algo de nubes
  • Màx: 13.61°
  • Mín: 7.77°
13°

Trobades les primeres restes humanes de la fossa de Porreres

Les autoritats observen les feines d'exhumació.

Els arqueòlegs ja han trobat les primeres restes humanes a la fossa de Porreres, que s'ha començat a excavar aquest mateix dimecres.

Segons ha publicat la diputada de MÉS Fina Santiago al seu Facebook, les despulles s'han desenterrat «molt a prop de la superfície». 

L'exhumació de la fossa del cementiri porrerenc ha començat avui, més de 80 anys després dels assassinats de la Guerra Civil. La fossa podria ser la més gran exhumada a les Illes Balears. Les famílies mai no varen ser informades del destí de les víctimes. Se'ls va dir que els familiars havien estat alliberats de la presó, segons l'associació Memòria de Mallorca.

L'especialista en exhumacions de la Guerra Civil, antropòleg i forense, Francisco Etxeberria, dirigeix aquesta exhumació mallorquina. També s'ha comptat amb les investigacions de l'historiador Tomeu Garí, autor de l'estudi de la fossa de Porreres, inclòs en el Mapa de Fosses del Govern.

Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca i membre de la Comissió tècnica de desapareguts i fosses ha expressat durant el programa Perifèries d'Ona Mediterrània «l'emoció i la il·lusió que li ha fet la primera jornada de feina a la fossa de Porreres».

Oliver ha explicat que està «molt agraïda» tant de l'equip tècnic –que compta amb especialistes de primer ordre– com de les persones voluntàries que hi estan participant.

En aquest sentit, Maria Antònia Oliver ha assenyalat que es tracta d'un fet històric per dos motius: d'una banda, perquè no s'havia fet mai; i de l'altra, perquè és demostra a la societat que es tracta d'una situació «d'allò més normal».

«Estam tots i totes d'enhorabona» ha afirmat Oliver, perquè «les víctimes són de tots nosaltres» i «són elles les autèntiques protagonistes, perquè si no fos per aquestes persones que moriren lluitant avui no es podria entendre la democràcia».

La presidenta de Memòria de Mallorca també ha destacat que la peculiaritat d'aquesta fossa és que totes les víctimes «eren persones que estaven empresonades». Oliver ha destacat que no consta cap tipus de registre ni de documentació oficial perquè «les feren desaparèixer físicament i socialment», ja que, un cop assassinades, l'única explicació que donaven als seus familiars era que els havien posat en llibertat, «i no se sabia res pus».

Durant tota la jornada, el municipi de Porreres ha estat molt expectant. Ara, es calcula al voltant d'un mes de feina. «Tenc l'esperança que els trobarem i que moltes famílies posaran punt final al seu patiment», ha afirmat Oliver.

Podeu escoltar l'entrevista completa aquí:

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Sra.masbosch: No discutiré con Vd. Los miles de asesinados de Paracuellos lo fueron porque estaban en las cárceles republicanas al principio de la guerra. Eran ciudadanos normales y corrientes cuyo distintivo era el ser de derechas y personas religiosas, entre ellas el autor teatral Muñoz Seca, Melquiades Alvarez, y muchos otros.Por cierto que las sacas de Paracuellos se acabaron cuando un anarquista honesto,Melchor Rodríguez, se hizo cargo de las cárceles y se opuso ,arriesgando su propia vida, a las sacas criminales. organizadas por algunos indeseables del Frente Popular.

Valoració:-8menosmas
Per marbosch, fa mes de 7 anys

@Salvador
La diferència és que els de Paracuellos varen esser honorats com a herois, quan molts d'ells eren simplement uns colpistes, mentres que a Porreres hi ha les restes de molta gent que ni tan sols tenia ideologia política i si en tenia defensava un règim i un govern ligítim i, de fet, no en devien estar orgullosos ni els mateixos botxis quan ho han intentat amagar durant 80 anys. Veus la diferència o necessites un esquema?

Valoració:11menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Evidentemente, ustedes no saben lo que fue Paracuellos.No les interesa. Le invito a que busquen información en google, ya que hay mucha. Dicho lo cual,no tengo inconveniente en manifestar mi conformidad con las actuales excavaciones y dar mi pésame a los familiares de los asesinados del bando republicano. Ahora falta que busquen y encuentren a Andreu Nin y a los anarquistas asesinados por los comunistas.

Valoració:-13menosmas
Per Molta barra, fa mes de 7 anys

Els fatxes tot d'una treuen Paracuellos, quan se parla d'exhumar padrinets i tiets que romanen a les cunetes. Però, què és paracuellos, devora tot el genocidi que feren els franquistes?
I es molt normal que el Govern republicà, que era el legítim i escollit pel poble, no se deixessin atacar per uns colpistes amics de Hitler i de Mussolini i se defensassin i defensassin la democràcia. Saben si en March no els havés subvencionar la guerra que havien provocat i que haurien perdut: Els infants, haurien crescut en un ambient tranquil i de llibertat i ara, no patiriem questa paròdia de democràcia, que tan de mal ens fa a la gent honrada i decent i que només serveix per acabar d'engreixar els descendents dels que provocaren la Guerra Civil.

Valoració:15menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Esto es como lo de Paracuellos, pero más pequeño y con los bandos cambiados.

Valoració:-18menosmas
Per sensefi, fa mes de 7 anys

Sa guerra incivil no acabará mai. Cercaran altres coses-

Valoració:1menosmas
Per Perfecte, fa mes de 7 anys

Ara anam.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente