La futura llei de costes, que prepara el Govern de l’Estat, suposa una “privatització encoberta” del litoral. Així ho creu PSM-IV-E, que ahir alertà de les amenaces que suposa la normativa a les Illes, sobretot perquè la nova definició del domini públic marítim i terrestre pot deixar fora de l’àrea protegida urbanitzacions que no tenien tots els serveis i que s’havien aturat en el seu moment, com la de cala Tuent (Escorca), que ara es podrien revifar.
Segons avisà ahir el diputat nacionalista Antoni Alorda, la futura llei obligarà a fer una nova delimitació del domini públic a les Illes Balears. Abans que això passi, considerà que la Demarcació de Costes (i també l’Executiu)haurien de fer públics informes sobre quines concessions d’usos privatius sobre el domini públic s’han donat a l’Arxipèlag i quins problemes han originat, per saber així què és el que ara es legalitzarà.
Aquest és un dels punts de la proposició no de llei que la coalició progressista ha registrat al Parlament, una iniciativa amb la qual pretén que el Govern hi prengui partit per la transcendència que tindrà la reforma sobre una comunitat insular com la balear.
“Els missatges que desprèn l’informe de l’avantprojecte de la futura llei de costes apunten a més privatització del litoral, a blindar les concessions i a allargar-les i a permetre’n de noves. Això és el contrari del que caldria”, afirmà Alorda, qui rebutjà la possibilitat que les concessions donades per 30 anys i que s’esgotaven al 2018 es puguin allargar 75 anys més. Al mateix temps, denuncià el greuge que es provocaria respecte d’aquells a qui s’ha esbucat edificis en compliment de l’actual Llei de costes, com passà a cala Tuent.
Amb tot, el principal element de temor dels nacionalistes és el canvi en la deficinició del domini públic, que pot suposar que la franja de protecció de 100 metres que hi havia ara per als espais urbanitzables passi a ser només de 20 metres per als coneguts com a “falsos urbans”, urbanitzacions que no tenien tots els serveis, sempre que es demostri que són anteriors a l’any 1988. “És una amenaça”, remarcà el diputat Antoni Alorda .
No és l’única. Segons ell, la nova delimitació del domini públic també deixa fora espais inundats, com les salines, que fins ara s’hi incloïen i que ara es podrien privatitzar. El mateix passaria amb les dunes fòssils.
Només ho tem? Quins il·luminats.