cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
25°

Sa Pobla tem que la crisi del cogombre passi factura a la patata

Els pagesos, preocupats perquè podria desbaratar el final de la campanya d'exportació. Unió de Pagesos remarca que la qualitat de la patata mallorquina està garantida

53070
La patata d'exportació passa uns controls de qualitat rigorosos. | Efe

Encara que Alemanya va reconèixer ahir que els cogombres procedents de l'Estat espanyol no són els causants de l'epidèmia, els pagesos de sa Pobla temen que la crisi acabi afectant negativament les exportacions de patata.
"Si els consumidors europeus continuen dubtant de les garanties sanitàries de l'hortalissa produïda a l'Estat espanyol, sí que es podria desbaratar el tram final de la campanya d'exportació", opina Joan Mateu, gerent del portal Mateu Export. "No hi ha res segur, hem de prendre'ns amb cautela les notícies que arriben", explicà Mateu, qui també lamenta que "es jutgi amb lleugeresa el sector agroalimentari espanyol, tant els agricultors com les grans empreses".

La marjal poblera produeix tres collites de patata: la patata extra-primerenca, la primerenca i la de gra. D'aquí a quinze dies o tres setmanes finalitzarà la campanya de patata extraprimerenca i primerenca, la que s'exporta a l'estranger i que genera un volum més elevat de negoci. Els pagesos poblers temen que la crisi del cogombre faci malbé el final d'aquesta campanya. Tot i que la major part de la producció ja està venuda, als magatzems encara hi queda patata pendent de vendre. El mal arribaria si ara se n'anul·lassin les comandes. Joan Company, director general del portal S'Esplet, lamenta que alguns països europeus hagin prohibit l'entrada d'hortalissa procedent de l'Estat espanyol, a causa de la crisi del cogombre, i sospita que tot plegat "condicionarà el final de la campanya d'exportació". "Fa mal saber com acabarà, ens hi jugam molts d'euros", afegeix. Això no obstant, Company també considera que "encara és massa prest per valorar com ha anat la campanya".

"Alarma innecessària"

Biel Torrens, secretari general del sindicat Unió de Pagesos, és d'un altre parer. "La crisi provocada pel cogombre no es pot relacionar amb la patata. No seria just ni lògic. Mesclar cogombres amb patates és crear una alarma innecessària", manté. Torrens va més enllà i recorda que la patata d'exportació "arriba en condicions òptimes" als països que la compren. "És una producció molt mimada, els controls de qualitat que passa són molt rigorosos", afegeix. En aquest sentit, Torrens llançà un missatge de tranquil·litat als consumidors mallorquins: "L'hortalissa d'aquí és bona".

Crida a la calma i màxima vigilància

Ara per ara, les Balears no han registrat cap incidència relacionada amb el consum de cogombres, ja que no s'ha detectat cap persona que pogués estar afectada per aquest producte, tal com confirmà la directora general de Salut Pública de la Conselleria de Salut i Consum en funcions, Margalida Buades. D'aquesta manera, aquest departament volgué tranquil·litzar la població balear; a més, també apuntà que, des del moment en què la Direcció General de Salut Pública va tenir coneixement d'allò que passava a Alemanya, es varen activar els protocols "estandarditzats" per a la Vigilància de la Salut i la Seguretat Alimentària que marca la normativa europea.

Per tant, Buades descartà que a les Balears hi hagi cap cas de suposada intoxicació per aquest producte, com ha succeït a Alemanya. Amb tot, la directora general assenyalà que la Conselleria de Salut treballa "coordinadament amb les autoritats estatals" per analitzar la situació i determinar les possibles actuacions que calguin. Finalment, Buades assegurà que els consumidors de les Balears "no han de tenir por a l'hora d'adquirir cogombres". Allò que sí que han de fer, remarcà, és respectar les normes bàsiques d'higiene a l'hora de consumir fruites i verdures.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.