cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

200.000 persones a Inca

La capital del Raiguer celebrà el Dijous Bo. El mercat pagès es consolida i es converteix en el nucli de la fira

43842
Una de les zones comercials, estibada d'inquers i visitants. | Ferran Aguiló - J. Morey.

L'enemic del Dijous Bo és la pluja. Ahir, a Inca, no caigué cap gota, i el Dijous Bo tornà a ser dels més lluïts. Al voltant de 200 mil persones, segons les estimacions de la Policia Local, es plantaren a la capital del Raiguer per fer-hi una volteta i comprar alguna cosa a la fira que, segons els inquers, és "la millor" i "la més important" de Mallorca.

El mercat pagès esdevingué de nou el nucli del Dijous Bo. Situat als carrers més cèntrics, només hi era permès vendre aliments, flors i plantes i productes tradicionals i artesans. Els comerciants anaven vestits a l'ampla i les parades estaven convenientment engalanades, a l'antiga.

El mercat pagès el creà l'any passat l'Ajuntament amb l'objectiu de distingir i potenciar l'oferta tradicional i de qualitat. Alhora, li atorgà una zona de preferència. Les exposicions d'animals (aviram, porcs, someres, vaques, etcètera) s'instal·laren de nou a la plaça del Bestiar, i la maquinària agrícola a la gran via de Colom. Les mostres d'automòbils eren al polígon de Can Matzarí.

En general, la celebració del Dijous Bo transcorregué amb normalitat i no es produïren incidents destacables. A l'estació -molta de gent utilitzà el tren per arribar fins a Inca- hi havia les coes habituals de qualsevol altre Dijous Bo. Els aparcament per a cotxes del polígon ja eren tots plens a les dotze del migdia.

Autoritats

Les autoritats es concentraren davant l'Ajuntament. A banda del batle i de la resta de regidors d'Inca, hi assistiren la presidenta del Consell, Francina Armengol; la presidenta del Parlament, Aina Rado; la consellera de Comerç i Indústria, Francesca Vives; el president del PP, José Ramón Bauzá; el secretari general del PSM, Biel Barceló; i el president d'UM, Josep Melià, entre d'altres. L'absència més destacada va ser la de la inquera Maria Salom, la candidata del PP al Consell en les properes eleccions, i la del president Francesc Antich, de viatge a Malta. Després de berenar, la comitiva inicià al recorregut, amb una primera aturada a la plaça del Bestiar per lliurar els premis del concurs morfològic de porc negre. La segona fou a la plaça de Mallorca, on foren els primers a tastar la macrococa de quarto elaborada per l'associació de forners i pastissers. Se'n serviren 25 mil bocins.

Les vendes foren magres, segons els comerciants

Milers de persones s'acostaren ahir fins la capital del Raiguer, tot i que eren poques les que duien bosses a les mans després d'haver comprat. Un venedor de flors, Xisco Nicolau, fou contundent en la seva resposta sobre com anaven les vendes: "Es ven poc, la gent ha comprat la meitat manco que l'any passat". I els que optaven per endur-se'n alguna planta, triaven els típics arbres de Nadal, que costaven entre 3 i 5 euros depenent de la mida.
A la gran via de Colom s'exposà tot tipus de maquinària agrícola, però els venedors també destacaren el poc interès de la gent que passejava per la fira. Alguns demanaren informació sobre tractors, però no es produïren gaires ventes. El mateix passà amb els vehicles.

Oferta

Al centre de la ciutat, al mercat pagès, era on els veïns d'Inca i els visitants trobaven productes típics d'alimentació. Olives, sobrassada, embotits de tota casta, formatges, bunyols, panades i diferents tipus de bolets omplien els principals carrers. Però també hi havia oferta d'espardenyes d'espart, senalles, sabons de diversos colors i olors, greixoneres de test, mantes, llençols, bijuteria, roba i, fins i tot, llibres de cuina. D'aquesta manera, la ciutat d'Inca es va convertir ahir en un mercat gegant on es pogué trobar qualsevol mena d'objecte i de producte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per sangonera, fa mes de 13 anys
És igual que en siguin 200.000, 20.000 o 2.000.000 les persones que hagin participat en el Dijous Bo, el que és important és que la tradició es manté, i el poble que manté les seves tradicions també manté la seva identitat.
Valoració:-1menosmas
Per Espanya ens roba, fa mes de 13 anys
L'espoli fiscal que patim a les illes Balears per part d'espanya és brutal. De 100 Euros que pagam els Mallorquins, Menorquins, Eivissencs, i Formenterencs a espanya amb els nostres impostos sols se'ns retornen 52.

