cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.54°
10°

Manacor aprova una moció per retre homenatge als Guàrdies represaliats pel franquisme

Guàrdies municipals represaliats pel franquisme.

L'Ajuntament de Manacor ha aprovat una moció per al «reconeixement públic» o l'homenatge pòstum dels guàrdies municipals represaliats pel règim franquista pel simple fet d'haver estat fidels a la legalitat vigent després del cop d'estat del juliol de 1936.

El passat mes de febrer l'inspector Cap de la Policia Local de Manacor, Antoni Sureda Vicens, enregistrà una petició de reconeixement als guàrdies municipals represaliats pel règim feixista. En aquest sentit, des del grup municipal MÉS-Esquerra de Manacor, asseguren que l'Ajuntament «encara no ha contestat a la petició» i, per això, s'ha aprovat l'acord que contempla retre homenatge pòstum als membres de la Guàrdia Municipal represaliats l'any 1936 «per haver estat fidels a legalitat vigent republicana».

Com a conseqüència del cop d'estat la majoria de guàrdies municipals foren detinguts, empresonats i alguns d'ells afusellats per, senzillament, defensar la legalitat vigent, que en aquells moments no era altra que la República. En el treball de Sureda Vicens 'Depuracions en la Guàrdia Municipal i altres funcionaris de l'Ajuntament de Manacor, entre l'any 1931 i 1950', es fa una relació de les depuracions de guàrdies municipals i altres empleats municipals entre 1931 i l'any 1950. És aquesta:

Antoni Barceló Marti (empresonat)
Sebastià Bonet Fullana (afusellat)
Antoni Mas Llodrá (afusellat)
Joan Matamalas Salas (afusellat)
Joan Bisbal Artigues (empresonat)
Miquel Galmés Parera (empresonat)
Miquel Oliver Marti (empresonat)
Mateu Veny Pont (empresonat)
Guillem Morey Mesquida (empresonat)
Antoni Nadal Gomila (afusellat)
Rogeli Pérez Fontánez (afusellat)
Sebastià Jaume Veny (empresonat)
Bartomeu Galmés Vallespir (empresonat)

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.