nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Les campanes de Mancor deixen de tocar les hores durant la nit

Un nouvingut que té el domicili prop del campanar al·legà que el renou no el deixava descansar. El poble “està una mica indignat”, reconeix el rector

22950
Les campanes de Mancor foren restaurades encara no fa un any. | CURRO VIERA

Les campanes de Mancor de la Vall només repiquen entre les 8 del matí i la mitjanit. De nit (de les 00 a les 8 hores) no sonen. No toquen ni les hores ni els quarts. La decisió d'aturar-les és del rector, Josep Ramon Ortega, que l'ha presa després que un veí amenaçàs de posar una demanda si no les aturaven.

Aquest diari no ha pogut parlar amb la persona que demanà que no repicassin de nit. Això no obstant, diferents fonts han apuntat que és una persona que no és del poble, però que s'hi traslladà fa 7 o 8 anys. Sembla que té el domicili molt a prop del campanar i que, de nit, el so de les campanes li impedia dormir. Per ventura, aquesta persona s'instal·là a Mancor -una localitat de tan sols un miler d'habitants- cercant-hi tranquil·litat, per fugir del renou de la ciutat. Quan hi arribà, es mesclà amb els nascuts allà, però amb el temps se n'ha decantat, indiquen mancorins amb qui ha parlat dB.

Aquesta persona es va adreçar a l'Ajuntament per reclamar que les campanes s'aturassin de nit. Aleshores, el Consistori ho comunicà al rector. Davant l'amenaça que si no ho feien acudiria als tribunals de Justícia, i després de consultar-ho amb els juristes de l'Església i del Consistori, Ortega va manar aturar-les. "La normativa de renou és molt clara. Els advocats ens advertiren que si anàvem als tribunals, possiblement hauríem perdut el litigi", manifestà el rector. Joan Antoni Ripoll, tinent de batle de Mancor, va confirmar la informació i afegí que al veí se li oferí la possibilitat que deixassin de tocar els quarts, però el nouvingut no ho hauria acceptat.

Els veïns, indignats

Ortega explicà que el poble "està una mica indignat". "S'han sentit tocar les campanes tota la vida, ho entenc", afegí. "L'equip de govern voldria que repicassin. Feim costat al poble", manifestà Ripoll.

Cal recordar que les campanes de Mancor varen ser restaurades encara no fa un any. L'operació (es varen haver d'enviar al País Valencià, va caldre una grua per enfilar-les, etcètera) costà 35.000 euros i es finançà gràcies a les aportacions dels mancorins. Per Sant Joan (24 de juny) s'estrenaren.

Al poble de Sant Mori (Alt Empordà) succeí un cas similar. Els tribunals de Justícia ordenaren que les campanes just tocassin de les 8 del matí a mitjanit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per NANI, fa mes de 10 anys

Ahora voy a hacer demagogia barata como ha hecho el Sr cura desde su púlpito, Si tan buen cristiano se considera, y teniendo en cuenta los tiempos que están corriendo, más le valdría a este buen sr que, dicho sea de paso, no es del pueblo, haber "aconsejado" desde su púlpito que los casi cuarenta mil euros que ha costado arreglar las benditas y cristianas campanas, se donasen a un banco de alimentos para que unas cuantas familias comieran, pq os aseguro que en Mancor también las hay. Eso sí, digamos a esa gente que a la hora de comer o cenar estén atentos al tañir de las campanas pq eso les aliviará el dolor que sienten pq no pueden comer o están a punto de quedarse en la calle,
Decir ya de paso a todos aquellos que está condenando y justiciando al vecino que ha hecho cumplir la ley.... que dicho sr es tan vecino del pueblo como ellos, pq está empadronado en el ayuntamiento. Cosa que no se puede decir del Sr Cura que ni vive ni está empadronado en Mancor. Además... el sr cura alega como justificación a que las campanas suenen de noche, el hecho de que toda la vida han sonado....... me parece justo que suenen y que cuente con mi firma de apoyo, eso sí, que lo hagan como toda la vida han sonado: manualmente (que venga cada noche al pueblo y las haga sonar él personalmente)

Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys

A jo els que me molesten son els coxes i la gent que crida per els carrers o que duen el tunka tunka ben fort a dins el coxe amb la finestra oberta, i ni l'ajuntament ni la policia ni els juges no hi fan res. El toc de les campanes m'ajuda a relaxarme

A n'aquests putes urbanites que no els agraden els pobles que sen vagin a ca seva.

Un referendum al poble es lo que s'hauria de fer, com fan a Suissa. Que no ho va aprendre aixó en JR quant va anar a Suissa?

Valoració:-1menosmas
Per 2010, fa mes de 10 anys

Si no volia sentir campanes,perqué s´ha instalat al costat dúna esglesia.Si no vols pols,no vagis a l´era.

Valoració:2menosmas
Per Ma, fa mes de 10 anys

Doncs el lloc de procedencia del nouvingut, o si és nouvingut, SI te importancia, perque a Mallorca estem massa acostumats a que ens trepitjin, i això és una anomalía que ens hem de curar..
Mes de la meitat dels 8.000 municipis d'Espanya tenen rellotge a l'esglesia o als ajuntaments, i és una costum i tradició que a molta gent, a mes li és útil. Els maniatics s'han d'anar a viure a l'Everest, allà no hi ha renou.
Tal volta això és resoldria amb una consulta popular, això tan democràtic i que fa tanta por als cacics ...

Valoració:9menosmas
Per jrbs, fa mes de 10 anys

Hostes vindran, que de casa ens treuran.
Que s'en vagi a viure a Can Pastilla, i sabrá de veres que és renou d'avions, en aquest cas.

Valoració:-1menosmas
Per Sergis, fa mes de 10 anys

Me pareix increïble que qualcú pugui demanar això, i encara més increïble que li facin cas.
Si no vol escoltar les campanes donant les hores, que no visqui a un poble.
Sembla mentida,,,,,,
Que posi la denuncia. A veure el que diu el jutge.

Valoració:1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 10 anys

Potser 35000 euros ho trobau una despesa gran, i es 50.000 MILIONS d'euros que haurem de donar al bancs que mos han ficat dins tot aquest merder? (bancs i caixes que, per cert, pagam entre tots, i a qualcú, per afegitó, li hauran pres ca seva)

Valoració:-1menosmas
Per Baciner, fa mes de 10 anys

Aquestes despeses de 35,000 euros per adobar dues campanes són excessives.

Valoració:-1menosmas
Per Baltasar Daviu, fa mes de 10 anys

Jo som mallorquí i de poble i no tenc cap necessitat de mesclar-me amb els meus conciutadans: " Cadascú a ca seva, i ets assotants a Ca'n Coll ", Quant a aquesta persona ha fet bé a decantar-se d'aquesta gent, que el fan tornar dolent.

Valoració:1menosmas
Per Maria de, fa mes de 10 anys

Molt bona, sor Matilde!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente