nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Inca descobreix el seu passat

La Sala cerca finançament per rehabilitar el refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil, que la remodelació de la plaça d'Espanya ha tret a la llum. Es tracta d'una galeria d'uns 200 metres de longitud

45668
El refugi ha estat amagat durant prop de vuitanta anys. | Antoni Pol - A.P.

El Consistori inquer cerca finançament per rehabilitar i fer visitable el refugi antiaeri que s'ha mantingut amagat durant quasi vuitanta anys sota la plaça d'Espanya i els carrers adjacents. Es tracta d'una galeria amb forma de ziga-zaga que s'estén des de l'extrem septentrional de la plaça de l'Ajuntament (molt a prop de la farmàcia Cabrer) al carrer de Miquel Duran. En total, la longitud de les galeries -construïdes durant la Guerra Civil- podria superar els 200 metres.

El refugi va ser localitzat ara fa un mes pels operaris que treballaven en la remodelació de la plaça d'Espanya. Dimarts (amb les obres ja acabades) els bombers extragueren l'aigua que inundava la major part de les galeries i ahir es pogué visitar de cap a peus per primera vegada.

"Primer de tot, hem de conèixer exactament què tenim: mesurar-lo i recabar informació històrica, principalment. En aquest sentit, hem demanat al departament de Patrimoni que en faci un inform tècnic. Llavors, cercarem finançament per rehabilitar-lo i adequar-lo", informà el batle d'Inca, Rafel Torres, instants després de visitar el refugi. "La idea és que els ciutadans puguin veure'l i alhora promocionar-lo com a reclam turístic De fet, ja hem tingut contactes amb empreses", afegí Torres.

Poca informació

Gabriel Pieras, cronista oficial d'Inca, admet que del refugi "se'n sap molt poca cosa". "Gairebé es construí en secret. De fet, sols he aconseguit reunir onze notes que donin informació sobre els refugis d'Inca", manifestà Pieras, que desconeix l'existència d'un hipotètic mapa de les galeries.

Això no obstant, es té constància que el refugi es començà a construir el febrer de 1938 i que no s'acabà fins ben entrat el 1939. No s'arribà a utilitzar mai. No té sales obertes i espaioses. És una gran galeria amb diferents colzes que s'allarga sota els carrers del centre d'Inca. Hi havia bancs instal·lats al llarg del recorregut perquè la gent s'hi pogués seure.

Un dels problemes que també caldrà resoldre és l'entrada contínua d'aigua. A primera vista, sembla que una vena propera filtra aigua permanentment, cosa que inunda la part més fonda de les galeries. Té accessos (condemnats) a l'ajuntament i a altres cases particulars.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A manca de voluntat política caldran arqueòlegs, fa mes de 13 anys
El passat d'Inca en relació als desastres dels feixistes en la guerra civil i la reparació de la memòria dels innocents víctimes del feixisme s'amaguen de manera que d'aquí a cent anys potser s'habilitin treballs arqueològics que puguin donar transparència al que les institucions enterren.
Valoració:1menosmas
Per inquer, fa mes de 13 anys
just anava a escriure el que a dit en Pep. Tenc 60 anys i sempre he sabut de la seva existencia.
Valoració:0menosmas
Per pep, fa mes de 13 anys
"amagat més de 70 anys": el refugi no s'ha descobert 71 anys després perquè en tot moment se sabia de la seva existència. No ha estat una troballa. Al igual que el tunel que junta el monestir i l'esglèsia major. Una altra cosa és que fins ara no es decidís fer-hi res però bé que molts inquers ho sabiem. per tant el túnel estava amagat (ja que ningú hi accedia). No era desconegut.
Valoració:6menosmas
Per Amagat més de 70 anys, fa mes de 13 anys
Si el refugi s'acabà el 1939 i s'ha descobert el 2010 han passat 71 anys. Com podeu dir que ha estat amagat prop de 80 anys? No costa res ser un poc precís en la redacció de les notícies.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente