El municipi de Deià celebrarà aquest dissabte dia 4 el 434è aniversari del naixement del poble. Ho farà amb una «festa monumental» que començarà a les 11 h i s'allargarà fins les 19 h.
En un esdeveniment a Facebook, els organitzadors anuncien que el lloc de trobada serà a les 11 h a la plaça del Clot i que, d'allà, pujaran «amb recolliment i devoció» fins a la plaça del Puig, on recuperaran les forces «per envestir tota la resta de dia de celebracions».
Amb humor, expliquen que comptaran «amb la presència de personatges històrics com la Cabra Corraca o el batle Miquel Ripoll gràcies al Ministerio del Tiempo» i que «es permetran selfies anacrònics amb Ses Il·lustríssimes Figures».
També anuncien camisetes de la festa i un dinar, per a la qual cosa es pot adquirir un tiquet a la Biblioteca Municipal Joan Graves i recorden que «s'agrairà a canvi un donatiu de 10 € per sufragar la festa».
Com es va independitzar Deià?
Com diu Ramon Rosselló i Vaquer en les seves Notes per a la història de Deià (IV): «Deià era un cas especial dins l'administració mallorquina: per una banda depenia de Valldemossa i tenia els seus representants al consell d'aquesta vila, i per l'altre tenia batle propi amb els corresponents prohoms que l'aconsellaven- pel fet de ser de la jurisdicció i dominis de la Real; coses aquestes que sovint foren causa de conflictes i interferències de jurisdiccions entre el batle reial de Valldemossa i el batle abadal de Deià».
A poc a poc en aquests conflictes i interferències es va anar covant el desig de separar-se Valldemossa, cosa que es va produir el 7 de novembre de 1583, com recorda una placa situada al portal petit de l'Església. El rei Felip II va ser qui va concedir la independència a «tot lo que posseex i pretén posseir el Rvd. Abat de La Real, lo gual fa partió, divisió i separació dels termes de Valldemossa, de Deyà i Lluch-Alcari».