algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Bauzá frena la moció a favor de la normalització lingüística

El PP de Marratxí vota en contra de la proposta del PSM, que reclama l'aplicació i la protecció de la Llei del català. Sol·licitaren que se'n tinguessin en compte les varietats insulars

43310
El PP de Marratxí vota en contra de la proposta del PSM. | Ferran Aguiló - S.Amengual

El debat lingüístic es resisteix. L'Ajuntament de Marratxí, que presideix el líder del PP a les Balears, José Ramón Bauzá, rebutjà ahir una moció del PSM per garantir el respecte a la Llei de normalització lingüística. La moció tingué els vots favorables del PSM, el PSOE i un regidor del Grup Mixt, mentre que un altre edil del Grup Mixt i els populars hi votaren en contra. Tanmateix, aquest va ser un dels punts més calents del ple d'anit. Aquesta moció ja tingué el suport del PP en els ajuntaments d'Inca, Alaró i sa Pobla. Ahir, però, tenir un interès afegit. Com bé manifestà el regidor del PSM, Joan Francesc Canyelles, "aquesta moció es presenta arran de les declaracions del president del PP i batle de Marratxí sobre la seva intenció de reformar la Llei de normalització lingüística i derogar el Decret de mínims". El nacionalista volia que el líder popular deixàs "clara" la seva actitud al respecte i que es produís el debat entre ambdós.

Aquest debat, però, no es produí, ja que Bauzá cedí la paraula a la regidora de Cultura, Maria Magdalena Garcia, qui s'encarregà de defensar l'actitud del seu partit al respecte. Així, Garcia va explicar el parer del PP sobre un debat, "que tinc la sensació que ja s'ha produït altres vegades i en el qual tenim la mateixa opinió". Així mateix, la regidora també defensà el batle -qui tenia assegut just devora- i aclarí que les declaracions de Bauzá "són compatibles" amb estimar "la nostra llengua, la nostra identitat i la nostra cultura".

Puntualitzacions

En qualsevol cas, i per poder votar a favor de la moció, el PP marratxiner proposà incorporar una sèrie de puntualitzacions. Així, demanaren que on apareix "el català" s'hi afegissin "les modalitats insulars". Sobre el punt perquè "els escolars de Balears puguin usar (...) la llengua catalana i la llengua castellana (...)", sol·licitaren que s'hi adherís "i promogués la normativa que ho faci possible" amb la finalitat que hi hagi "un major equilibri entre ambdues llengües". Finalment, reclamaren que es canviàs "el nostre país" per "la nostra comunitat autònoma".
El regidor del PSM, però, no acceptà cap modificació perquè, segons va dir, "vull que us definiu d'una vegada i no ens vengueu més motos".

A més, Joan Francesc Canyelles lamentà l'actitud dels populars sobre el tema lingüístic ja que, segons el seu parer, "es crea una crispació que no hi era". Així, recordà que d'altres membres del Partit Popular ja alçaren la veu contra les declaracions de Bauzá sobre el català a les Illes Balears. En qualsevol cas, el batle de Marratxí es va limitar a escoltar el petit debat protagonitzat entre Maria Magdalena Garcia i Joan Francesc Canyelles i a matisar al regidor nacionalista sobre les seves ganes de tractar el tema directament amb ell: "Vostè presenta una moció perquè la votem i això és el que feim". Acte seguit es va dur a terme la votació i immediatament es va donar pas a la següent moció de l'ordre del dia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 20
Siguiente
Per coco, fa mes de 13 anys

Bueno, Josep Lluis, no tan aprisa, yo me he disculpado cosa que muchos de los tuyos, con insultos mil veces peores , nunca han hecho. Saber disculparse hoy en dia es muy importante y no por eso no sepa defenderme democraticamente, que tiene que ver el tocino con la velocidad. Si no aceptas disculpas, allá tu, yo más no haré.
Sí, voy a ir a tu terreno, venga.Europa es válida, perfecto, entonces vives en uno de los paises que la forman, y aunque no te sientas español, lo eres, te guste o no. Mas adelante si algun dia cambian las cosas, que dificil lo veo, veremos. De momento, no.
Referendum? me parecería perfecto, lo que sucede es que el gobierno de tu pais, España, no lo permitiria. Lo único que te queda aquí y en cataluña es una consulta popular y nada más. Aparte de ello, si se hiciera un referendum para que Mallorca fuera independiente, te caerias de culo al ver el resultado, y sigo, y si se hiciera otro para que las islas formaran parte de Cataluña, creo que volveriaas a caerte y de un piso más alto.
El derecho internacional,si estoy de acuerdo, pero lo veo muy lejano, veo más cerca los juzgados de avenidas que no los de Estrasburgo, como comprenderas, poco me importan. Así que sin insultarte ni nada parecido, no vayas a ofenderte y no te siente bien la cena, puedes mirar a América, a China o al Perú, a mi pum.
bonanit.

Valoració:3menosmas
Per mac, fa mes de 13 anys

No som castellans de Mallorca, Mallorca no és Castella ni la llengua d'aquí és el castellà. Per què punyetes ens han d'imposar la seva llengua? La llengua que els mallorquins tenim l'obligació de saber és la nostra, el català.

Valoració:2menosmas
Per Josep Lluís, fa mes de 13 anys

COCO, no me quadra que en primer lloc me diguis "amigo" i després persistesquis en l'insult. El que veig és que no saps defensar les teves idees democràticament i mitjançant el diàleg (ja que no saps parlar sense l'insult).

