Els 'xuetes' ho eren només per als qui els insultaven, robaven i mataven, però la seva manera de viure, en tots els sentits, no era diferent de la dels no considerats xuetes.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente