algo de nubes
  • Màx: 20.06°
  • Mín: 12.82°
20°

Acció a Porto Cristo per a reivindicar la memòria dels més de 450 assassinats pel feixisme

El dia del 86è aniversari del cop d’Estat militar feixista, la coordinadora anticapitalista de Manacor, Caterva, ha dut a terme una acció per a visibilitzar tots i cada un dels assassinats pels colpistes o caiguts en combat en els enfrontaments del 1936. El lloc triat ha estat la platja de Porto Cristo, zona propera al desembarcament d’en Bayo i on s’hi varen desenvolupar alguns dels enfrontaments més sagnants.

Caterva ha desplegat així dotze murals on hi havia el llistat (encara obert) de totes les persones conegudes assassinades a mans del feixisme, desaparegudes o d’expedicionaris antifeixistes caiguts en combat. Un total de 451 persones que varen perdre la vida a la zona de Manacor, sa Coma i Porto Cristo. Després de desplegar les pancartes, els activistes varen llegir el manifest davant els banyistes mentre molts d’ells es varen acostar a llegir els noms i identificaven més d’un nom.

Amb aquesta acció, Caterva assegura que cal reivindicar el concepte de memòria història en el seu sentit més ampli. «Memòria és més que identificar assassinats, difondre noms i números. És més que treure cossos de cunetes», diuen al manifest. Asseguren que «memòria és parlar d’anticapitalisme, de la lluita comunista o anarquista. És parlar de persones LGTBI, de les migrades i d’independentisme. Memòria és explicar perquè avui les hem de treure de Son Coletes».

Però sobretot, segons Caterva, «la memòria és l’eina que ajuda a entendre el feixisme avui en dia». Asseguren que a dia d’avui, el feixisme és l’eina que té l’Estat per a atacar els drets socials i polítics, per a preservar els interessos i privilegis dels poderosos i les classes benestants. «No fa nosa a l’Estat, encaixen perfectament dins la lògica del capitalisme», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.