La indústria de la fusta a la capital del Llevant des del segle XVI fins a l'actualitat és l'eix central del nou llibre de l'historiador Sebastià Sansó. Amb Els fusters de Manacor, Sansó vol desgranar un dels puntals bàsics de l'activitat productiva de la ciutat. "S'ha de tenir en compte que els dos pilars de l'economia de Manacor eren el sector de les perles i el de la fusta", explica l'historiador.
Així, l'autor, que ja va fer una recerca sobre el negoci de les perles, emprèn el viatge al món de la fusta "a partir de fonts orals, amb una quarantena d'entrevistes a fusters d'edat, i fonts documentals de l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Manacor i l'Arxiu del Regne de Mallorca" per donar a conèixer la indústria d'aquest ram a Manacor, fins ara "mancada de bibliografia".
Tradició
Sansó manifesta que "la majoria de fusters seguien la tradició familiar d'aquesta feina, cosa que n'era una constant, però basta mirar ara que la branca de fusteria d'algunes escoles de formació comença a no ser-hi present". "Els fusters feien la tasca que els demanaven: tant era si havien de fer escales de figuera, bigues, sínies, carros, cadires com cadafals, atès que no sempre hi havia feina de la seva pròpiament dita", afegeix l'historiador arran de la investigació.
Les dècades dels seixanta i setanta del segle passat es poden considerar com les de l'auge d'aquesta activitat a Manacor, amb "prop de 2.000 persones dedicades al ram de la fusta i del moble i devers 400 fusteries".
De fet, Sansó assenyala que fins a principi del segle XX hi havia més fusters en pobles com Binissalem, Inca i Felanitx que a la capital del Llevant, "on el sector encara no era de primer ordre", atès que elaboraven formes per a sabates, entre altres ocupacions.
Dificultats
Això no obstant, l'estudiós recorda que la indústria "sempre ha tingut moments bons i dolents: la crisi del petroli de 1973 ja afectà aquest gremi, sobretot perquè els mobles fabricats a l'Illa eren més cars a causa de la insularitat". Pel que fa a l'actual recessió econòmica, l'autor d'Els fusters de Manacor deixa entreveure que, amb vista al futur, els obrers del món de la fusta i del moble "s'hauran d'acostumar a diversificar la feina i adaptar-se als nous temps" per tal de continuar amb l'ofici que va donar renom a la ciutat.
Qui ho edita?