cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
18°

La declaració de la Serra blinda la protecció del Guix

Els propietaris de les finques es varen mostrar preocupats pels possibles efectes “restrictius” del dictamen de la Unesco

53430
El Consell de Mallorca esperarà la resolució judicial sobre la urbanització del Guix. | M.R.

L'exconsellera insular de Territori, Maria Lluïsa Dubon, advertí ahir el PP que, si la normativa de protecció territorial establerta a la serra de Tramuntana es rebaixa, es posarà en perill la declaració de Patrimoni de la Humanitat concedida per la Unesco aquest dilluns. L'exconsellera, que impulsà la candidatura de la Serra, assenyalà que la declaració "d'alguna manera blinda la normativa" actual en matèria urbanística, territorial, ambiental i patrimonial fixada en aquest entorn natural per l'anterior Govern insular.

De fet, apuntà que si la serra de Tramuntana ha aconseguit aquesta distinció és gràcies a la protecció que se li donà. "Si aquesta normativa retrocedís, possiblement posaríem en perill aquesta declaració". La llei de protecció territorial ha permès, entre d'altres, la desclassificació com a sòl urbà del Guix, pertanyent al terme municipal d'Escorca, on l'Ajuntament del PP cedí una llicència per a la construcció d'un projecte urbanístic d'habitatges unifamiliars i plurifamiliars.

Aquesta llicència està impugnada pel Consell i l'assumpte és ara mateix als tribunals. A més, la revisió del Pla Territorial de Mallorca (PTM) que impulsà l'Executiu d'Armengol establí la desclassificació del Guix per preservar la zona. Els propietaris també impugnaren el pla perquè anava "en contra dels seus interessos".

Sobre aquesta qüestió, la nova presidenta del Consell, Maria Salom, manifestà que caldrà esperar la resolució dels tribunals abans de definir què pensa fer el seu Govern. Tot i així, puntualitzà que "de moment no faré cap revisió" del PTM. Això vol dir que no preveu la retirada de la desclassificació del Guix. El fet que Salom definís ahir el seu posicionament respecte d'aquest projecte era crucial, perquè aquesta mesura proteccionista fou aprovada pel Consell amb els vots a favor de PSOE, UM i Bloc, i no obtingué el suport del PP.

Per la seva banda, l'expresidenta del Consell Francina Armengol mostrà "alegria i orgull" perquè el seu Govern impulsà aquesta declaració, igual que la del cant de la Sibil·la. L'expresidenta incidí que el seu gabinet posà en valor el paisatge de Mallorca i, especialment, aquell que s'ha sabut "conservar", referint-se a la Serra. Apuntà que ara li correspondrà al nou equip de govern desenvolupar el pla d'usos i gestió de la serra de Tramuntana que es va incloure en la candidatura i que necessitarà fonts de finançament per fer projectes a l'indret per reactivar l'economia local.

Propietaris

Els representants dels propietaris de finques de la serra de Tramuntana desconfien de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. El president de l'Associació de propietaris de finques rústiques, Fernando Fortuny, confessà ahir que estava "preocupat" pels efectes que pot tenir el dictamen de la Unesco sobre les seves terres. Recordà que el 95% de la Serra és propietat privada i lamentà no haver tingut informació per part del Consell de quines seran les conseqüències d'aquesta declaració. "Als hotelers els anirà bé, però per a nosaltres suposarà més obligacions i més restriccions", afegí, i advertí que "pot ser el final de la Serra així com l'hem coneguda". La representant de la Defensa de la serra de Tramuntana, Margalida Llobera, va reconèixer que "tot el que sigui un segell de qualitat està bé", encara que alertà del "risc de massificació" que pot comportar la declaració.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Liliana Pons, fa mes de 12 anys

Josep Andreu els doblers que hagin gastat per preservar la nostra estimada Serra de Tramuntana ben gastat estan, no pas els que gastaven altres en maquetes per una òpera, o per estudis de grans infraestructures que al final han hagut d'arranjar altres, com ara: el Metro, el PalmArena... o mantenir una colla de dropos i a més pagar-lis el palauet per viuré com a "marajas". La Serra de Tramuntana so val, felicitats al equip de Govern del Consell de Mallorca presidit per na Francina Armengol.
Visca la nostra terra!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:2menosmas
Per Josep Andreu, fa mes de 12 anys

