La declaració de la Serra blinda la protecció del Guix

Els propietaris de les finques es varen mostrar preocupats pels possibles efectes “restrictius” del dictamen de la Unesco

El Consell de Mallorca esperarà la resolució judicial sobre la urbanització del Guix. | M.R.

TW
12

L'exconsellera insular de Territori, Maria Lluïsa Dubon, advertí ahir el PP que, si la normativa de protecció territorial establerta a la serra de Tramuntana es rebaixa, es posarà en perill la declaració de Patrimoni de la Humanitat concedida per la Unesco aquest dilluns. L'exconsellera, que impulsà la candidatura de la Serra, assenyalà que la declaració "d'alguna manera blinda la normativa" actual en matèria urbanística, territorial, ambiental i patrimonial fixada en aquest entorn natural per l'anterior Govern insular.

De fet, apuntà que si la serra de Tramuntana ha aconseguit aquesta distinció és gràcies a la protecció que se li donà. "Si aquesta normativa retrocedís, possiblement posaríem en perill aquesta declaració". La llei de protecció territorial ha permès, entre d'altres, la desclassificació com a sòl urbà del Guix, pertanyent al terme municipal d'Escorca, on l'Ajuntament del PP cedí una llicència per a la construcció d'un projecte urbanístic d'habitatges unifamiliars i plurifamiliars.

Aquesta llicència està impugnada pel Consell i l'assumpte és ara mateix als tribunals. A més, la revisió del Pla Territorial de Mallorca (PTM) que impulsà l'Executiu d'Armengol establí la desclassificació del Guix per preservar la zona. Els propietaris també impugnaren el pla perquè anava "en contra dels seus interessos".

Sobre aquesta qüestió, la nova presidenta del Consell, Maria Salom, manifestà que caldrà esperar la resolució dels tribunals abans de definir què pensa fer el seu Govern. Tot i així, puntualitzà que "de moment no faré cap revisió" del PTM. Això vol dir que no preveu la retirada de la desclassificació del Guix. El fet que Salom definís ahir el seu posicionament respecte d'aquest projecte era crucial, perquè aquesta mesura proteccionista fou aprovada pel Consell amb els vots a favor de PSOE, UM i Bloc, i no obtingué el suport del PP.

Per la seva banda, l'expresidenta del Consell Francina Armengol mostrà "alegria i orgull" perquè el seu Govern impulsà aquesta declaració, igual que la del cant de la Sibil·la. L'expresidenta incidí que el seu gabinet posà en valor el paisatge de Mallorca i, especialment, aquell que s'ha sabut "conservar", referint-se a la Serra. Apuntà que ara li correspondrà al nou equip de govern desenvolupar el pla d'usos i gestió de la serra de Tramuntana que es va incloure en la candidatura i que necessitarà fonts de finançament per fer projectes a l'indret per reactivar l'economia local.

Propietaris

Els representants dels propietaris de finques de la serra de Tramuntana desconfien de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. El president de l'Associació de propietaris de finques rústiques, Fernando Fortuny, confessà ahir que estava "preocupat" pels efectes que pot tenir el dictamen de la Unesco sobre les seves terres. Recordà que el 95% de la Serra és propietat privada i lamentà no haver tingut informació per part del Consell de quines seran les conseqüències d'aquesta declaració. "Als hotelers els anirà bé, però per a nosaltres suposarà més obligacions i més restriccions", afegí, i advertí que "pot ser el final de la Serra així com l'hem coneguda". La representant de la Defensa de la serra de Tramuntana, Margalida Llobera, va reconèixer que "tot el que sigui un segell de qualitat està bé", encara que alertà del "risc de massificació" que pot comportar la declaració.