Tres àguiles coabarrades reintrodueixen l'espècie a Mallorca

La Conselleria de Medi Ambient ha engegat un pla de recuperació de l'au que fa uns 40 anys que s'extingí de l'illa

TW
1

Avui han arribat a Mallorca tres exemplars d'àguila coabarrada (perdicera, en espanyol; Hieraaetus fasciatus), una espècie extingida a l'illa fa 40 anys, que es reintroduirà a partir mitjançant un pla de recuperació del qual aquestes aus són els primers individus. L'arribada d'aquests tres pollastres, dos mascles i una femella d'uns 40 dies d'edat, procedents d'Andalusia, obeeix al pla de recuperació de l'espècie posat en marxa per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, segons ha informat el Govern en un comunicat. Després d'un període d'adaptació, els tres exemplars seran alliberats definitivament en el medi natural a la zona nord de la Serra de Tramuntana, portant transmissors que permetran fer-los un seguiment dels seus moviments i desplaçaments.

Els tècnics de la Direcció General de Biodiversitat ja han mantingut reunions amb propietaris i camperols del nord de la Serra de Tramuntana per explicar i donar informació sobre el pla de reintroducció, i comptar amb la seva participació. A més, el pla compta amb la col·laboració de la Fundació Natura Parc i de l'associació GREFA, una entitat amb seu a Madridque realitza la cria en captivitat i la provisió d'exemplars de l'espècie per a la seva reintroducció, així com amb el patrocini de Vinyes Mortitx i Xarxa Elèctrica d'Espanya.

L'àguila coabarrada va desaparèixer de Mallorca fa 40 anys a causa de la intensa persecució que va patir la fauna carnívora fins a la segona meitat del segle passat. La seva captura estava fins i tot premiada per les Administracions, que pagaven pel lliurament de grapes i caps de rapaços. El 1966, els rapaços van ser protegits, però aquesta casta d'àguila ja s'havia extingit a les Illes Balears. Ara, la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat ha posat en marxa aquesta iniciativa per tornar l'espècie a la Serra de Tramuntana mallorquina, per a la qual necessitarà el suport i la col·laboració dels seus habitants i usuaris, propietaris i camperols.

A partir d'aquest any, s'alliberaran més exemplars d'àguila criats en captivitat o amb dificultats de supervivència en nius de la Península, així com d'altres de recuperats en centres de rehabilitació de fauna silvestre de comunitats autònomes com Andalusia, Extremadura, el País Valencià o Catalunya. L'arribada de les àguiles coabarrades ha comptat amb la supervisió del Director General de Biodiversitat, Vicenç Vidal, i del cap del Departament de Biodiversitat, Joan Mayol.