algo de nubes
  • Màx: 20.45°
  • Mín: 13.93°
20°

«Campos no té ni un sol carrer amb nom de dona»

MÉS per Campos ha denunciat aquest dimecres allò que considera «totalment inacceptable i una anomalia democràtica»: que cap toponímic de Campos dugui el nom d'una dona.

Els sobiranistes de Campos expliquen que «el nomenclàtor és el conjunt de noms amb què un territori, en aquest cas Campos, bateja el conjunt dels carrers, places, avingudes… però també les biblioteques, escoles, sales o edificis. En una societat patriarcal com la nostra, doncs, els nomenclàtors són sexistes, androcèntrics, de la mateixa manera que ho és la història que ens han explicat i que coneixem, que silencia i fins i tot tergiversa el paper que han tengut les dones al llarg dels anys en la societat».

MÉS per Campos denuncia que «el nomenclàtor de Campos és un clar reflex de tot això i per això és un mal reflex de la nostra història i, sobretot, és profundament sexista». I ofereix les següents dades: «del total d’aproximadament 300 carrers, vies, camins, places etc, 30 són dedicats a persones físiques però no n'hi ha un de sol dedicat a les dones. No només això, sinó que entre el nomenclàtor campaner només trobam en femení noms de mares de déus (3), santes (2) i religioses (1)».

MÉS per Campos proposarà al proper Plenari de l'Ajuntament de la localitat la creació d’una comissió que s’encarregaria de l'estudi i els canvis en el nomenclàtor, «fomentant l'ús dels noms de dones», arran de les propostes que arribin des dels mateixos partits, col·lectius feministes, entitats i, fins i tot, particulars.

L’objectiu principal de la Comissió seria «igualar els noms dedicats a dones que als d’homes, essent aquest un punt imprescindible per acabar, d’una vegada per totes, amb una desigualtat fruit d’una societat masclista».

A Campos hi ha un mínim de 29 carrers amb nom d’homes, historiadors, exploradors, lingüistes, poetes, escriptors, batles, etc. Noms com Antoni Maura, Fernando de Magallanes, Gonzalo Torrente Ballester, Hernán Cortés, Ramon Llull, Costa i Llobera, Cosme Prohens, Núñez de Balboa, Francisco Rabal, Antoni Vives... «noms de personatges que en alguns casos no tenen cap tipus de vinculació ni amb el nostre poble ni amb Mallorca» afirmen des de MÉS.

«Es diu que 'Allò que no s'anomena, no existeix'. Hem de donar visibilitat a l’aportació, sovint menyspreada o oblidada, de les dones als diferents àmbits socials i culturals (ciències, arts, esports, etc.), sensibilitzant a la societat civil i les institucions», conclouen.

I proposen que «Campos tengui vies, espais i equipaments públics amb nom de dones com Aina Moll, Margalida Jofre, Catalina Homar, Clara Hammerl, Sabateres, Garbellines, Aurora Picornell, Dones Campaneres, Maria Mas Sala 'Poixanta', Maria Mayol i Colom i moltes altres».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere, fa mes de 3 anys

Fins a quin punt ens molesta que el reconeixement de les dones pasin a formar part dels noms dels carrers en els nostres municipis?
Qué és això que ens resulta tan incòmode, que fins i tot aquest fet, ens expressam mantenint la mirada de domini masclista.
Serà que volem anar en un camí invers al que va afirmant-se socialment?
No únicament Campos,... molts pobles estan prou xorcs de noms de dones, que ben segur han marcat el camí del nostre recorregut i la nostra cultura.
És ben hora de fer una revisió i resaltar el que pertoca.

Valoració:2menosmas
Per Soma, fa mes de 3 anys

Efectivament, al carrer Manacor hi ha molta permissivitat, a part d'operacions amb material de construcció propi d'un polígon, i, d'altres carrers pendents de manteniment per millorar la seguretat vianant.

Valoració:2menosmas
Per Lluís, fa mes de 3 anys

Els carrers han d´estar ben asfaltats, amb tots els serveis i totes les xarxes de tecnologia punta. El trànsit ha d´estar ben regulat, així com la velocitat màxima permesa. S´ha de prohibit el trànsit de patinets i bicicletes i altres andròmines per les voreres, etc. Després els hi posarem noms de dones a punta pala, i posarem tans noms de dones

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente