'Llorito i la independència municipal', la història d'una lluita
D'esquerra a dreta, Antoni Ginard, Nadal Beltran, Joan Jaume Ramis, Catalina Sureda i Andreu Ramis, avui matí, a la Misericòrdia. | Foto: Consell de Mallorca
Els escriptors i historiadors Antoni Ginard i Andreu Ramis han presentat aquest dimarts, a la Misericòrdia, el llibre ‘Llorito i la independencia municipal. De les Corts de Cadis al Trienni Liberal’, que ha estat editat per l'Ajuntament de Lloret de Vistalegre, amb la col·laboració del Consell de Mallorca.
La publicació recull un profund treball de recerca, documentació i anàlisi entorn dels ajuntaments constitucionals que sorgiren a Mallorca a partir de la promulgació de la Constitució espanyola redactada a Cadis l’any 1812, i que en el cas de Mallorca foren concretament 15.
Un d'ells va ser 'Llorito' (l'actual Lloret), segregat del terme municipal de Sineu. El seu primer ajuntament es va constituir el 22 de novembre de 1812, al llarg d’un acte solemne celebrat al convent de Nostra Senyora de Loreto. Els regidors municipals havien estat escollits el dia abans per part dels electors parroquials, i entre tots acordaren designar Guillem Real ‘Dama’ com a primer batle de la història de Llorito, obrint una etapa que va ser extraordinàriament breu. De fet, aquell primer consistori només va durar 21 mesos.
També a Illes Balears
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- L'’ambaixador cultural’ nomenat pel PP de Cort diu «que le follen a España»
- Un grup de joves menorquins responen a les provocacions espanyolistes durant l'acte de Ses Avellanes de les festes de Sant Joan
- L'Ajuntament de Palma demana la destitució immediata del regidor de Mobilitat
- Gabriel Florit, compromís autèntic amb la poesia i la llengua
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Manresa i punt.
Llorito, no Lloret. És mal de fer discutir el topónim triat com a títol. Qualque cosa en saber els autors, que a part de grans coneixedors de la història de Llorito, són dos dels participants més prolífics de les Jornades de Toponímia que organitza la UIB cada any des de fa més de 25 anys. Precisament un dels seus temes preferits ha estat aquest poble.
LLorito no, LLoret.
El antic i vertadera nom de Lloret era Manresa. El candi va venir de mas de militars de castella per espanyolitzar un cop mes toponimins mallorquins que fan referencia a Catalunya.
Enhorabona!