També veig que t'has apressat a eliminar Europa de les meves opcions! Idò me sap molt de greu! Jo som més europeu que espanyol (pequè això ho he triat jo i hi estic d'acord). Europa continua essent vàlida i legítima perquè, entre altres coses, així és com ho han decidit a tot l'Estat español.

M'has reconegut que tot poble té dret a escollir el seu destí. Un referéndum segons el dret internacional (que no solament europeu) és perfecte.

Esper que estiguis d'acord amb el dret internacional (o tampoc puc mirar a Amèrica ara? ),

Valoració:1menosmas
Per coco, fa mes de 13 anys

cuando digo catalanistas independentistas, me refiero claro está , a los que viven aquí y quieren a toda costa que esto forme parte de la independencia catalana.
Los indep de barcelona, tanto me dan, por mí, que les den la independencia de una vez, pero las islas, que no las toquen. ESE ES EL CONCEPTO.

Valoració:4menosmas
Per coco, fa mes de 13 anys

Amigo mio, no gires la tortilla tan aprisa. Que aquí quien siempre ha mandado en barco a los demas son los tuyos. O tal vez me equivoque pero desde que soy pequeño a todo foraster, le envian de palabra en barco de rejilla a su tierra, de modo que si te has ofendido, lo siento pero no van por ahi los tiros. Yo digo catalanes a cataluña, si tanto quieres esta tierra, deberias pensar de otra manera.A mi me la trae al pairo si la cultura esta ligada a cataluña o no, Cataluña está ahi arriba y ya está.Tienes razón, todo pueblo tiene derecho a elegir su destino (unesco), entonces, por donde empezamos, a qué hacemos caso, al estatut, a la constitución, a que.
En primer lugar defínete, eres mallorquin? o eres catalan? o eres un catalan de mallorca? eres español?
Cuando lo sepas, ve a los papeles en vigor y mira donde vives, ah , y deja estar a Europa tranquila, que no va de esto el tema.
Si te ofendi lo siento. Pero sigo pensando igual. y si te ofende que llame pelagatos a los catalanistas independentistas... pues poco me cuadran tus ideas, en fin. un saludo

Valoració:7menosmas
Per Josep Lluís, fa mes de 13 anys

COCO, 1) Si no me vols treure d'aquí no diguis que me'n vaigi. 2) Deixa els meus amics en pau, no els coneixes i són bellíssimes persones. 3) Si la nostra cultura i la nostra identitat no està íntimament lligada a Catalunya… molt menys a Espanya. 4) El món és un mirall d'un mateix; si me dius que som un “pelagatos” el més segur és que ho siguis tu. 5) Respectam les regles. I la carta dels DRETS HUMANS DE LA UNESCO és més alta que la Constitució española –i diu que tot poble té dret a triar el seu destí-. 6) Menteixes; realment admir la llengua i la cutura castellana. 7) Menteixes; no miram l'altra gent amb aire de menyspreu, sinó que som un poble acollidor (qui parla menyspreant la gent ets tu). 8) JO no he dit mai “foraster” a ningú ni li he faltat al respecte –tu no pots dir el mateix-. 9) No som racistes envers els espanyols, per començar perquè no existeix una “raça española”. 10) MAI ATACARIA LA IDENTITAT DEL MEU POBLE! Més encara, m'atrevesc a dir que la conec, l'estim i la protegesc molt més que tu! -que ens vols reduir a una cultura merament folclòrica de “los pueblecitos y sus gentes”-. 11) Coco “lo tuyo realmente poca cura tiene”… 12) No me tornis a faltar al respecte d'aquesta manera.

Valoració:-2menosmas
Per ele, fa mes de 13 anys

Assín, coco, assín. Ni impossissioneh ni reglah ni na de na. Kada kual ke ehkriba komo kiera i komo lo sienta! Siempre bah a tené el apojo de un andaluh ke ama su tierra por encima de to i ke nunka va dejà que loh kahtejanoh ni nadie le ponga la bota ensima. Biba Andalussia, biba Baliareh i biba la libertà.

Valoració:-9menosmas
Per jorge, fa mes de 13 anys

la mandrágora .... CHAPEAU AMIGO/A

Valoració:3menosmas
Per Mandragora 2., fa mes de 13 anys

Yo como también soy muy solidario y bueno persona y quiero canviar el mundo. Me ha apuntado a un grupo del facebook llamado "Quiero que todo el mundo sea feliz, vamos a cambiar el mundo, demos la mitad de nuestra nomina para el tercer mundo y muerte a los catalanes".
Como veis, estamos apunto de hacer un mundo mucho más feliz, y me da mucha verguenza toda esa gente insolidaria que no lucha por el bien creando grupos en facebook.

Valoració:-17menosmas
Per coco, fa mes de 13 anys

se escriure millor que tu, escuraplats, em vaig treure el nivell c fa un poquet, per ventura tu ni tan sols ho tens beneitet.
Som (no soc) més mallorquí que tu, lo que no m'agraden són les imposicions, veig que a tú tant te fa...
El que acabes de fer es retratar-te, ja esteim diguent la paraula màgica FORASTER, a més en to despectiu.
saps una cosa, no escric així perque no em surt, pq tu beus pepsi i no cola? idò jo el mateix, i no per això som o no més mallorquí que tu, banastre. Ara aniràs tu a dir-me el que he de fer, boig
per acabar, jo no em fico amb la gent d'aquí, sino amb els que volen que això deixi de ser Balears per pasar a ser un "pais català", i tens raó no som català...
Venga sense rencor. perdona lo de boig, no va en serio. I si, som el COCO, el de siempre, Viva Mallorca

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 20
Siguiente