nubes dispersas
  • Màx: 14.99°
  • Mín: 7.61°
14°

Raïm òptim al Pla i Llevant

La consellera d'Agricultura, Mercè Amer, presidí l'inici de la verema a la Denominació d'Origen Pla i Llevant de Mallorca. En el seu desè aniversari, es recollirà raïm per “una d'aquelles anyades que segur que voldrem repetir”

38622
La consellera Amer donà el sus a l'inici oficial de la verema d'enguany. | Joan Sitges - Joan Sitges.

Els vinaters ja tenen tisores, poals, ganivets voltats i portadores preparats per recollir el raïm de les 350 hectàrees de vinya inscrites en la Denominació d'Origen Pla i Llevant. Ahir la consellera d'Agricultura, Mercè Amer, acompanyada pel batle de Felanitx, Gabriel Tauler, i pel president de la Denominació d'Origen, Antoni Bennàssar, donaren el sus oficial a la verema del 2009. Els vinaters començaran a collir el raïm de les varietats chardonnay i pinot noir. No serà fins a la darreria d'agost i el mes de setembre que el raïm de les tretze varietats restants que integren la DO hauran arribat al punt òptim de maduració. "Les vinyes necessiten ara sol i fresca perquè es conservin adequadament i perquè es pugui dur a terme la recol·lecció d'un raïm que es preveu excel·lent i de qualitat", explicà el propietari dels cellers Armero-Adrover, Luis Armero. Ell coincidí amb el president del consell regulador de la DO, Antoni Bennàssar, qui assegurà que "enguany ha estat un any fàcil, d'aquells que voldríem repetir cada edició perquè el bon temps després de les pluges primaverals ha guardat la vinya de les malalties i ha fet que la maduració fos molt bona". De fet, des de la DO esperen poder recollir enguany 1.800.000 quilos de raïm, una quantitat superior a la dels anys passats.

Deu anys de Pla i Llevant

Enguany, a més, se celebren els deu anys de la creació de la DO Pla i Llevant de Mallorca, que actualment agrupa tretze celleters i noranta-tres viticultors. El president de la DO, Antoni Bennàssar, ha volgut destacar "la feina que fan els pagesos per preparar el raïm, perquè sempre parlam del vi i sense un bon raïm és impossible fer-ne un de bo". Els vins del Pla i Llevant de Mallorca, com expliquen els encarregats d'elaborar-los, es poden definir més per l'actitud dels celleters i pagesos que per unes característiques específiques. Actitud que es defineix per "l'aposta clara per la qualitat i la diferenciació", explicà la consellera Amer.

Una mostra d'aquesta aposta és el projecte de selecció clonal i sanitària de les varietats autòctones callet, manto negro i prensal blanc, que desenvolupen conjuntament la Universitat de les Illes Balears i la DO Pla i Llevant. L'objectiu és seleccionar els ceps que produeixen raïm de millor qualitat i que presenten millors característiques per així optimitzar la productivitat de tota la DO. Com que la selecció clonal "té com a inconvenients la uniformització de les varietats", tal com assenyalà el biòleg Joan Rosselló, s'ha creat a Felanitx un camp destinat a reservori genètic. L'objectiu d'aquest és recollir els ceps que presentin característiques especials a fi de preservar-los per al futur.

A més d'aquesta iniciativa, s'han posat a punt diverses tècniques per obtenir plantes lliures de virus i s'ha iniciat la caracterització dels llevats autòctons que participen en la fermentació dels vins del Pla i Llevant de Mallorca. La consellera d'Agricultura, Mercè Amer, destacà així que "el que necessitam són bons pagesos i bons cellers, bones empreses amb bones propostes per millorar els nostres productes i per donarlos a conèixer als ciutadans de les Illes i a l'estranger". Després d'atendre les explicacions dels diferents projectes d'investigació, afegí: "Crec que anam pel bon camí i que elaboram vi de qualitat".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.