Robatori?

El Cercle d´Economia de Mallorca ens recordava els greus problemes de finançament que pateix la nostra comunitat i les repercussions que se´n deriven per a la nostra economia

Les estimacions més recents de les balances fiscals (FUNCAS 1995-2002) són demolidores. Les Illes Balears presenten el 2002 un dèficit fiscal amb l´Estat de 3.092 milions d´euros, equivalent al 15% del seu PIB per aquest mateix any. Aquestes i d´altres dades disponibles corroboren la greu i reiterada manca d´inversions estatals (hospitals, xarxa de transports, escoles, infraestructures, etc.)

Espanya ens roba cada any més de 2500 milions d'Euros un 14% del nostre PIB
Valoració:5menosmas
Per Macià, fa mes de 13 anys
200.000 persones a Inca??????, No ho se, però si a Mallorca som unes 800.000 persones això vol dir que un de cada 4 mallorquins ha passat per Inca.
Em perdonareu els inquers però costa molt de creure

Pd. en Macià d´aquí abaix, NO SOM JO, no copieu els niks
Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
No té res a veure amb aquesta notícia, però no sé on ho puc fer saber: Què passa que avui a moltes notícies no surt la finestreta per poder opinar?
Valoració:0menosmas
Per JER, fa mes de 13 anys
Para MJ. Tu comentario demuestra porque no hay mas forasteros como yo que sepamos escribir en catalán. Por querer aprender leo este periódico. Xénofobo, que eres un intolerante. Primero, escuchar y leer y despues escribir. Y en cuanto a proximidad, prefiero leer el Ultima Hora, del mismo grupo editorial. En el cual estoy seguro que aunque esté en foraster tu escribes en catalán. Contradiciéndote. En cuanto a Inca ¿quien eres tú para prohibirme ir a donde me de la gana?. dices que eres de 1941, y en vez de presumir de tu nombre completo, lo siglas para que nadie te conozca. Lo que demuestra que hasta que murió Franco tú eras uno de los que no dijo ni mu. ¿Me equivoco?
Valoració:-5menosmas
Per apreneu a escriure, fa mes de 13 anys
Supós que són 200.000 persones, perque pareix un premi de la primitiva o qualque cosa parescuda... Aquest titular fa riure.
Valoració:3menosmas
Per MJ, fa mes de 13 anys
JER, això és Mallorca i aquest diari és en català. Escriu en foraster al Diario de Mallorca, sense anar més enfora. Vos heu d'aficar dins la sopa? Ja està bé !!! I què hi pintes tu a Inca? Jo ja hi era l'any 1941 i no t'hi vaig veure.
Valoració:-2menosmas
Per Manel, fa mes de 13 anys
Dos-cents mil? Qui els ha vingut a comptar, la guàrdia urbana de Barcelona?
Valoració:4menosmas
Per JER, fa mes de 13 anys
Periodistas ¡cuidado con las cifras! se supone que debeis ser serios con vuestros datos y no glorificar lo que cualquiera, sea politico o no, os dicen. Las cifra de 200.000 no cuadra. Es una quinta parte de toda la poblacion de Mallorca. Y además ¿Como se han trasladado si los del tren dice que solo han tenido 20.000 (la décima parte) en total en los viajes de ida y vuelta durante todo el dia de ayer. Periodistas seamos serios.
Valoració:-1menosmas
Per biel, fa mes de 13 anys
Vos hi heu matat amb el titular...Devegades tenc la sensació que el periodisme actual no té cap necessitat d'estar present enlloc, basta repetir cròniques d'anys passats i sense cercar el punt noticiable de l'esdeveniment.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente