cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Protegit el sistema hidràulic de les síquies dels molins de Selva, Inca i Búger

El BIC aprovat pel Consell de Mallorca està format per síquia principal i totes les connexions que proveeixen d'un bon gruix de molins d'aigua

117674
Pas d'aigua a Búger que fa part del BIC. | Consell de Mallorca.

El ple del Consell de Mallorca ha acorda, per unanimitat, la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC), amb categoria de monument, del sistema hidràulic de les síquies dels molins de Selva, Inca i Búger.

El bé objecte de la protecció constitueix un sistema hidràulic format per una síquia principal, amb una sèrie de canals annexes i llambordes que permeten el funcionament d'un conjunt de molins d'aigua. Al llarg del recorregut de la síquia es troben també altres elements relacionats amb l'aigua com sínies i aqüeductes que tenen la funció de regar els camps i horts propers. En aquest sentit, la síquia té una longitud total de 3.480 metres i al llarg del seu recorregut travessa els municipis de Selva, Inca i Búger.

La declaració de Bé d'Interès Cultural afecta a la totalitat de la síquia així com els molins (de n'Eufrasina, d'en Bernat Rubí, d'en Pagès, d'en Cusseta, de sa Torrontera, de can Barraca i de Cas Pobil), sínies i canals relacionats amb el sistema hidràulic protegit. En el cas de la síquia, es considera que el BIC té una amplada de tres metres, espai que inclou les possibles zones de servitud a les dues vores del curs.

Alhora, el BIC es dota d'un entorn a protecció de quatre metres per part que, únicament, pot ser superat en aquells elements del sistema que es consideri necessaris, com ara els molins, les llambordes, sínies i canals de reguiu. Tots els elements vinculats al sistema hidràulic de la síquia del torrent de Búger que puguin aparèixer en futures obres i/o excavacions, seran incorporats a aquest expedient i per tant, tindran la mateixa categoria i protecció que la resta de la síquia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.