muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Signat el conveni per posar en marxa la primera comunitat energètica que beneficiarà els veïnats de Calvià

Aquest dilluns, 2 de maig, s'ha signat el conveni per a la constitució de la primera comunitat energètica d'energies renovables, entre la conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i l'Ajuntament de Calvià. Aquesta beneficiarà directament la ciutadania de la urbanització des Galatzó, on s'instal·laran panells fotovoltaics a diferents espais, com l'institut, l'escola o el poliesportiu.

S'espera que els veïnats puguin abaratir la factura de la llum fins a un 40%, pagant a preu de cost l'energia en hores de producció i sense necessitat de realitzar cap inversió inicial, ja que els càlculs inicials indiquen que en aquests espais es podran instal·lar més de 900 kW de potència. Aquesta energia fotovoltaica, que beneficiarà tant espais públics com particulars, podria abastir devers un 80% del consum de la urbanització.

L'Institut Balear de l'Energia (IBE), impulsor del projecte, s'encarregarà de gestionar tota la comunitat energètica des Galatzó, que es durà a terme en diverses fases i podrà reinvertir els ingressos per anar sufragant-les. «La transició energètica és una oportunitat per lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica, fent-la des d'una perspectiva socialment justa i aconseguint que tothom es pugui beneficiar de l'autoconsum; a més, ha de servir també per a un nou model social, on allò col·lectiu estigui per sobre d'allò individual», ha declarat el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

Aquesta és «una primera passa important al municipi en matèria d'energies renovables amb la creació de la comunitat energètica que, per una banda, impulsa un model d'energia neta que, a més, serà molt beneficiosa per als veïns i veïnes des Galatzó, ja que durà aparellat un abaratiment de la factura elèctrica», ha expressat el batle del municipi, Alfonso Rodríguez. «Esperem que el model des Galatzó sigui extrapolable a altres indrets de les illes i seguim reduint el consum energètic de Balears a la vegada que reduïm emissions de manera cooperativa», ha afegit el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.