nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Els veïns de Sóller consideren un "insult" la baixada de l'IBI proposada per l'Ajuntament

Més de 300 veïns es van manifestar davant l'Ajuntament de Sóller per reclamar una baixada de l'IBI. | LL.G.

La Plataforma per una Valoració Cadastral Justa a Sóller i el Col·lectiu Albaïna critiquen la decisió de rebaixa de l'Impost de Béns Immobles (IBI) projectat per l'equip de Govern del PP. Els col·lectius veïnals consideren un "insult" cap els ciutadans que la rebaixa només sigui del 0,85 al 0,83% i afirmen que el descens "no és significatiu".

Els col·lectius expliquen que el ple municipal aprovà aquesta setmana una baixada escalonada que haurà d'aprovar-se cada any mitjançant plenari, de 2 punts anuals, assolint el 0,71% l’any 2020. Les entitats afirmen que, per a l'any 2014, "l'IBI no davallarà, sinó que ben al contrari: l’any 2012 l’Ajuntament va recaptar 3.063.000€. Per l’any 2014, la previsió de recaptació prèvia al ple era de 4.719.000€, i, amb la reducció al 0,83%, quedarà "disminuïda" en una recaptació de 4.619.000€".

Així, segons la Plataforma i Albaïna, l'any que ve "els sollerics pagaran 1.016.000€ més que l’any 2012" i que, pel que fa a la resta d'anys, en els quals continuarà pujant la base liquidable, es tracta d'una situació similar. "El PP només parla dels doblers que deixarà d’ingressar, però no parla de la brutal pujada que patirem fins a l’any 2021. A ulls dels qui governen, això es veu com una davallada de 100.000€, el qual, repartit entre tots els sollerics, resulta insignificant", argumenten.

Tipus impositiu
Els dos col·lectius consideren que la rebaixa "es troba molt distant del 0,55% demanat per més de 1300 sollerics; és a dir, una demanda d'un tipus impositiu similar al de la resta de poblacions de la comarca". "Essent conscients de la realitat econòmica de l'Ajuntament, ja des de bon principi s'acceptava arribar a pagar més, però d'una forma no tan exagerada com la que suposarà encara ara. Amb un 0,55%, l'any 2021 un habitatge que el 2011 pagà 950€, pagaria 1.513€", afirmen.

Així, asseguren els col·lectius, amb un 0,83% per al 2014, "el municipi de Sóller passa tan sols d'una tercera a quarta posició del rànking de pobles amb un tipus impositiu urbà més elevat, i es manté en primer lloc pel que fa al tipus impositiu a zona rústica, que es manté en el 0,90%".

Les entitats consideren que malgrat l'anunci de rebaixa plantejat pel PP, els sollerics "pagaran, el 2021, 3.677.000€ més. És a dir, el doble que l’any 2011", mentre continuarà la "pressió fiscal per als ciutadans".

Mobilització ciutadana
La Plataforma i Abaïna consideren que la baixada del tipus impositiu per a l'any que ve "no és mèrit de l'equip de govern, sinó de la ciutadania". "En les darreres setmanes s'ha posat de manifest com ha estat la pressió ciutadana que ha actuat de catalitzador, posant la problemàtica a primera línia d'importància en l'àmbit polític municipal. Així, en cas de què els sollerics no haguessin sortit al carrer, la rebaixa en cap cas s'hagués aprovat", recorden.

Les entitats rebutgen el que consideren un "menyspreu" de l'Ajuntament cap als sollerics, "utilitzant aquests com a titelles i prioritzant el fet de penjar-se la medalla". "Denunciem que el procés s'hagi duit a terme sense cap tipus de diàleg ni consens, tot i la importància que té per a les economies familiars, no havent tengut en compte l'equip de govern ni a les entitats ciutadanes que s'han mobilitzat ni a la resta de l'equip de govern", afirmen.

Finalment, la Plataforma i Albaïna anuncien que continuaran amb les demandes "per a trobar una solució justa a la problemàtica de l'IBI" provocada per la revisió cadastral del 2012, alhora que convocaran una nova "assemblea informativa" vista "la nul·la voluntat de l'Ajuntament de donar a conèixer la situació". La reunió ciutadana es farà el pròxim dijous 14 de novembre a les 20 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per leiB, fa mes de 10 anys

Molts d'ajuntaments revisaren els seus cadastres en el moment àlgid de l'anomenada bombolla immobiliària (quan els pèrits taxaven els immobles molt per sobre del seu valor real -vegeu el que ha passat amb les hipoteques i els desnonaments-).

Això, juntament amb els permisos d'obra, va fer augmentar els seus ingressos d'una manera espectacular i va permetre que batles de tot l'espectre polític sadollassin la seva estufera i megalomania.

Ara molts d'ells es troben en dificultats només per mantenir mínimament en funcionament infraestructures sobredimensionades als seus municipis i com que, amb la crisi i l'esclat de la bombolla, han disminuït els ingressos, han de recaptar d'on sigui i...

Paga beneit !

Alguns, els que poden, volen i són sensibles a les demandes dels seus ciutadans, intenten aplicar un tipus impositiu més baix, dins el marge que tenen per fer-ho, però altres no s'ho poden permetre o col·lapsarien l'ajuntament.

El que caldria fer és actualitzar el valor real dels bens immobles (molts no vale ni un 50 % del seu valor actual) i aplicar-hi una taxa raonable i equitativa.

Si no actuen amb seny la majoria pagam i, amb els anys pagarem, com si tots visquéssim al Passeig Marítim o a Son Vida.

Entre retallades de sou, de prestacions socials, d'atur i de pujades d'imposts si un dia no podem pagar, que farem ? O, millor dit, què faran ells?

Valoració:-2menosmas
Per Joan M. Gelabert, fa mes de 10 anys

Encara és més que la ridícula pujada del 0.25 de les pensions.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente