Una de les escenes més comentades de les passades festes de Sant Antoni va ser la de les botelles d'herbes i de mistela a mans de centenars de joves menors d'edat. L'alcohol no va aconseguir distorsionar l'alegria i la bauxa, característiques de la festa més tradicional de l'hivern, però els excessos d'alguns menors encengueren la veu d'alarma.
Així, el gener de l'any passat i arran d'una proposta del partit Unió d'Independents d'Artà (UIA), l'Ajuntament acordà iniciar un pla de conscienciació per evitar que els adolescents beguin durant les festes i perquè els bars i els comerços no venguin begudes alcohòliques als menors d'edat. Cal assenyalar que "la venda d'alcohol a menors és prohibida per una llei estatal i el que cal fer ara és recordar-ho a tothom per evitar que Sant Antoni es converteixi en una botellada", explicà el batle, Rafel Gili.
Cartells i activitats
El regidor de Joventut d'Artà, Manolo Galán, reiterà que "aquest no és un problema que es limiti a les festes de Sant Anntoni i, per això, ja començàrem a penjar i a repartir cartells als comerços, bars i restaurants fa alguns mesos". Amb tot, és evident que les herbes, la mistela i el mesclat són licors que sempre s'han vinculat a la celebració de Sant Antoni. "Tanmateix, fer festa no vol dir beure i hem de ser conscients que el consum excessiu d'alcohol fa que alguns no puguin gaudir de la bauxa com toca i que fins i tot perdin el respecte a una tradició que és de tots", apuntà la primera vara.
Des del Consistori artenenc no han impulsat cap ordenança en aquest sentit, "la llei ja és prou clara i no permet la venda d'alcohol a menors, el que hem de fer des del poble és ajuntar esforços i conscenciar tothom que els actes de Sant Antoni són per fer poble, no per fer botellot", afegí el batle.
Seny i experiència
El dimoni gros d'Artà, Xisco Sansó, ja ho va deixar ben clar l'any passat: "Jo no he necessitat beure mai alcohol per passar-m'ho bé". I la veritat és que són moltes les festes de l'Illa que els darrers anys han vist augmentar el consum d'alcohol durant les celebracions.
Així, l'Ajuntament d'Artà no ha estat l'únic que ha fet una crida al seny entre els veïns. I és que la populartizació de la festa i l'assistència de milers de persones d'altres municipis ha obligat alguns ajuntaments, patronats i obreries a fer imperar el seny. Per aquest motiu, a pobles com Manacor, Pollença, Artà i Son Servera s'han publicat bans, s'han repartit fulletons i s'han penjat cartells per publicitar la moderació durant les festes. És, en definitiva, "una manera d'explicar la celebració i de facilitar la integració a tots aquells que vulguin gaudir-la i sentir-la d'una manera semblant a tots els artenencs", aclarí el primer edil Gili. És una manera de perpetuar l'essència d'una festa ancestral que ara per ara és més popular que mai.