No hi estic gens d'acord, amb la declaració.
Amb quina legitimitat s'han gastat TANTÍSSIMS doblers? (no han dit les xifres de la despesa total. Podrien dir, per favor, què val un sol cartell de propaganda de la Serra dels que han col·locat arreu?)
Aquesta declaració no suposa cap inversió per protegir el paisatge cultural de la serra. Tot el contrari. Les inversions aniran a fer els aparcaments per autobusos que diu el pla de gestio que s'han de fer, i un munt d'infrastructures noves. Hotelers, estau d'enhorabona. Noltros, els mallorquins, veurem un dia com haurem de demanar permís per anar a Biniaraix, o lo que és pitjor, pagar per fer-ho.

Valoració:0menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 12 anys

N'hi ha que ens n'alegram per la nostra terra.

N'hi ha que se n'alegren per un partit polític.

¡¡¡

Valoració:8menosmas
Per Carla, fa mes de 12 anys

ENHORABONA A FRANCINA ARMENGOL i a tot el seu equip.
Nostra terra mallorquina beneïu, Marededeueta; perquè damunt Sa Roqueta, qui no és un bord, Vos estima. ....
Fer-me veure allò verd blau no ho podran aconseguir; que jo som molt mallorquí i, com a bon pelegrí, de la Verge som esclau.
(fragments canço de Guillem d'Efak "Per pujar a LLuc a peu") Publicacions del Santuari de Lluc
Visca la Serra de Tramuntana al món!

Valoració:-8menosmas
Per toni, fa mes de 12 anys

Els del PP ho tenen molt fàcil: que Escorca i el PP treguin la demanda contra Es Guix, i s'ha acabat.
Són uns fariseus. Tot i això la primera a la foto.

Valoració:9menosmas
Per jrbs, fa mes de 12 anys

Maria Salom te la OBLIGACIÓ, com a primera representant dels ciutadans i ciutadanes de Mallorca, de mantenir el nou status de la Serra de Tramuntana, pel be de Mallorca i de cara a la Historia.
No te cap excusa, ara per incomplir les prescripcions de la UNESCO i tornar enrera.

Valoració:12menosmas
Per pere, fa mes de 12 anys

Molt bé però amb reserves. Esper q no vinguin riuades de turistes al meu poble. Volem tranquilitat!!

Valoració:6menosmas
Per Visca la Mare de Deu de LLuc., fa mes de 12 anys

Em sap greu per el Actualment Conseller i ex-batle de Escorca el Sr. Gomes que posa tot el seu esforç perque el guix deisas dèsser el guix. Ho sent molt sr gomess pero pareix que la Mureneta de Lluc no ho vol i ens ha escoltat.

Valoració:22menosmas
Per Depertau i indignauvos, fa mes de 12 anys

Trob que el PP ha fet molta via a moure els seus titelles per preparar el terreny per incomplir totes les indicacions de la UNESCO, esperem que no tenguin temps de patir la vergonya de veure com els organismes internacionals de proteccio de la cultura i el patrimoni ens lleven la declaracio pels interessos especulatius de 3 o 4. I val la pena recordar que la declaracio valora l'accio de l'home, però l'accio de l'home feta amb seny, els oliverars, els marges, els camins, però no els Guixos vergonyosos, negocis dels de sempre.

Valoració:22menosmas
Per Tià, fa mes de 12 anys


Veig que el diari ha esborrat el missatge precedent. Vos deveu recordar de què anava.

Idò jo vull dir, ben clar i llampant, i ben fort, que, tot i que no m'hauria expressat amb els mateixos termes, estic completament d'acord amb el contengut.

Vejau aquesta frase d'en Miquel dels Sants Oliver: "Mallorquins, poble de venals o de venuts". Dissortadament, i per bé que no es pot aplicar a la totalitat dels mallorquins, bona part de raó tenia.

Aquests dies, quatre coneguts del meu poble, votants impenitents del PP, m'han vengut a gemegar: "Què trobes, que ara s'apugen els sous, què trobes...?". Els he enviats a fer punyetes: "Sou vosaltres qui ho heu volgut. Heu fet la vostra. El mal és que, als mallorquins decents i conscients, ens heu fotuts bé. Ara que vos estopegi qui n'hagi de treure el profit. Nosaltres prou feines tendrem a fer els possibles per defensar el nostre país d'aquests carronyaires".

Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente