La recuperació de la línia ferroviària Manacor-Artà, que es va obrir l'any 1921, suposa també la restauració i la protecció d'un ric i valuós patrimoni. Des que les obres s'iniciaren fa més de mig any, la Conselleria de Mobilitat i Medi Ambient ha aconseguit la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) dels jaciments de Can Parrino i de les Cases, després de realitzar prospeccions arqueològiques de sondeig a les zones afectades, tot d'acord amb les directrius de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric.
Pel que fa al patrimoni ferroviari catalogat, s'han de destacar fins a una vuitantena d'actuacions en tasques de drenatge i en la incorporació de murs a mode de segones aletes. En altres, de més dificultat, s'han executat noves infraestructures emprant les mateixes peces de maçoneria.
Túnels
La línia Manacor-Artà disposa de tres túnels. Les noves exigències en matèria d'electrificació i els resguards de seguretat han obligat a ampliar-los 80 centímetres en tot el perímetre. Seguint les indicacions dels tècnics de Patrimoni, s'han retirat les impostes i les dovelles dels embotellaments per ser reutilitzats en els túnels de reconstrucció.
A l'antiga possessió de la Torre Nova, a prop de Son Carrió, s'hi construí un petit túnel de 22 metres, ben a prop de les cases. Ara, emperò, deixant el túnel antic, ja que una possible ampliació podia afectar les edificacions, s'ha optat per un pas superior de 5 metres. A Son Servera s'hi ha estudiat la creació d'un vial paral·lel a la via d'uns 3 metres d'ample que també serà ocupat per part del talús trinxera vora l'estació.
Les estacions
Pel que fa a les antigues estacions de Son Carrió, Son Servera i Artà, s'estan restaurant de manera que l'acabat sigui fidel a l'estètica original, tot recuperant la teula perquè sigui reaprofitada. A més, a Son Servera es recuperarà l'element de venda de bitllets i a Artà, els edificis adjacents, on es preveu instal·lar uns banys i un bar. S'ha de recordar que la reforma i rehabilitació de l'estació de Sant Llorenç ja començà el juny de 2009. Els ponts existents són elements considerats d'alt valor patrimonial que es conserven per a ús ferroviari. La necessitat d'ampliació de la plataforma per incloure-hi els requisits de senyalització, electrificació i seguretat obliguen a ampliar aquestes estructures.
Un altre element d'interès són les casetes dels guardabarreres, que seran totes restaurades. N'hi haurà que podran ser rehabilitades al mateix indret i d'altres, per qüestions del projecte, s'hauran de reubicar a les proximitats de la via perquè siguin visibles per part dels usuaris. En aquests casos, es recuperen tots els elements aprofitables, tant de pedra com ceràmics, de manera fidel.
Juanmimi, tens més raó que un sant. :-)